Αρχική Ελλάδα Η Νατάσσα Μποφίλιου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

Η Νατάσσα Μποφίλιου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

38
0


Η  Νατάσσα Μποφίλιου θα παρουσιάσει μια νέα ανάγνωση στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, στις 14 Οκτωβρίου, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον μεγάλο συνθέτη που διοργανώνει ο ραδιοφωνικός σταθμός Μελωδία 99.2.

Πρόκειται για μια παράσταση που βάζει στο επίκεντρο την επιδραστικότητα του συνθέτη και την αφοσίωση στον άνθρωπο και στα ιδανικά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνδυάζοντας τους ήχους της Μεσογείου με το προσωπικό τους ύφος, ο Θέμης Καραμουρατίδης επιχειρεί μια διαφορετική ανάγνωση στο έργο του Θεοδωράκη και τις κορυφαίες στιγμές του.

Επτά καλλιτέχνες μαζί με τη Νατάσσα Μποφίλιου και τους μουσικούς, γίνονται το ερμηνευτικό σύνολο στη σκηνή, που παίζει και τραγουδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Θέμης Καραμουρατίδης αναφέρουν σχετικά με αυτήν την ιδιαίτερη μουσική βραδιά:

«Τι είναι για εμάς ο Μίκης;

Κλείσιμο

Είναι δυο χέρια ανοιχτά στον ουρανό.

Το αίμα που κύλησε άδικα και πότισε αυτόν τον τόπο στο πέρασμα των χρόνων.

Τα αετόμορφα βουνά, το γεράνι της Δραπετσώνας, τα περβόλια, η Παντέρμη, η υπόγεια η ταβέρνα, οι κοπέλες του Άουσβιτς, το τρένο που φεύγει στις 8, το κρυφό το περιγιάλι, οι αμυγδαλιές που ανθίζουν, το ψωμί στο τραπέζι και η νοτιά των ανθρώπων.

Είναι η Ρωμιοσύνη, το φως της οικουμένης, το χώμα τους και το χώμα μας και όλα τα ωραία που κάποτε θα ‘ναι δικά μας.

Είναι το ντουφέκι του Βελουχιώτη, η μάντρα της Καισαριανής, το πείσμα της Μάγδας Φύσσα, η Μακρόνησος, ο Ανδρέας στην ταράτσα.

Είναι ο αγώνας για το καθημερινό μεροκάματο, το δάκρυ της Καρυστιανού, η υψωμένη γροθιά στον ουρανό, η ουρά στο ταμείο ανεργίας, η βάρκα του πρόσφυγα, ο ξεριζωμός του μετανάστη, ο απλήρωτος λογαριασμός, το γαρύφαλλο του Μπελογιάννη.

Είναι η αδικία που θέλουμε να ανατρέψουμε, η ανισότητα που θέλουμε να σβήσουμε, η υποταγή που θέλουμε να αρνηθούμε, ο φόβος που θέλουμε να διώξουμε.
Είναι τα βήματά μας στην καθημερινή πορεία της ζωής, άλλοτε γερά και στέρεα και άλλοτε βαριά.

Αυτό είναι για εμάς ο Μίκης σήμερα.

Έτσι ακούμε τα τραγούδια του, μαζί με όλα τα παραπάνω.

Ποτέ σκέτα.

Για να φυτρώνει η ελπίδα και να ανθίζει το μυαλό στα περβόλια, μες στους ανθισμένους κήπους. Κορυφαίος συνθέτης – αμετανόητος μαχητής της ζωής – ανήσυχος δημιουργός».



zougla.gr