Αρχική Κόσμος Γυναίκα έβαλε τέλος στη ζωή της με τη χρήση «μη νόμιμης» κάψουλας...

Γυναίκα έβαλε τέλος στη ζωή της με τη χρήση «μη νόμιμης» κάψουλας υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ελβετία

51
0


Η διαστημική κάψουλα Sarco, η οποία γεμίζει με άζωτο και προκαλεί θάνατο από υποξία, χρησιμοποιήθηκε τη Δευτέρα έξω από ένα χωριό της Ελβετίας κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Η φορητή κάψουλα σε ανθρώπινο μέγεθος, η οποία αυτορυθμίζεται από ένα κουμπί στο εσωτερικό της, έχει εγείρει πλήθος νομικών και ηθικών ερωτημάτων στη χώρα. Η ενεργητική ευθανασία απαγορεύεται στη χώρα, αλλά η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη εδώ και δεκαετίες.

Την ίδια ημέρα που χρησιμοποιήθηκε, η υπουργός Εσωτερικών της Ελβετίας Elisabeth Baume-Schneider δήλωσε στους νομοθέτες ότι η εν λόγω κάψουλα είναι «μη νόμιμη».

Η αστυνομία στο βόρειο καντόνι Schaffhausen δήλωσε ότι αρκετά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση και αντιμετωπίζουν ποινικές διαδικασίες.

Η επικεφαλής εταιρεία με το όνομα «The Last Resort» παρουσίασε τη Sarco στη Ζυρίχη τον Ιούλιο, λέγοντας ότι αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά μέσα σε λίγους μήνες και ότι δεν βλέπει κανένα νομικό εμπόδιο για τη χρήση της στην Ελβετία.

«Γαλήνιος, γρήγορος και αξιοπρεπής» θάνατος

Η εταιρεία, σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ανέφερε ότι το άτομο που έχασε τη ζωή του, το οποίο δεν κατονομάστηκε, ήταν μια 64χρονη γυναίκα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τους προειδοποιήσαμε εγγράφως. Είπαμε ότι αν έρχονταν στο Schaffhausen και χρησιμοποιούσαν τη Sarco, θα αντιμετώπιζαν ποινικές συνέπειες»

Η κάψουλα Sarco

«Υπέφερε για πολλά χρόνια από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με σοβαρή ανοσολογική βλάβη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο θάνατος έλαβε χώρα «σε ένα ιδιωτικό δασικό καταφύγιο».

Αυτόπτης μάρτυρας της διαδικασίας περιέγραψε τον θάνατο της γυναίκας ως «γαλήνιο, γρήγορο και αξιοπρεπή», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συλλήψεις

Η εισαγγελία του καντονίου «έχει κινήσει ποινική διαδικασία εναντίον αρκετών ατόμων για παρακίνηση και συνέργεια σε αυτοκτονία… και αρκετά άτομα έχουν τεθεί υπό αστυνομική κράτηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η αστυνομία, η ιατροδικαστική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης και η εισαγγελία «πήγαν στον τόπο του εγκλήματος».

Η κάψουλα αυτοκτονίας Sarco ασφαλίστηκε και ο νεκρός μεταφέρθηκε για αυτοψία.

«Βρήκαμε την κάψουλα με το άψυχο άτομο μέσα», δήλωσε ο εισαγγελέας Peter Sticher.

Δήλωσε στην εφημερίδα Blick ότι συνελήφθησαν πολλά άτομα «ώστε να μην συνωμοτούν μεταξύ τους ή να μην συγκαλύπτουν στοιχεία».

Ανέφερε επίσης ότι οι υπεύθυνοι γνώριζαν τους κινδύνους της σύλληψης.

«Τους προειδοποιήσαμε εγγράφως. Είπαμε ότι αν έρχονταν στο Schaffhausen και χρησιμοποιούσαν τη Sarco, θα αντιμετώπιζαν ποινικές συνέπειες», είπε.



in.gr