Αρχική Κόσμος Ιράν: Η πρώτη ομιλία του Μασούντ Πεζεσκιάν στον ΟΗΕ δίνει το στίγμα...

Ιράν: Η πρώτη ομιλία του Μασούντ Πεζεσκιάν στον ΟΗΕ δίνει το στίγμα της προεδρίας του

36
0


Σε μια ομιλία άλλοτε συναισθηματική, άλλοτε σκληρή και άλλοτε συμβιβαστική, ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, έδωσε το στίγμα του είδους του προέδρου που θέλει να είναι. Ο Μασούντ Πεζεσκιάν στάθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην στάση του Ισραήλ απέναντι στην Τεχεράνη, αναφέροντας πως «Το σιωνιστικό καθεστώς δολοφονεί τους επιστήμονες και τους επισκέπτες μας στη χώρα μας και υποστηρίζει το ISIS και τους τρομοκράτες. Το Ιράν υποστηρίζει τα κινήματα που αναζητούν την ελευθερία.

Στήριξε το τέλος των εχθροπραξιών λέγοντας ότι «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει αμέσως τη βία και να εγκαθιδρύσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να σταματήσει την παράλογη βαρβαρότητα του Ισραήλ στο Λίβανο πριν βάλει φωτιά στην περιοχή και στον κόσμο. Το καθεστώς του Ισραήλ έχει αποτύχει στη Γάζα και δεν μπορεί να ξαναχτίσει το μύθο του αήττητου με τα εγκλήματα και τη βαρβαρότητά του και τις προσπάθειές του να επεκτείνει τον πόλεμο».

«Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο εβδομηντάχρονος εφιάλτης της ανασφάλειας στη Δυτική Ασία και στον κόσμο» είπε, «είναι να αποκατασταθεί το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση. Προτείνουμε να επιστρέψει όλος ο παλαιστινιακός λαός, τόσο εκείνοι που βρίσκονται τώρα στην πατρίδα τους όσο και εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και να αποφασίσουν για το μέλλον τους σε ένα εθνικό δημοψήφισμα».

Δήλωσε ότι «Πιστεύουμε ότι μια διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί με έναν τέτοιο μηχανισμό. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μουσουλμάνοι, εβραίοι και χριστιανοί μπορούν να ζήσουν μαζί σε μια ενιαία γη ειρηνικά και μακριά από τον ρατσισμό και το σιωνιστικό απαρτχάιντ», κάνοντας για μια ακόμη φορά τον διαχωρισμό ανάμεσα στην Εβραϊκή θρησκεία και την σιωνιστική πολιτική που ορίζει τον επεκτατισμό, με αποικιοκρατικό ύφος.

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν δεν δίστασε να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό.

Έθεσε «σοβαρή υποψηφιότητα» για τις αμερικανικές εκλογές

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν δεν δίστασε να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό: «Δεν είναι το Ιράν που έχει χτίσει μια στρατιωτική βάση δίπλα στα σύνορά σας. Δεν είναι το Ιράν που έχει επιβάλει κυρώσεις στη χώρα σας και εμποδίζει τις επιχειρηματικές σας σχέσεις με τον κόσμο. Δεν είναι το Ιράν που σας εμποδίζει να έχετε πρόσβαση σε φάρμακα. Δεν είναι το Ιράν αυτό που σας εμπόδισε να αποκτήσετε πρόσβαση στο τραπεζικό και νομισματικό σύστημα του κόσμου.

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που δολοφονήσαμε τους αρχηγούς του στρατού σας, αλλά η Αμερική δολοφόνησε τον πιο αγαπητό στρατιωτικό διοικητή του Ιράν στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης (σ.σ. Δολοφονία Σουλεϊμάνι). Το μήνυμά μου προς όλες τις κυβερνήσεις που έχουν υιοθετήσει μια μη εποικοδομητική στρατηγική απέναντι στο Ιράν είναι να μάθουν από την ιστορία.

Κοιτάξτε τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής. Το Ιράν δεν έχει ξεκινήσει ποτέ κανέναν πόλεμο και έχει μόνο υπερασπιστεί ηρωικά τον εαυτό του ενάντια στην επιθετικότητα των άλλων και έχει κάνει τους επιτιθέμενους να μετανιώσουν.Το Ιράν δεν έχει καταλάβει τα εδάφη κανενός έθνους, το Ιράν δεν έχει κοιτάξει τους πόρους οποιασδήποτε χώρας και πολλές φορές το Ιράν έχει προτείνει διάφορα σχέδια στους γείτονες και στα διεθνή φόρουμ για τη δημιουργία διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Η παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή είναι προσωρινή και αποτελεί πηγή αστάθειας. Η ανάπτυξη και η πρόοδος ημών και των γειτόνων μας είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η ανάθεση της ασφάλειας σε εξωπεριφερειακές χώρες δεν ωφελεί κανέναν μας.  Συμπαραστεκόμαστε στους λαούς των χωρών σας που διαδηλώνουν στους δρόμους ενάντια στις ενέργειες του Ισραήλ και καταδικάζουμε το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, ζητάει από τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, για να τερματιστεί η βαρβαρότητα.

Έκλεισε την ομιλία με μήνυμα ειρήνης: Κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τη βία και να καθιερώσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Η παράλογη βαρβαρότητα του Ισραήλ στο Λίβανο πρέπει να σταματήσει πριν βάλει φωτιά στην περιοχή και στον κόσμο.

Το ισραηλινό καθεστώς έχει αποτύχει στη Γάζα και δεν μπορεί να ξαναχτίσει το μύθο του αήττητου με τα εγκλήματα και τη βαρβαρότητά του και τις προσπάθειές του να επεκτείνει τον πόλεμο. Είναι φυσικό να μην μείνουν αναπάντητα τα τυφλά και τρομοκρατικά εγκλήματα των τελευταίων ημερών και η εκτεταμένη επίθεση εναντίον του Λιβάνου, που σκότωσε χιλιάδες αθώους ανθρώπους.

Την ευθύνη για τις συνέπειες αυτών των εγκλημάτων φέρουν οι κυβερνήσεις που στέκονται απέναντι στις διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί αυτή η τρομερή τραγωδία και εξακολουθούν να αυτοαποκαλούνται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



in.gr