Αρχική Κόσμος Μπενιαμίν Νετανιάχου: Εξετάζει σχέδιο για σκληρή πολιορκία της βόρειας Γάζας – «Παραδοθείτε...

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Εξετάζει σχέδιο για σκληρή πολιορκία της βόρειας Γάζας – «Παραδοθείτε ή λιμοκτονήστε»

29
0


Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, Kan μετέδωσε ρεπορτάζ για το σχέδιο για τη βόρεια Γάζα, στο οποίο αναφέρθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Διεθνών Θεμάτων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Το ρεπορτάζ αναπαράγουν κι άλλα ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η Jerusalem Post.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξετάζει σχέδιο να στρατιωτική κατοχή της βόρειας Γάζας από τις IDF και την απομάκρυνση 300.000 αμάχων έτσι ώστε να σφίξει ο κλοιός γύρω από τη Χαμάς.

«Έχει νόημα» λέει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Το σχέδιο, που προτάθηκε από τον συνταξιούχο υποστράτηγο των IDF, Γκιόρα Έιλαντ και υποστηρίζεται από το Φόρουμ Διοικητών και Εφέδρων Μαχητών, «έχει νόημα», δήλωσε ο Νετανιάχου, αν και πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

«Είναι ένα από τα σχέδια που εξετάζονται, αλλά υπάρχουν και αρκετά άλλα», δήλωσε ο Νετανιάχου στο Kan.

Το σχέδιο του Έιλαντ προβλέπει ότι η βόρεια Γάζα θα μετατραπεί σε κλειστή στρατιωτική ζώνη και αυτό θα σφίξει τον κλοιό γύρω από τους μερικούς χιλιάδες μαχητές της Χαμάς που βρίσκονται ακόμη εκεί.

Ο Γκιόρα Έιλαντ.

Το σχέδιο έγινε αρχικά γνωστό από τον συνταξιούχο υποστράτηγο σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ιντερνετικά νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η αναφορά στη βόρεια Γάζα έχει να κάνει με την περιοχή που βρίσκεται βόρεια από τον Διάδρομο Νετζαρίμ, περιοχή που ήδη ελέγχεται στρατιωτικά από τις IDF.

Συνεπώς η περιοχή περιλαμβάνει τις μεγάλες πόλεις Μπέιτ Χανούν, Μπέιτ Λαχίγια, Τζαμπάλια, καθώς και την πρωτεύουσα της Λωρίδας, την Πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με το CNN, ο στόχος του σχεδίου είναι να παραδοθεί η Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους που εξακολουθεί να κρατά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Νετανιάχου που επικαλείται το Kan, αυτή τη στιγμή 101 όμηροι παραμένουν στη Γάζα. Από αυτούς οι μισοί θεωρούνται ζωντανοί.

Τι προβλέπει αναλυτικά το σχέδιο του Γκιόρα Έιλαντ

Στο βίντεο όπου ο Γκιόρα Έιλαντ εξηγούσε το σχέδιο του, αναφέρθηκε ότι περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι στη βόρεια Γάζα θα διαταχτούν να εκκενώσουν την περιοχή.

Μια εβδομάδα μετά που θα δοθεί η εντολή, οι IDF θα πάρουν τον έλεγχο όλης της περιοχής και θα απαγορεύσουν να εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο στόχος του σχεδίου είναι οι μαχητές της Χαμάς στην περιοχή που σύμφωνα με το Reuters είναι περίπου 5.000.

Ο ισραηλινός στρατός θα σφίξει τη μέγγενη γύρω τους και το μήνυμα θα είναι «παραδοθείτε ή λιμοκτονήστε».

Αν το σχέδιο δουλέψει, οι υποστηρικτές του λένε ότι θα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Σε περίγραμμα του σχεδίου που δημοσιεύτηκε αργότερα στο διαδίκτυο υποστηρίζεται ότι αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο, το οποίο επιτρέπει πολιορκίες και ακόμη και τον θάνατο από πείνα μαχητών του εχθρού, εφόσον λαμβάνονται μέτρα για τη βοήθεια των αμάχων.

Οι συντάκτες του σχεδίου έχουν κάνει επίσης αναφορά στις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και σε ένα συνέδριο του 2022 για τις πολιορκίες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Η πολιορκία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τερματιστούν γρήγορα οι πόλεμοι, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των απωλειών, τόσο μεταξύ των στρατιωτών μας όσο και μεταξύ των αμάχων», αναφέρεται στο περίγραμμα του σχεδίου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πίεση στον Γιαχία Σινουάρ

Αυτό θα ασκούσε επίσης πίεση στον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Έιλαντ, δεν φοβάται τη στρατιωτική πίεση. Αντίθετα, τα μόνα πράγματα που φοβάται είναι μια εναλλακτική κυβέρνηση και «ένας οργισμένος όχλος» με τη δυνατότητα να τον ανατρέψει.

Ο Έιλαντ, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής του Τμήματος Επιχειρήσεων των IDF, υποστήριξε ότι η ανάληψη του ελέγχου της περιοχής θα στρέψει τους κατοίκους της Γάζας εναντίον της Χαμάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα ήταν «ο μεγαλύτερος εφιάλτης του Σινουάρ», οδηγώντας σε μια ταχεία συμφωνία για τους ομήρους και επιταχύνοντας την ήττα της Χαμάς.

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο CNN την ύπαρξη και τις λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά σημείωσε ότι δεν έχει υιοθετηθεί από τις IDF, λέγοντας: «Το να το βλέπουμε θετικά δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε».

Σε επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του CNN, 27 μέλη της Κνεσέτ – μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί – προέτρεψαν την ισραηλινή κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτό το σχέδιο.



in.gr