Αρχική Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη των «87» για χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογών

ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη των «87» για χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογών

33
0


Πριν απο λίγο υπερψηφίστηκε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου , αν χρειαστεί, και έκτακτο συνέδριο απο τη 1 μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.

Από τις 19.30 είναι σε εξέλιξη η ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώνεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει από το πρωί του Σαββάτου (21/9).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρασε με άνετη πλειοψηφία η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά.

Η ενσωμάτωση στο κείμενο της πολιτικής απόφασης της καταδίκης χαρακτηρισμών όπως «κουκουλοφόροι» και «πραξικόπημα», η έγκριση του οδικού χάρτη ή μη, ο καταστατικός ή μη χαρακτήρα Συνεδρίου, η κατάθεση του Πόθεν Έσχες των υποψήφιων Προέδρων, μεταξύ των θεμάτων της ψηφοφορίας.

Πέρασε και το πόθεν, δηλαδή η τροπολογία Σπίρτζη που ζητάει να κατατίθεται το πόθεν έσχες, χωρίς ωστόσο να είναι προϋπόθεση. Πέρασε με ψήφους 87 υπέρ και 84 κατά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένταση επικράτηση κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου τέθηκαν προς ψήφιση πέντε προτάσεις, για διαδικαστικά, καταστατικά και πολιτικά θέματα.

Ωστόσο, μόλις έγινε γνωστό ότι περνάει η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για το Πόθεν Έσχες, αποχώρησε ομάδα που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη με την ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη.

Τη διεξαγωγή μιας ακόμη ψηφοφορίας, συνολικά έκτης, για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ζήτησε η πλευρά των 87.

Καταστατικό συνέδριο για να δεσμευτεί ο επόμενος πρόεδρος ζητά ο Νίκος Παππάς.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας είναι: εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και υποβολή υποψηφιοτήτων -χωρίς κριτήρια εκλογιμότητας- εώς τις 24 Σεπτεμβρίου.

Aιχμηρές τοποθετήσεις πριν από την ψηφοφορία

Δύο προσθήκες στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ζητώντας τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρων, αλλά και την καταδίκη πρακτικών στοχοποίησης εναντίον βουλευτών και στελεχών του κόμματος.

«Η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για “μαύρα” ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε», τόνισε.

Ζήτημα κατάθεσης του πόθεν έσχες των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Μπουλέκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Παράλληλα, έκανε σφοδρή επίθεση σε συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ακόμη ότι το κόμμα «τον τελευταίο ένα χρόνο έχει απομακρυνθεί από τις πολιτικές κοινωνικές και τάξεις που θέλει να εκπροσωπήσει με ευθύνη του απερχόμενου προέδρου».

Ο Γιάννης Μπουλέκος από την ομάδα των «100» τόνισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχουν ούτε Κουκουλοφόροι ούτε Πραξικοπηματίες» και ότι «Αριστερά και Αδιαφάνεια δεν μπορούν να συνοδευτούν άρα οποίος είναι υποψήφιος πρόεδρος χωρίς να έχει καταθέσει δημόσια το πόθεν έσχες του».

Στην επίσπευση των διαδικασιών με κάλπες τρεις εβδομάδες νωρίτερα συγκλίνουν οι πλευρές Κασσελάκη – Πολάκη
:Να σεβαστούν όλοι το αποτέλεσμα των εκλογών και να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε ο Παύλος Πολάκης. Και επέμεινε στην πρότασή του για επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών, που θα οδηγήσουν στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Χανίων επανέλαβε τη θέση του για κατάθεση των υποψηφιοτήτων μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, πρώτη ψηφοφορία στις 3 Νοεμβρίου και δεύτερη στις 10 του ίδιου μηνός.

«Όλοι ξέρετε ότι στήριξα αρχικά το Στέφανο, προσπάθησα να βοηθήσω, συγχωρέσα πάρα πολλές ατιμίες απέναντι μου, δεν βγήκα ποτέ να πω πράγματα δημόσια», ανέφερε και πρόσθεσε: «Όμως, έτσι δεν πάμε μπροστά και κυρίως δεν νικάμε και λόγω ηγεσίας και λόγω γραμμής», είπε ο κ. Πολάκης, τονίζοντας: «Όλοι να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών και να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σ. Φάμελλος: Οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη εξυπηρέτησαν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνει πάρτι εις βάρος της κοινωνίας

Ο κ. Φάμελλος καυτηρίασε τις πολιτικές επιλογές του κ. Κασσελάκη που οδήγησαν στην πρόταση μομφής και του καταλόγισε ασυνεπείς πολιτικές παλινωδίες, αποσπασματικότητα, παραβίαση αποφάσεων συνεδρίου και παράλληλα φαινόμενα προσωπικής υπερπροβολής και απαξίωσης της συλλογικότητας που «οδήγησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη συρρίκνωση της απήχησής μας και στην κοινωνική απαξίωση».

«Οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη εξυπηρέτησαν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνει πάρτι εις βάρος της κοινωνίας. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που εισπράττει από τη ρευστοποίησή μας», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, και χαρακτήρισε υποκριτική την αντίδρασή του μετά το αποτέλεσμα της μομφής «γιατί μία διαδικασία την επιλέγουμε με βάση το καταστατικό και όχι αν μας συμφέρει το αποτέλεσμα ή όχι. Δεν μπορείς να ζητάς την υποβολή και ψήφιση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική».

Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτους και καταδικαστέους τους χαρακτηρισμούς των «κουκουλοφόρων» και της «εκτροπής», δείγματα μίας άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας εκ μέρους του.

«Ο αποκεφαλισμός του προεδρείου της ΚΟ χωρίς εισήγηση της ΠΓ και χωρίς καμία αιτιολογία ή έλλειμα, και η προσπάθεια αλλοίωσης των χαρακτηριστικών μας με την πρόταση καταστατικών ρυθμίσεων -που ευτυχώς απορρίφθηκαν στην επιτροπή καταστατικού- απέδειξαν την απόσταση του πρώην προέδρου από τις ιδέες μας αλλά και από τα χαρακτηριστικά του κόμματός μας», είπε.

Η επίσκεψη Κασσελάκη στην Άρτα και το μήνυμα Γεροβασίλη

Με την Κεντρική Επιτροπή να συνεδριάζει, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να επισκεφθεί την Άρτα, πόλη της κυρίας Γεροβασίλη, η οποία χθες έδειξε στον τέως πρόεδρο την έξοδο από το κόμμα, δηλώνοντας ότι «δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία στη χώρα».

«Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Εξάλλου στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι», σύμφωνα με άλλη ανάρτηση της Όλγας Γεροβασίλη.



zougla.gr