Αρχική Κόσμος Εκλογές Ιράν: Ο Μασούντ Πεζεσκιάν ορκίζεται ενώπιον του κοινοβουλίου στις αρχές Αυγούστου

Εκλογές Ιράν: Ο Μασούντ Πεζεσκιάν ορκίζεται ενώπιον του κοινοβουλίου στις αρχές Αυγούστου

50
0


Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου στις αρχές Αυγούστου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα ως ο ένατος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά ΜΜΕ.

«Η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου θα πραγματοποιηθεί την 4η ή 5η Αυγούστου», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA που επικαλείται τον Μοτζτάμπα Γοσεφί, μέλος της προεδρίας του κοινοβουλίου. Κατόπιν, ο ιρανός πρόεδρος θα έχει στη διάθεσή του «15 ημέρες προκειμένου να παρουσιάσει τους υπουργούς για ψήφο εμπιστοσύνης».

Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν, που οργανώθηκαν έπειτα από τον θάνατο του υπερσυντηρητικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε ένα δυστύχημα με ελικόπτερο τον Μάιο, διεξήχθησαν σε ένα πλαίσιο λαϊκής δυσφορίας μπροστά στην κατάσταση της οικονομίας της πετρελαϊκής χώρας, που πλήττεται από τις διεθνείς κυρώσεις.

Η τελετή ορκωμοσίας του ιρανού προέδρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 ή 5 Αυγούστου

Υποστηρικτές του Μασούντ Πεζεσκιάν με φόντο την αφίσα του νεοεκλεγέντος προέδρου

Εν αναμονή της έγκρισης από τον Χαμενεΐ

Η τελετή ορκωμοσίας αναμένεται να λάβει χώρα μετά την επίσημη έγκριση της εκλογής του Πεζεσκιάν από τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο Πεζεσκιάν, ένας μεταρρυθμιστής ηλικίας 69 ετών, κέρδισε την Παρασκευή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον υπερσυντηρητικό Σαΐντ Τζαλιλί.

Συγκέντρωσε περίπου το 53,6% των ψήφων έναντι 44,3% για τον Τζαλιλί. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 49,8%.

Σήμερα, οι ιρανικές εφημερίδες κάλεσαν για «ενότητα» υπό τη διακυβέρνηση του νέου εκλεγμένου προέδρου.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν

Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος κρίνεται μετριοπαθής και χαμηλών τόνων, αναμένεται να μειώσει τους περιορισμούς στις κοινωνικές ελευθερίες αλλά και να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική.

Συγκεκριμένα, έχει υποσχεθεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις για τις διαπραγματεύσεις που έχουν τελματωθεί με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναζωογόνηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και θα βελτιώσει την προοπτική της ιρανικής κοινωνίας για κοινωνική φιλελευθεροποίηση και πολιτικό πλουραλισμό.

Στις πρώτες του αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πεζεσκιάν σημείωσε απευθυνόμενος στον ιρανικό λαό: «Αγαπητέ λαέ του Ιράν, οι εκλογές τελείωσαν και αυτή είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας μας. Ο δύσκολος δρόμος που ακολουθεί δεν θα είναι ομαλός παρά μόνο με τη συντροφικότητα, την ενσυναίσθηση και την εμπιστοσύνη σας. Σας απλώνω το χέρι μου και ορκίζομαι στην τιμή μου ότι δεν θα σας αφήσω μόνους σε αυτό το μονοπάτι. Μην μας αφήνετε μόνους».

Ο Πεζεσκιάν κατάφερε να νικήσει τον σκληροπυρηνικό Σαΐντ Τζαλιλί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών προσελκύοντας κυρίως μέλη της αστικής μεσαίας τάξης και τους νέους ψηφοφόρους που έχουν ευρύτατα απογοητευτεί εδώ και χρόνια από την εφαρμογή σκληρών μέτρων καταστολής κάθε δημόσιας απόκλισης από την πιστή τήρηση του ισλαμικού τυπικού.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)



in.gr