Αρχική Κόσμος Γαλλικές εκλογές: Σε νίκη ελπίζει η ακροδεξιά – Τι ώρα θα βγουν...

Γαλλικές εκλογές: Σε νίκη ελπίζει η ακροδεξιά – Τι ώρα θα βγουν τα πρώτα exit polls – Φόβοι για επεισόδια

41
0


Η Γαλλία ψηφίζει σήμερα σε μία από τις σημαντικότερες εκλογές των τελευταίων ετών, με την ακροδεξιά να ελπίζει σε μια ιστορική νίκη, αλλά με πιο πιθανό αποτέλεσμα το πολιτικό αδιέξοδο.

Η ψηφοφορία έχει ήδη ξεκινήσει στη Γαλλία στις 08:00 (06:00 ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα exit polls θα ανακοινωθούν 12 ώρες αργότερα.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα πάντως, είναι δύσκολο να δούμε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να βγαίνει… πολιτικά σώος μετά από αυτό  καλά από αυτό.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε ότι ήταν η υπεύθυνη λύση να προκηρύξει πρόωρη ψηφοφορία ως απάντηση στη νίκη του RN στις ευρωεκλογές, λίγα λεπτά αφότου ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος Ιορδάνης Μπαρδέλα τον προκάλεσε να το κάνει.

Οι εκλογές δύο γύρων αποτέλεσαν σοκ για μια χώρα που προετοιμάζεται για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με το BBC. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ήδη αυστηρά και τώρα έχουν αναπτυχθεί 30.000 αστυνομικοί για μια περίοδο αυξημένης πολιτικής έντασης.

Φόβοι για επεισόδια μετά τις γαλλικές εκλογές

Υπάρχουν φόβοι για βίαια επεισόδια στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και μια προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ διαμαρτυρία έξω από την Εθνοσυνέλευση έχει απαγορευτεί.

Στο Ντριό, μια ιστορική παλιά πόλη στο δρόμο προς τη Νορμανδία, η ψηφοφορία της Κυριακής πέφτει την ημέρα που θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα. «Για εμάς είναι κάτι τεράστιο, μεγαλύτερο από τις εκλογές», λέει η υπεύθυνη ενός τουριστικού γραφείου στην περιοχή.

Η φλόγα ταξιδεύει σε όλη τη Γαλλία εδώ και σχεδόν δύο μήνες, και το Dreux έχει προγραμματίσει ένα Σαββατοκύριακο εορταστικών εκδηλώσεων για να σηματοδοτήσει την άφιξή της.

«Ο Μακρόν θα έπρεπε να περιμένει μέχρι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε στο BBC κάτοικος του Dreux Antoine.

Γεμάτη… αστυνομικούς οι δρόμοι στη Γαλλίας

Ο βετεράνος σχολιαστής Nicolas Baverez πιστεύει ότι ο πρόεδρος δεν έχει απλώς τινάξει στον αέρα τη θητεία του και έχει ανοίξει διάπλατα τις πύλες της εξουσίας για την ακροδεξιά.

«Έχει θέσει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει ένα τελικό πλήγμα στην πίστωση και την εικόνα της Γαλλίας», έγραψε στο Le Point την παραμονή της ψηφοφορίας.

Η εκλογική περιφέρεια που περιλαμβάνει την Ντριό είναι μία από τις κούρσες που θα πρέπει να παρακολουθήσει κανείς στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Υποψήφιοι όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Ιορδάνης Μπαρντελά έχουν ήδη κερδίσει τις έδρες τους, κερδίζοντας πάνω από το ήμισυ των ψήφων. Όμως άλλες 500 αναμετρήσεις κρίνονται σε επαναληπτικούς γύρους, στους οποίους συμμετέχουν κυρίως δύο ή τρεις υποψήφιοι.

Όλα είναι ανοιχτά

Οι προβλέψεις μετά τον πρώτο γύρο της Κυριακής έδιναν στο RN μια πιθανότητα μάχης για την εξασφάλιση μιας απόλυτης πλειοψηφίας 289 εδρών, αλλά οι τελικές δημοσκοπήσεις της Παρασκευής υποδηλώνουν ότι αυτό είναι πλέον εκτός βεληνεκούς, με 205 έως 210 έδρες ως πιθανό μέγιστο.

Τα κόμματα που προσπαθούν να εμποδίσουν τη νίκη του RN κυμαίνονται από τη ριζοσπαστική αριστερά, τους κομμουνιστές και τους Πράσινους μέχρι τους κεντρώους και τους συντηρητικούς του Μακρόν.

Ποιοι μιλούν για κυβέρνηση ενικής ενότητας μέχρι το τέλος της Ολυμπιάδας

Το RN έχει αμβλύνει πολλές από τις πολιτικές του, αλλά εξακολουθεί να θέλει να δώσει στους Γάλλους πολίτες «εθνική προτίμηση» έναντι των μεταναστών για θέσεις εργασίας και στέγαση.

Στοχεύει στην κατάργηση του δικαιώματος αυτόματης ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών που έχουν περάσει πέντε χρόνια ηλικίας 11 έως 18 ετών στη Γαλλία. Θέλει επίσης να αποκλείσει τους διπλούς υπηκόους από δεκάδες ευαίσθητες θέσεις εργασίας.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι απαραίτητα αξιόπιστες. Κάθε ένας από τους 500 αγώνες είναι τοπικός διαγωνισμός και οι ψηφοφόροι δεν ακολουθούν τις συστάσεις των πολιτικών κομμάτων.

«Δεν θα υπάρξει πρωθυπουργός Μακρόν»

Εάν το RN καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 250 έδρες, θα μπορούσε να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Το κόμμα του προέδρου Μακρόν έπρεπε να αρκεστεί σε παρόμοια ποσοστά μέχρι που απογοητεύτηκε από την περιορισμένη ικανότητά του να περάσει μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο.

Αυτό το είδος κυβέρνησης RN είναι απίθανο, πιστεύει ο καθηγητής Armin Steinbach της σχολής επιχειρήσεων HEC στο Παρίσι. Σύντομα θα αντιμετώπιζε ψήφο δυσπιστίας, πιστεύει, και σύμφωνα με το σύνταγμα, η Γαλλία δεν μπορεί να έχει άλλες γενικές εκλογές για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι ένας «μεγάλος συνασπισμός» στον οποίο θα συμμετείχαν τα περισσότερα από τα άλλα κόμματα, εκτός από το ριζοσπαστικό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), το οποίο η συμμαχία Μακρόν και οι συντηρητικοί απορρίπτουν ως εξτρεμιστές.

Η ιδέα αυτή έχει αποκτήσει κάποια δυναμική τις τελευταίες ημέρες, αλλά η ηγέτης των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα υπάρξει πρωθυπουργός Μακρόν», ό,τι και αν συμβεί.

Κυβέρνηση εθνική ενότητας

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί τα τελευταία τρία χρόνια της θητείας του.

«Θα έχουμε τον Μακρόν ως έναν πρόεδρο lame duck που δημιούργησε αυτό το χάος χωρίς να χρειάζεται να το κάνει», δήλωσε ο καθηγητής Steinbach στο BBC. «Και χάνει τη νομιμοποίησή του».

Το άμεσο μέλημα της Γαλλίας είναι να έχει κάποιο είδος κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο συνταγματολόγος Benjamin Morel πιστεύει ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι το τέλος των Αγώνων του Παρισιού.

«Αυτό θα έδινε χρόνο στα κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τον επόμενο προϋπολογισμό», δήλωσε στη Le Figaro.



in.gr