Αρχική Ελλάδα Οι θυμωμένες μητέρες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον Νετανιάχου

Οι θυμωμένες μητέρες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον Νετανιάχου

88
0


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Οι γονείς των στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού πρωτοστατούν στην εκστρατεία, καθιστώντας όλο και πιο επισφαλή την θέση του πρωθυπουργού στην εξουσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πρώτη φορά που ο Eliran Mizrahi τραυματίστηκε στη Γάζα, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης. Ο έφεδρος ήθελε να συνεχίσει να υπερασπίζεται τη χώρα του και την αναζήτηση των αγνοουμένων ομήρων.

Όταν τραυματίστηκε για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της επτάμηνης θητείας του σε βαρύ αστικό πόλεμο, ένας γιατρός του είπε ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή, εν μέρει λόγω της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες του (PTSD).

Ωστόσο, μια κλήση έκτακτης ανάγκης ήρθε ξανά την περασμένη εβδομάδα για τον μηχανικό που είχε ξεκινήσει τον πόλεμο με το καθήκον να καθαρίσει τα πτώματα από τον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Nova.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν προλάβει να γυρίσει πίσω, ο 40χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών αυτοκτόνησε.

Το IDF αρνήθηκε αρχικά στον Mizrahi το δικαίωμα σε στρατιωτική ταφή, αλλά υποχώρησε υπό την πίεση της θλιμμένης οικογένειάς του που είπε ότι ένας «χαρούμενος, αστείος» άνδρας είχε επιστρέψει στο σπίτι «θυμωμένος», «διαλυμένος» και μαστιζόμενος από εφιάλτες.

«Είχε ρίξει ρουκέτες, είδε τους φίλους του να πεθαίνουν, έφερε πτώματα πίσω, κι έκανε τα πάντα για το Ισραήλ», είπε η αδερφή του κ. Mizrahi, Hila, στο Channel 13. «Νομίζω ότι ο σεβασμός που του αξίζει είναι θαμμένος σε ένα φέρετρο με μια ισραηλινή σημαία πάνω και για να τον χαιρετίσουν οι στρατιώτες».

Η τραγική υπόθεση συγκλόνισε ένα έθνος όπου πολλοί αρχίζουν τώρα να αμφισβητούν την κατεύθυνση της πολεμικής στρατηγικής της κυβέρνησης, καθώς η σύγκρουση στη Γάζα εισέρχεται στον ένατο μήνα της χωρίς τέλος ή σχέδιο «επόμενης ημέρας».

Η οργή έχει ξεχειλίσει στους δρόμους, με αιχμή του δόρατος οι μητέρες των υπηρετούντων στρατιωτών, καθώς το πολεμικό σχέδιο έχει καταρρεύσει και η θέση του πρωθυπουργού στην εξουσία ολοένα και πιο επισφαλής.

Ο Eliran Mizrahi, ο στρατιώτης του IDF, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά από σοβαρό PTSD

Οι διαδηλωτές απαιτούν μια άμεση συμφωνία για την επιστροφή των υπόλοιπων 120 Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα και νέες εκλογές για να αντικαταστήσουν μια κυβέρνηση που δεν εμπιστεύονται πλέον.

Πολλοί έχουν ζητήσει να τερματιστεί μια σύγκρουση που δεν βλέπουν τώρα ότι έχει ξεκάθαρο σκοπό.

Μια «εβδομάδα αντίστασης», που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ με δεκάδες χιλιάδες παρευρισκόμενους σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από την έναρξη του πολέμου, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με διαδηλώσεις έξω από την Κνεσέτ και την πρωθυπουργική κατοικία.

Στην πρώτη γραμμή του συλλαλητηρίου βρίσκεται μια ομάδα μητέρων στρατιωτών που έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση ότι παίζει πολιτική με τις ζωές των παιδιών τους.

Κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι παρέτεινε τον πόλεμο για να κατευνάσει τα σκληρά δεξιά και θρησκευόμενα μέλη του εύθραυστου συνασπισμού του για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

«Εμείς, οι γονείς των ενεργών στρατιωτών, σας κατηγορούμε ότι θυσιάσατε τα παιδιά μας στο βωμό της πολιτικής», έγραψαν σε πρόσφατη επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και το διαλυμένο πλέον πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο.

«Σας κατηγορούμε για τους παράλογους θανάτους στρατιωτών. Σας κατηγορούμε για τους πολυάριθμους τραυματισμούς στα παιδιά μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά», είπαν.

Οι μητέρες καλύφθηκαν με κόκκινο χρώμα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης

Αίμα νεκρών στρατευμάτων

Η κίνηση υπογραφής των μητέρων είναι να βάψουν τις παλάμες τους έντονο κόκκινο για να συμβολίσουν το αίμα των νεκρών στρατευμάτων.

Το βράδυ του Σαββάτου, συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου Hahalacha στο κέντρο του Τελ Αβίβ κρατώντας τα κόκκινα χέρια τους στον αέρα δίπλα σε πινακίδες που έγραφαν: «Οι γονείς των μαχητών ουρλιάζουν δυνατά – αρκετά!». Αυτοκίνητα στην πολυσύχναστη λεωφόρο πιο πέρα κόρναραν σε ένδειξη υποστήριξης.

Η χώρα είναι ανάστα με την είδηση ​​ότι δέκα νεαροί στρατιώτες – οι οκτώ από αυτούς σε ένα τεθωρακισμένο όχημα – είχαν σκοτωθεί εκείνο το πρωί, σε μια από τις πιο θανατηφόρες ημέρες για τις ισραηλινές δυνάμεις στη σύγκρουση.

“Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!” φώναξαν οι μητέρες στην κυβέρνηση.

Τέτοια ανοιχτή διαφωνία είναι σπάνια σε μια χώρα με συνείδηση ​​της ασφάλειας, όπως το Ισραήλ, η οποία θεωρεί την εθνική άμυνα ως ένα από τα πιο σημαντικά αστικά της καθήκοντα.

«Φέρτε τους γιους μας στο σπίτι»

Οι διαδηλωτές ζητούν συμφωνία για τους υπόλοιπους ομήρους

Ο Hagar Moshe Kedem, του οποίου ο γιος βρίσκεται σε μια μονάδα μάχης στη Γάζα, εξήγησε ότι ενώ οι γονείς είχαν υποστηρίξει τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου από την απόλυτη ανάγκη να προστατεύσουν τη χώρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, πολλοί δεν κατανοούσαν πλέον τον σκοπό της μάχης.

«Θέλουμε να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση να κάνει μια διευθέτηση που θα φέρει πίσω τους ομήρους και τους γιους μας στο σπίτι. Δεν θέλουμε να είναι ακόμα στη Γάζα», είπε.

«Ο πρωθυπουργός μας μιλάει για ολοκληρωτική νίκη, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν, τόσο στη Γάζα, όσο και στο Ισραήλ. Δεν θέλουμε να συνεχιστεί ο πόλεμος. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τώρα γιατί άνθρωποι πεθαίνουν εκεί κάθε μέρα».

Οι συνομιλίες για ένα ειρηνευτικό σχέδιο τριών σταδίων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, το οποίο αρχικά θα έβλεπε περιορισμένο αριθμό ισραηλινών ομήρων για ανταλλαγή Παλαιστινίων αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής εκεχειρίας, φέρεται να έχει σταματήσει λόγω των απαιτήσεων της Χαμάς για συγκεκριμένες εγγυήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Η Ουάσιγκτον την κατηγόρησε για το αδιέξοδο και λέει ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τη συμφωνία, παρόλο που η κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν την έχει υποστηρίξει δημόσια.

Την ισραηλινή κοινωνία έχει κυριεύσει η αμφιβολία για τον αν ο Νετανιάχου, υποβοηθούμενος από τους σκληροπυρηνικούς υπουργούς ασφαλείας και οικονομικών του, που θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο, είναι πλήρως αφοσιωμένος στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας.

Η ισραηλινή κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη σχετικά με τον πόλεμο, αλλά οι συνεχιζόμενες μαζικές διαμαρτυρίες υποδηλώνουν ότι οι απόψεις των μητέρων έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Μια νέα δημοσκόπηση από το Jewish People Policy Institute που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα διαπιστώνει ότι περίπου το 60 τοις εκατό θέλει η χώρα να «αποδεχτεί» τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και σχεδόν τα τρία τέταρτα εξέφρασαν «πολύ χαμηλό» ή «αρκετά χαμηλό» επίπεδο εμπιστοσύνης. στην κυβέρνηση.

Οι πολύχρωμες και θορυβώδεις διαδηλώσεις του Ισραήλ είναι γενικά ειρηνικές, αν και υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία στο περιθώριο.

Με πληροφορίες από Telegraph

 

 



zougla.gr