Αρχική Κόσμος Υπόθεση Μενέντεζ: νέα στοιχεία για την σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα τους...

Υπόθεση Μενέντεζ: νέα στοιχεία για την σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα τους – το γράμμα και το άλλο θύμα

29
0


Η ιστορία τους στοιχειώνει το Μπέβερλι Χιλς και είναι κομμάτι του σκοτεινού Χόλιγουντ. Η διπλή δολοφονία των Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ από τους γιους τους Λάιλ και Έρικ έγινε σειρά μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ στο Netflix με τη δημοτικότητα του να έχει εκκινήσει ξανά φωνές και αιτήματα για επανεξέταση της υπόθεσης που συγκλόνισε τις ΗΠΑ στις αρχές των 90s μετά από εκείνο το χαρακτηριστικό τηλεφώνημα που έγινε αστικός μύθος -αν και ήταν αλήθεια.

Το τηλεφώνημα που έκανε ο Λάιλ Μενέντεζ στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής λέγοντας: «Κάποιος σκότωσε τους γονείς μου!»

Μετά την πολύκροτη δίκη τα αδέρφια καταδικάστηκαν για τη δολοφονία των γονιών τους. Ήταν 1996 και οι ΗΠΑ ήταν οργισμένες με τους νέους που σπίλωσαν τη λάμψη του Λος Άντζελες.

Η δίκη μεταδόθηκε τηλεοπτικά κάνοντας υψηλή τηλεθέαση και η υπόθεση έγινε βορά σε tabloid και άλλα αποκτηνωμένα οχήματα της ενημέρωσης.

Σήμερα όλα ίσως αλλάξουν με μια μάχη για ελευθερία που ίσως έχει αργήσει εξωφρενικά πολύ. Η δικαιοσύνη φέρεται να επανεξετάζει την ποινή των Μενέντεζ με νέα στοιχεία που έφερε η υπερασπιστική τους ομάδα δικαστικές αρχές.

Όπως αποκαλύπτουν FOX και CNN, καίριο και βασικό στοιχείο της επανεξέτασης για την υπόθεση Μενέντεζ είναι ένα γράμμα.

«Προσπαθώ να τον αποφεύγω»

Η χειρόγραφη επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εισαγγελέα της κομητείας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν την Κυριακή είναι το ένα από τα δύο «νέα στοιχεία» στην υπόθεση των Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ,.

Ο Γκασκόν δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών στο Instagram με μία από αυτές να είναι μια χειρόγραφη επιστολή του Έρικ Μενέντεζ.

Στο γράμμα που απευθύνει προς τον ξάδερφό του Άντι Κάνο, ο Έρικ γράφει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον πατέρα του οκτώ μήνες πριν τους φόνους.

Η επιστολή θέτει υπό αμφισβήτηση την ετυμηγορία για ισόβια που επεβλήθη στα αδέλφια υποστηρίζει η οικογένεια.

Σε αυτή ο Έρικ Μενέντεζ περιγράφει τα ψυχολογικά και σωματικά τραύματα που βίωνε από τη χρόνια κακοποίηση από τον πατέρα του.

«Προσπαθώ να αποφεύγω τον μπαμπά. Είναι χειρότερο για μένα τώρα», έγραψε. «Δεν ξέρω πότε θα ξανασυμβεί και με τρελαίνει» φέρεται να γράφει στον ξάδερφο του Κάνο ο Μενέντεζ.

Στην ανάρτηση στο Instagram η λεζάντα αναφέρει τα παρακάτω:

«Τα στοιχεία μιας επιστολής που αναφέρεται στη σεξουαλική κακοποίηση του Έρικ Μενέντεζ δόθηκαν στα ειδησεογραφικά μέσα. Ο Γκασκόν θέλει την υπόθεση τους να επανεξεταστεί. Είναι ηθική υποχρέωσή του να ανοίξει ξανά την υπόθεση των αδελφών Mενέντεζ».

«Έχουν περάσει 35 χρόνια από την καταδίκη τους. Είναι καιρός να αποφασίσουμε, εάν αυτοί οι άντρες έχουν αποπληρώσει το χρέος του προς την κοινωνία. Ο Έρικ και ο Λάιλ Μενέντεζ έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους πίσω από τα κάγκελα και θα συνεχίσουν να το κάνουν, εκτός και αν μπορούμε να διασφαλίσουμε στον Γκασκόν τη δυνατότητα αναθεώρησης ώστε να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη για όλους» καταλήγει η λεζάντα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των αδελφών, η μητέρα του Κάνο ανακάλυψε την επιστολή πριν από εννέα χρόνια.

Ο Κάνο κατέθεσε στη δίκη ότι ο Έρικ του είχε μιλήσει για την κακοποίηση του πατέρα του όταν ο Έρικ ήταν 13 ετών. Ο Κάνο πέθανε το 2003.

To άλλο θύμα

Το δεύτερο αποδεικτικό στοιχείο που εξετάζεται από τις αρχές είναι μια ένορκη δήλωση από ένα τρίτο άτομο που ισχυρίστηκε ότι κακοποιήθηκε από τον πατριάρχη της οικογένειας, Χοσέ Μενέντεζ ως έφηβος.

Ο Ρόι Ροσέλο, πρώην μέλος του συγκροτήματος Menudo, ισχυρίστηκε ότι ο Χοσέ Μενέντεζ τον νάρκωσε και του επιτέθηκε σεξουαλικά όταν ήταν περίπου 14 ετών, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο σπίτι των Μενέντεζ στο Νιού Τζέρσεϊ.

Ο Χοσέ Μενέντεζ ήταν στέλεχος της δισκογραφικής RCA Records, η οποία είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη μπάντα Menudo που ήταν και ένα από τα πλέον δημοφιλή latin boy bands της εποχής.

Δεν τους άκουσε κανείς

Κατά τη διάρκεια της δίκης τα αδέρφια δεν αρνήθηκαν ποτέ ότι δολοφόνησαν τους γονείς τους και υποστήριξαν ότι λειτούργησαν σε αυτοάμυνα μετά από συστηματική σωματική, λεκτική και σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα τους.

Οι εισαγγελείς της εποχής είχαν υποστηρίξει ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για οποιαδήποτε παρενόχληση αναδεικνύοντας ως κίνητρο για το διπλό έγκλημα την περιουσία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων των γονιών τους.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης δίκης τους, πολλά από τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την κακοποίηση αποκλείστηκαν.

Άλλοι καιροί, άλλη απόφαση;

Όλα αυτά τα χρόνια οι αδερφοί Mενέντεζ έχουν ασκήσει έφεση πολλές φορές αιτούμενοι επανεξέταση της ποινής τους. Δεν έγινε δεκτή καμία.

Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι λόγω των μεταβαλλόμενων απόψεων της κοινωνίας για τη σεξουαλική κακοποίηση, τα αδέρφια μπορεί να μην είχαν καταδικαστεί για φόνο πρώτου βαθμού και σε ισόβια χωρίς αναστολή, αν η υπόθεση εκδικαζόταν σήμερα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Κλιφ Γκάρντνερ, ισχυρίζεται ότι αν η επιστολή αυτή είχε παρουσιαστεί στη δίκη του 1996, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό.

«Με τα σημερινά δεδομένα και την κατανόηση της επίδρασης της κακοποίησης στα παιδιά, πιστεύουμε ότι η αναθεώρηση της ποινής είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης», δήλωσε στο CNN.

Αναζητώντας το τέρας

Το ενδιαφέρον για την υπόθεση ανανεώθηκε πρόσφατα με την κυκλοφορία του «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story» του Netflix και ενός επερχόμενου ντοκιμαντέρ, στο οποίο τα αδέρφια θα πουν την δική τους πλευρά της ιστορίας.

Οι αδερφοί Μενέντεζ έχουν εκτίσει πάνω από 30 χρόνια φυλάκισης και οι υποστηρικτές τους θεωρούν ότι αυτός ο χρόνος είναι αρκετός.

Η οικογένεια Μενέντεζ έχει εκφράσει την ελπίδα ότι ο Εισαγγελέας θα εξετάσει την πιθανότητα αλλαγής της ποινής, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση αποφυλάκισή τους.

Αν σε επανεξέταση της υπόθεσης οι Μενέντεζ κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία αντί για φόνο, θα μπορούσαν να αποφυλακιστούν άμεσα, καθώς έχουν εκτίσει τη μέγιστη ποινή για αυτή την κατηγορία.

Η αδελφή της μητέρας τους στο πλευρό τους

Σήμερα περισσότερα από δώδεκα μέλη της οικογένειας Μενέντεζ ταξιδεύουν στο Λος Άντζελες για να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και να ζητήσουν την απελευθέρωση των αδελφών, καθώς πιστεύουν πως ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης αναφέρει ο The Guardian.

Σε μια κίνηση «ισχυρής επίδειξης ενότητας» από περισσότερα από δώδεκα μέλη της οικογένειας – συμπεριλαμβανομένης της θείας και αδελφή της μητέρας τους-, η συνέντευξη Τύπου θα λάβει χώρα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του εισαγγελέα της κομητείας του Λος Άντζελες να ανοίξει ξανά την πολύκροτη υπόθεση.

Θύματα και θύτες

Σήμερα οι Έρικ Μενέντεζ, 53, και Λάιλ Μενέντεζ, 56, είναι έγκλειστοι σε κρατική φυλακή χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

Όταν οι Μενέντεζ δολοφόνησαν τους γονείς τους ήταν 21 και 18 ετών αντίστοιχα.

Στη δίκη η υπεράσπιση είχε υποστηρίξει ότι τα αδέλφια Μενέντεζ «γρονθοκοπήθηκαν και μαστιγώθηκαν με ζώνες» και ότι ο ισχυρός, αυτοδημιούργητος και επιφανής πατέρας τους κακοποιούσε και τους δύο γιους ξεκινώντας όταν ο Λάιλ ήταν επτά ετών και ο Έρικ έξι εν γνώση της μητέρας τους.

Σήμερα οι Μενέντεζ έχουν στο πλευρό τους μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, αναρίθμητα media και διάσημους που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπερ τους -ανάμεσα τους η επιδραστική influencer Κιμ Καρντάσιαν και η κωμικός Ρόζι Ο’ Ντόνελ.

Η ακρόαση των αδερφών Μενέντεζ έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου.





in.gr