Αρχική Οικονομία Τουρισμός: Πώς «σώζει» τους δήμους από την κλιματική αλλαγή

Τουρισμός: Πώς «σώζει» τους δήμους από την κλιματική αλλαγή

30
0


Στον σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι δήμοι όλης της χώρας για να ενισχυθεί ο πολυτελής τουρισμός αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, χαιρετίζοντας την έναρξη του 2ου Συνεδρίου για τον «Τουρισμό Πολυτελείας» που διεξάγεται στη Σαντορίνη, υπογραμμίζοντας πως ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων από τον τουρισμό αυτό, επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες. «Είναι σημαντικό που τμήμα των εσόδων από τον τουρισμό κατευθύνεται προς δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στήριξη των υποδομών των Δήμων έναντι των απειλών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το «Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» και ο τουρισμός

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τον Νόμο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Ο.Τ.Α. και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, από το συνολικό ποσοστό των εισπραχθέντων κάθε μήνα εσόδων από το «Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων», ένα 5% μεταβιβάζεται στον ειδικό «Λογαριασμό Αρωγής Δήμων» που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να αποδοθεί σε οικονομικά ασθενέστερους Δήμους.

Ο κ. Σπανάκης ανέφερε επίσης, ότι τα έσοδα από το «Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» που αντικατέστησε τον φόρο διαμονής και επιβάλλεται υπέρ του Δημοσίου από 1ης Ιανουαρίου 2024, ανέρχεται στο ποσό των 186 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 38 εκατ. ευρώ έναντι του καταργηθέντος φόρου διαμονής που ανήλθε συνολικά το 2023 σε 148 εκατ. ευρώ.

Τέλος, διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, «λόγω του θεσμικού του ρόλου στην εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία χρηματοδότησης στους Δήμους, ώστε να διαμορφώσουν τις αναγκαίες εγκαταστάσεις και υποδομές για την προσέλκυση ταξιδιωτών πολυτελείας».

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού και η προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουριστών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της εξυπηρέτησης των αναγκών τους.» αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΟΤ



in.gr