Αρχική Κόσμος Τα κατοικίδια στην Κίνα εργάζονται σε καφετέριες κερδίζοντας «χρήματα για σνακ»

Τα κατοικίδια στην Κίνα εργάζονται σε καφετέριες κερδίζοντας «χρήματα για σνακ»

33
0


Η Jane Xue έστειλε τον σκύλο της, ένα Σαμογιέντ 2 ετών με το όνομα ΟΚ για… δουλειά σε ένα καφέ για σκύλους στην πόλη Φουζού στη νοτιοανατολική Κίνα.

«Νιώθω όπως όταν οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο», λέει η 27χρονη Xue στο CNN καθώς αφήνει την OK στην εργασία της.

Η Xue ήθελε η σκυλίτσα της να «ζήσει μια διαφορετική ζωή» καθώς εκείνη και ο σύντροφός της συνήθως λείπουν τα Σαββατοκύριακα.

«Το να στείλω την OK στο καφέ είναι μια κατάσταση που ωφελεί όλους. Θα μπορεί να παίζει με άλλους σκύλους και δεν θα νιώθει τόσο μόνη», εξηγεί η ίδια.

Τα καφέ για κατοικίδια είναι μια μεγάλη επιχείρηση στην Κίνα. Οι επισκέπτες μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα ζώα που περιφέρονται στο χώρο, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να χρεώνουν περισσότερα για την εμπειρία. Οι πελάτες που επισκέπτονται καφέ με γάτες και σκύλους στην Κίνα συνήθως πληρώνουν είσοδο, από 30 έως 60 γιουάν (4 – 8,5 δολάρια) ανά άτομο, ή απλώς παραγγέλνουν κάτι, όπως ένα φλιτζάνι καφέ.

Ωφελεί και την τσέπη

Εκτός από το να περιτριγυρίζεται από φίλους και να παίζει, η Xue λέει ότι η δουλειά της OK στο καφέ τους βοηθά να εξοικονομήσουν χρήματα. Αν την άφηναν στο σπίτι, θα έπρεπε να αφήνουν το κλιματιστικό αναμμένο όλη μέρα, κάτι που θα ήταν δαπανηρό.

«Τα καλοκαίρια στη Φουζού μπορεί να είναι ανυπόφορα», λέει η 27χρονη.

Η ιδέα της Xue μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστη, αλλά αποτελεί μια αυξανόμενη τάση στην Κίνα. Στα κινέζικα ονομάζεται «Zhengmaotiaoqian», που μεταφράζεται ως «κερδίζω χρήματα για σνακ».

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μέχρι το τέλος του έτους η Κίνα αναμένεται να έχει περισσότερα κατοικίδια παρά μικρά παιδιά

Η ΟΚ

Η φράση αυτή προέρχεται από την ιδέα ότι τα κατοικίδια εργάζονται πραγματικά —είτε μερικής απασχόλησης είτε πλήρους— σε καφέ με γάτες και σκύλους, και στη συνέχεια επιστρέφουν στα σπίτια τους το βράδυ, όπως ακριβώς οι άνθρωποι.

Παρόλο που η τάση του «κερδίζω χρήματα για σνακ» μπορεί να φαίνεται χαριτωμένη και διασκεδαστική, είναι επίσης ένα σημάδι των καιρών. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μέχρι το τέλος του έτους η Κίνα αναμένεται να έχει περισσότερα κατοικίδια παρά μικρά παιδιά.

«Είναι η σταρ του καφέ»

Τους τελευταίους μήνες, τόσο οι ιδιοκτήτες καφέ όσο και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων δημοσιεύουν αγγελίες πρόσληψης και βιογραφικά στο Xiaohongshu, το κινέζικο Instagram.

Κάπως έτσι και η Xue ανακάλυψε το «Yezonghui» ένα καφέ στη Φουζού και έστειλε μήνυμα στον ιδιοκτήτη. Έπειτα, ήρθε η ώρα να περιποιηθεί την OK για τη συνέντευξή της.

«Ο ιδιοκτήτης του καφέ παρακολούθησε την OK για περίπου μία ώρα, για να δει αν αλληλεπιδρά καλά με τους πελάτες και αν τα πηγαίνει καλά με τους άλλους τέσσερις σκύλους», περιγράφει η Xue στο CNN.

Η ΟΚ

Η διαδικασία αξιολόγησης πήγε σαφώς καλά – η όμορφη λευκή Σαμογιέντ πήρε τη «δουλειά».

«Η OK μου είναι η σταρ του καφέ!», λέει η Xue γεμάτη ενθουσιασμό.



in.gr