Αρχική Κόσμος Ρωσία: Έχουμε αποδείξεις εμπλοκής ΗΠΑ και ΗΒ στα σαμποτάζ στους Nord Stream

Ρωσία: Έχουμε αποδείξεις εμπλοκής ΗΠΑ και ΗΒ στα σαμποτάζ στους Nord Stream

39
0


Η Ρωσία έχει αποδείξεις για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου στο σαμποτάζ του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream και η δημοσίευση των εν λόγω στοιχείων θα εξαρτηθεί από την κατάσταση, δήλωσε σήμερα (9/10) η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Έκανε αυτό το σχόλιο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που έλαβε η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR).

«Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν. Όσον αφορά το αν θα τα δημοσιεύσουμε -το οποίο θα σας πει επίσης τι είδους στοιχεία είναι- αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση γύρω από την έρευνα», είπε η Ζαχάροβα. «Επειδή έχουμε επανειλημμένα προσφέρει συνεργασία σε όλους, το κάναμε τόσο δημόσια όσο και μέσω των διαθέσιμων νομικών διαύλων μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, έχουμε επικοινωνήσει επανειλημμένα μαζί τους. Υποστηρίξαμε αυτά τα νομικά αιτήματα, τόσο πολιτικά όσο και δημόσια, και λάβαμε μηδενική απάντηση.»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα

«Επομένως, κατά τη γνώμη μου, όσοι διενεργούν τις έρευνες στο εξωτερικό, στη Γερμανία – είναι ξεκάθαρο εδώ και πολύ καιρό στη Δανία και τη Σουηδία, αλλά η Γερμανία πρέπει να ενδιαφέρεται για την ανταλλαγή υλικού, τη λήψη πληροφοριών από εμάς και την παροχή αντίστοιχων πληροφοριών σε εμάς », είπε ο διπλωμάτης. «Και δεν ήμασταν απλώς έτοιμοι για αυτό – επιμείναμε σε αυτό».

«Επιπλέον, ήμασταν έτοιμοι να παρουσιάσουμε όλα όσα έχουμε στο πλαίσιο της έρευνας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρωτοβουλία με δική μας πρωτοβουλία», επεσήμανε. «Αλλά η Δύση το έχει μπλοκάρει και αυτό. Επομένως, διεξάγουμε τη δική μας έρευνα και, φυσικά, έχουμε τις πληροφορίες για τις οποίες μιλούν Ρώσοι αξιωματούχοι – [ο διευθυντής SVR] Σεργκέι Ναρίσκιν συγκεκριμένα. Υπάρχει επίσης η βάση αποδεικτικών στοιχείων. πώς το διαχειριζόμαστε: εκτός από την εθνική μας έρευνα, θα προχωρήσουμε από τη σκοπιμότητα και την εξελισσόμενη κατάσταση. Αυτοί [η Δύση] έχουν απογυμνωθεί από την επιλογή να λάβουν τις αντίστοιχες πληροφορίες από εμάς με δική τους βούληση».

Εικόνα δευτερόλεπτα μετά τη δολιοφθορά στον έναν Nord Stream

Προηγουμένως, ο διευθυντής του SVR Sergey Naryshkin ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται άμεσα στο σαμποτάζ του Nord Stream. Δήλωσε ότι επαγγελματίες σαμποτέρ από τις αγγλοσαξονικές υπηρεσίες πληροφοριών ενεπλάκησαν κατά την οργάνωση, την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της έκρηξης. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «βρίσκει δικαιολογημένη τέτοια δολιοφθορά προκειμένου να εγγυηθεί τον χωρισμό της Ευρώπης -κυρίως της Γερμανίας- από τη Ρωσία».

Νωρίτερα σήμερα (9/10), ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι υπάρχουν προτάσεις από εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχισθούν οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου μετά το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά η μπάλα είναι στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι το Κίεβο δεν επεκτείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης του φυσικού αερίου με τη Ρωσία, μετά την λήξη της ισχύος της στο τέλος του 2024.

Ο Νόβακ, που είναι επιφορτισμένος με το θέμα της ενέργειας, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για συμφωνίες ανταλλαγής με το Αζερμπαϊτζάν για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Γερμανία: Ύφεση 0,2% αναμένει η κυβέρνηση για το τρέχον έτος

Στη Γερμανία έχει ήδη αρχίσει συζήτηση για την αποκατάσταση των ζημιών στους αγωγούς Nord Stream, προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η ροή ρωσικού φυσικού αερίου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αναθεώρησε σήμερα (9/10) επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την οικονομία κατά το τρέχον έτος και κάνει τώρα λόγο για ύφεση της τάξης του 0,2%.

Οι δύο εκρήξεις που κατέστρεψαν τους αγωγούς Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου του 2023, έχει πλέον φανεί ότι προκλήθηκαν από Ουκρανικό «δάκτυλο». Η Wall Street Journal «φωτογραφίζει» Ουκρανούς στρατηγούς αλλά και τον Ζελένσκι πίσω από τις εκρήξεις στους Nord Stream.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς πιστεύουν βάσιμα πλέον ότι το σαμποτάζ έγινε από εκπαιδευτές καταδύσεων από το Κίεβο, μεταξύ των οποίων και ο Βολοντίμιρ Σ, κατάφερε να διαφύγει στην Ουκρανία με διπλωματικό αυτοκίνητο μέσω Πολωνίας και ήδη έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Ο καταζητούμενος Ουκρανός δύτης έχει άλλωστε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο βίντεο που τον δείχνουν να κάνει καταδύσεις σε μεγάλα βάθη.

Οι αγωγοί Nord Stream ήταν σε βάθος μεταξύ 70 και 80 μέτρων στα σημεία πρόσδεσης και οι ειδικοί στις καταδύσεις πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί σαμποτέρ μπορούσαν να φτάσουν σε αυτά τα βάθη. Πρόκειται για εκπαιδευτές καταδύσεων που μετέχουν σε παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία είχε δημιουργηθεί την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης. «Τα πιστοποιητικά τους υποδεικνύουν άριστα εκπαιδευμένους δύτες. Επομένως, τα βάθη κατάδυσης 80 μέτρων στη Βαλτική Θάλασσα δεν θα πρέπει να αποτελούσαν μεγάλη πρόκληση με τον κατάλληλο εξοπλισμό», εξηγεί ο Μάρκους Ντέρινγκ από την Professional Association for Technical Diving (PATD).

«Οι καταζητούμενοι Ουκρανοί δύτες -σαμποτέρ εμφανίζονται μάλιστα ως υπερ-πατριώτες και σίγουρα υπάρχουν επαφές με τον στρατό. Το ερώτημα παραμένει από πού πήραν οι σαμποτέρ το ειδικό εκρηκτικό HMX που χρησιμοποιούσαν και πώς έμαθαν να το χρησιμοποιούν», γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες.

Η Γερμανία ο «μεγάλος χαμένος»

Το σαμποτάζ αυτό έχει κοστίσει στη Γερμανία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αναθεώρησε σήμερα (9/10) επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την οικονομία κατά το τρέχον έτος και κάνει τώρα λόγο για ύφεση της τάξης του 0,2%. «Μέχρι σήμερα, μόνο οι ενοικιαζόμενες πλατφόρμες LNG κοστίζουν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα», έγραψε η οικονομική εφημερίδα WirtschaftsWoche, μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Το έργο Nord Stream 1 κόστισε 7,4 δισ. ευρώ, αλλά η Γερμανία είχε επωφεληθεί από το συγκριτικά φθηνό ρωσικό αέριο για χρόνια. Με το σαμποτάζ στους αγωγούς, οι γερμανικές εταιρείες υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω της διακοπής λειτουργίας των αγωγών της Gazprom. Αρκετές μεγάλες εταιρείες χρειάστηκε να διαγράψουν πολλά εκατομμύρια επειδή ο αγωγός Nord Stream2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.

Το γεγονός ότι οι πράξεις δολιοφθοράς στους αγωγούς στέρησε από τη Γερμανία πολλή φθηνή ενέργεια, έχει ξεσηκώσει άλλωστε κύμα διαμαρτυρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που καλούν την κυβέρνηση Σολτς να φέρει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ανέξοδη η επισκευή των αγωγών

Με την γερμανική οικονομία να βυθίζεται στην ύφεση, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία χρειάζεται επίσης μια εναλλακτική λύση.

Μετά τις εκρήξεις μάλιστα, διάφοροι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες πιέζουν για την αποκατάσταση των ζημιών στους αγωγούς. Η επισκευή των κατεστραμμένων αγωγών άλλωστε, δεν θα κοστίσει τίποτα στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η επισκευή του Nord Stream 1 θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να προβλέπεται γερμανική συμμετοχή, με βάση τη σύμβαση.

Για τον Nord Stream 2 επίσης, το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού δεν είναι πιστοποιημένος ως ανεξάρτητος φορέας εκμετάλλευσης δικτύου μεταφορών από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων σύμφωνα με τον νόμο περί βιομηχανίας ενέργειας.

Αδύνατη η ειρήνη στην Ουκρανία αν το Κίεβο γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα σήμερα (9/10), η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία θα είναι αδύνατη εάν το Κίεβο χάσει την ουδετερότητά του με την ένταξή του σε έναν συνασπισμό όπως η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν εάν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις μεγάλες εδαφικές εκτάσεις που διεκδικεί η Μόσχα και εγκαταλείψει την προσπάθειά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα που λένε ότι η Δύση συζητά μια εκδοχή σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την αποδοχή του ρωσικού ελέγχου σε εδάφη της ουκρανικής επικράτειας, είπε ότι η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία θα είναι αδύνατη αν δεν διασφαλισθεί ότι το καθεστώς της Ουκρανίας θα είναι ουδέτερο και δεν θα ενταχθεί σε συμμαχία.

Η Ζαχάροβα είπε ότι αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ήταν μια αντίδραση στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.



in.gr