Αρχική Κόσμος Ποιες οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ μετά τις βαρύτατες απώλειες που υπέστη

Ποιες οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ μετά τις βαρύτατες απώλειες που υπέστη

36
0


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Χεζμπολάχ έχει υποστεί βαρύτατες απώλειες, με βασικότερη τη δολοφονία του μακροχρόνιου ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έγινε σε υπόγειο καταφύγιο. Εξερράγησαν δε χιλιάδες συσκευές επικοινωνιών που χρησιμοποίησαν τα μέλη της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας 40 άτομα και τραυματίζοντας σχεδόν 3.000 σε μία πρωτοφανή επίθεση με τηλεχειρισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, η  λιβανέζικη μαχητική οργάνωση έχει χάσει σχεδόν 500 μαχητές από τότε που άρχισε να επιτίθεται σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις για να υποστηρίξει τη Χαμάς, τον περασμένο Οκτώβριο. Και εκατοντάδες άλλοι πιθανότατα σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ κατά του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα, από τους οποίους σκοτώθηκε ένας αριθμός υψηλόβαθμων διοικητών και αξιωματούχων.

Παρόλα αυτά, η Χεζμπολάχ συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μοχάμεντ Αφίφ, προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν μόνο η αρχή και ότι η μαχητική οργάνωση περιμένει να εισέλθουν στο Λίβανο δυνάμεις εισβολής για να τις αντιμετωπίσει. Το Ιράν, το οποίο στηρίζει τη Χεζμπολάχ, εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους στο Ισραήλ την Τρίτη και αναφέρθηκε στον θάνατο του Νασράλα σε δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση.

Πού είναι ανεπτυγμένες οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ;

Οι δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκληραγωγηθεί στη μάχη σε περιφερειακές συγκρούσεις, μεταξύ άλλων στη Συρία, όπου η μαχητική οργάνωση βοήθησε να ανατραπεί η ισορροπία δυνάμεων στη 13χρονη σύγκρουση υπέρ του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Η Χεζμπολάχ διαθέτει πέντε κύριες μονάδες, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από αρκετές χιλιάδες μαχητές.

Οι μονάδες Nasr και Aziz αναπτύσσονται σε περιοχές που συνορεύουν με το Ισραήλ, με τη Nasr να ελέγχει τη νοτιοανατολική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της άκρης των προσαρτημένων στο Ισραήλ υψωμάτων του Γκολάν. Η μονάδα Aziz αναπτύσσεται στα νοτιοδυτικά, συμπεριλαμβανομένης της ακτής της Μεσογείου. Οι διοικητές Nasr και Aziz σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα φέτος, αλλά πιστεύεται ότι αντικαταστάθηκαν.

Η μονάδα Badr αναπτύσσεται σε μια περιοχή που περιλαμβάνει την επαρχία Apple, μια ορεινή περιοχή που δεσπόζει σε μεγάλα τμήματα του νότιου Λιβάνου και αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η μονάδα Haidar βρίσκεται στην ανατολική κοιλάδα Bekaa ενώ η μονάδα Dahiyeh βρίσκεται στο πυκνοκατοικημένο νότιο προάστιο της Βηρυτού, όπου στεγάζεται το αρχηγείο της οργάνωσης, όπου σκοτώθηκε την Παρασκευή ο Nasrallah.

Η ομάδα διαθέτει επίσης την επίλεκτη δύναμη Radwan Force αρκετών χιλιάδων μαχητών, μέρος της οποίας έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Η τηλεόραση Al-Manar της Χεζμπολάχ ανέφερε σε ρεπορτάζ της Δευτέρας ότι τα εισβάλλοντα ισραηλινά στρατεύματα θα γνωρίσουν τους έμπειρους μαχητές της Radwan Force αν αποφασίσουν να εξαπολύσουν χερσαία εισβολή.

Σύγχρονο και μεγάλο το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ

Ποιοι διοικητές της Χεζμπολάχ εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Χεζμπολάχ έχασε μερικούς από τους πιο έμπειρους στρατιωτικούς διοικητές της, συμπεριλαμβανομένου του Ibrahim Akil, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Δύναμης Radwan, και του Ibrahim Kobbeisi, ο οποίος ήταν διοικητής πυραύλων της ομάδας. Ο διοικητής της μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ, Mohammed Surour, και ο διοικητής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, Ali Karaki, σκοτώθηκαν επίσης σε αεροπορικές επιδρομές.

Στα τέλη Ιουλίου, το Ισραήλ σκότωσε τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, τον Φουάντ Σουκούρ. Μεταξύ των διοικητών της ομάδας που εξακολουθούν να είναι ενεργοί είναι ο Talal Hamieh, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ, και ο Khodor Nader, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας ασφαλείας της ομάδας. Η Χεζμπολάχ διέψευσε τις ισραηλινές δηλώσεις που υποστήριζαν ότι σκότωσε ανώτερο στρατιωτικό διοικητή γνωστό ως Αμπού Αλί Ρίντα, διοικητή της μονάδας Badr.

Ο ισχυρός άνδρας της οργάνωσης, ο Χασίμ Σαφιεντίν, μητρικός εξάδελφος του Νασράλα, είναι επίσης ζωντανός και αναμένεται ευρέως να αντικαταστήσει τον Νασράλα στη θέση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ. Ο Safieddine είναι κοντά στο Ιράν και ο γιος του, ο Rida, είναι παντρεμένος με τη Zeinab Soleimani, κόρη ενός Ιρανού στρατηγού που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2020.

Εξακολουθεί να κατέχει μεγάλο οπλοστάσιο

Η οργάνωση διαθέτει ένα οπλοστάσιο με περισσότερους από 150.000 πυραύλους και ρουκέτες, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης και εκρηκτικών διαφόρων τύπων. Τον τελευταίο χρόνο, η οργάνωση έχει χρησιμοποιήσει έναν μικρό τύπο κατευθυνόμενου πυραύλου γνωστού ως Almas ή Diamond, καθώς και πυραύλους μικρού βεληνεκούς Falaq και Burkan από περιοχές αρκετά χιλιόμετρα (μίλια)μακριά από τα σύνορα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Χεζμπολάχ εισήγαγε τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Fadi, επιτιθέμενη στα περίχωρα του Τελ Αβίβ και στη βόρεια πόλη Χάιφα. Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που πιστεύεται ότι διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας και των πυραύλων επιφανείας-θάλασσας, όπως ο ρωσικής κατασκευής Yakhont.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ο βομβαρδισμός μεγάλων περιοχών του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα είχε στόχο να εξουδετερώσει τις προμήθειες όπλων της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, από τότε που άρχισε η κλιμάκωση, συνέχισε να εξαπολύει επιθέσεις πέρα από τα σύνορα και παρουσίασε ακόμη και νέους τύπους όπλων. Την Τρίτη, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες Fadi-4 μεσαίου βεληνεκούς προς την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών Mossad του Ισραήλ. Ώρες αργότερα, η ομάδα δήλωσε ότι εκτόξευσε παρόμοιες ρουκέτες προς μια αεροπορική βάση σε ένα προάστιο του Τελ Αβίβ.

Η ομάδα έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους επιφανείας-αέρος και έχει καταρρίψει ή διώξει ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αρκετές περιπτώσεις – μεταξύ άλλων και την περασμένη εβδομάδα. Τα περισσότερα από τα εισερχόμενα πυρά είτε αναχαιτίστηκαν είτε προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές. Αλλά οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η αεράμυνα της χώρας δεν είναι ερμητική.



in.gr