Αρχική Κεντρική Ελλάδα ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΙ ΔΕΝ μας ΛΕΕΙ η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ για τα ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε...

ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΙ ΔΕΝ μας ΛΕΕΙ η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ για τα ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ»

58
0

Εδώ και ένα χρόνο η μονότονη απάντηση της κυβέρνησης για την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια και τις παραπλανητικές πρακτικές πολυεθνικών και μεγάλων εταιρειών είναι ότι «επιβάλλονται πρόστιμα».

Ακολούθησε ένας καταιγισμός ανακοινώσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης για το ύψος των προστίμων προκειμένου να πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στον έλεγχο της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών.

Επισημάναμε από την αρχή ότι το γεγονός ότι ανακοινώνονται πρόστιμα στις εταιρείες που παρανομούν δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι αυτά εισπράττονται.

Επισημάναμε ακόμα ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια εναντίον των προστίμων ζητώντας την μείωση ή ακόμα και την διαγραφή τους.

Ελάχιστα μάθαμε και για το ύψος των κερδών που αποκτήθηκαν από τις παράνομες δραστηριότητες για τις οποίες επιβάλλονταν τα πρόστιμα.

Ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον νόμο που έβαλε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των σουπερμάρκετ, υπάρχει μια είδηση που εκθέτει την κυβέρνηση και έχει περάσει στα ψιλά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την προηγούμενη Τρίτη, το διοικητικό δικαστήριο αποδέχτηκε την προσφυγή της ΑΒ Βασιλόπουλος κατά προστίμου ύψους 319.900 ευρώ που της είχε επιβληθεί για παραβίαση της νομοθεσίας περί αισχροκέρδειας τον Φεβρουάριο του 2023. Εκκρεμούν και άλλες αντίστοιχες προσφυγές αλυσίδων.

Οι αλυσίδες προσέφυγαν στην δικαιοσύνη αμφισβητώντας την ορθότητα της μεθοδολογίας με την οποία επιβλήθηκαν τα πρόστιμα από τους ελεγκτές της της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς.

Μάθαμε ότι οι αλυσίδες αυτές ουδέποτε πλήρωσαν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, εκθέτοντας το Υπουργείο Ανάπτυξης που διαβεβαίωνε για την είσπραξή τους και επιβεβαιώνοντας αυτό που λέγαμε από την αρχή. Ό,τι δηλαδή, η ανακοίνωση των προστίμων δεν συνεπάγεται και είσπραξή τους.

Εν τω μεταξύ τα εξωπραγματικά κέρδη αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει καταρρακωθεί και οι αγορές έχουν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα.