Αρχική Οικονομία ΗΠΑ: Γιατί οι πέντε τραπεζικοί κολοσσοί έβαλαν στην άκρη «οικονομίες» 28 δισ....

ΗΠΑ: Γιατί οι πέντε τραπεζικοί κολοσσοί έβαλαν στην άκρη «οικονομίες» 28 δισ. δολαρίων

36
0


Τα οικονομικά αποτελέσματα των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ κυριάρχησαν στην Wall Street, καθώς ανέδειξαν ότι επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών, με τους πελάτες τους εκδίδουν περισσότερο χρέος και μετοχές. Ωστόσο στην σκιά παρέμεινε το ποσό που ξεπέρασε τα 28 δισ. δολάρια, το οποίο έβαλαν στην άκρη τα πιστωτικά ιδρύματα ως προβλέψεις για «κόκκινα» δάνεια και κάρτες.

Οι υψηλές προβλέψεις δείχνουν ότι οι τράπεζες προετοιμάζονται για ένα πιο επικίνδυνο περιβάλλον, όπου τόσο τα εξασφαλισμένα όσο και τα μη εξασφαλισμένα δάνεια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερες ζημίες για ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Η πρόσφατη ανάλυση του χρέους των νοικοκυριών από τη Fed της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί χρωστούν συνολικά 17,8 τρισ. δολάρια σε καταναλωτικά δάνεια, φοιτητικά δάνεια και υποθήκες.

Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 27 δισ. δολάρια και έφτασαν τα 1,14 τρισ. δολάρια, το δεύτερο τρίμηνο του 2024.Όσον αφορά την καθυστέρηση η κεντρική τράπεζα δεν δίνει ξεχωριστά στοιχεία για τις πιστωτικές κάρτες αλλά για το σύνολο των δανείων των νοικοκυριών. «Τα συνολικά ποσοστά καθυστέρησης παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με το 3,2% του ανεξόφλητου χρέους να βρίσκεται σε κάποιο στάδιο καθυστέρησης.»σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η JPMorgan σχημάτισε 3,111 δισ. δολάρια σε προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες το τρίτο τρίμηνο, η Bank of America κατέγραψε προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες ύψους 1,5 δισ. δολαρίων -αμετάβλητες σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 24 και αυξημένη από 1,2 δισ. το 3ο τρίμηνο του 23. Η πρόβλεψη για πιστωτικές ζημίες της Citi ανήλθε σε 22,1 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του τριμήνου. Η  Wells  διέθεσε 1,07 δισ. δολάρια ως πρόβλεψη για πιστωτικές ζημίες σε σύγκριση με 1,2 δισ. δολάρια πέρυσι. Η Goldman Sachs κατέγραψε προβλέψεις 397 εκατ. δολαρίων για ενδεχόμενες ζημίες από δάνεια έναντι 7 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, λόγω των υψηλότερων χρεώσεων στο χαρτοφυλάκιο των πιστωτικών καρτών της.

ΗΠΑ: Οι πιστωτικές κάρτες

Ο μέσος όρος του χρέους των πιστωτικών καρτών που έχουν οι Αμερικανοί συνεχίζει να αυξάνεται. Η έκδοση πιστωτικών καρτών και, στη συνέχεια, τα ποσοστά παραβατικότητας αυξάνονται επίσης, καθώς οι αποταμιεύσεις των ανθρώπων της εποχής της πανδημίας εξαντλούνται και βασίζονται όλο και περισσότερο στην πίστωση.

Το μέσο χρέος των πιστωτικών καρτών έχει φθάσει μέχρι στιγμής τα 8.674 δολάρια το 2024

Το μέσο χρέος των πιστωτικών καρτών έχει φθάσει μέχρι στιγμής τα 8.674 δολάρια το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση σε σχέση με τους αριθμούς που υπήρχαν πριν από την έναρξη της κρίσης.

Στο κλείσιμο του 2019, το μέσο νοικοκυριό είχε χρέος από πιστωτικές κάρτες ύψους 7.499 δολαρίων. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, μειώθηκε στα 6.209 δολάρια.

Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα καθώς οι τράπεζες αυξάνουν τις χρεώσεις, ενώ το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών διαμορφώνεται στο 24,72%. Το ερώτημα  λοιπόν είναι γιατί δανείζονται οι Αμερικάνοι. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικοί παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός και τα επιτόκια, δυσκολεύουν τα νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα, οπότε χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες για να καλύψουν δαπάνες ανελαστικές αλλά ακόμα και ελαστικές όπως είναι η διασκέδασή τους, καθώς δεν φτάνει το εισόδημα.

FedFed

Το κόστος των υψηλών επιτοκίων

Τα στοιχεία της έρευνας της Bankarate δείχνουν ότι οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι η οικονομία δεν βοηθά την κατάσταση του χρέους τους.

Περίπου το ένα τρίτο (34%) των οφειλετών πιστωτικών καρτών δηλώνουν ότι ο πληθωρισμός έχει επιδεινώσει το βάρος του χρέους τους από τις αρχές του 2022, όταν δηλαδή η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Παρόμοιο ποσοστό (32%) δηλώνει ότι τα υψηλά επιτόκια έχουν επιδεινώσει τα βάρη του χρέους των πιστωτικών καρτών τους από τις αρχές του 2022. Τα θέματα αυτά διαπλέκονται μεταξύ τους.

Ποια γενιά χρωστάει περισσότερα

Μεταξύ των ηλικιακών δημογραφικών ομάδων, η γενιά X έχει το υψηλότερο μέσο χρέος με 9.255 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού πιστωτικών αναφορών Experian που αναλύθηκαν από την USA Today.

Ακολουθούν οι Baby Boomers (6.648 δολάρια), οι Millennials (6.642 δολάρια), η Silent Generation (3.375 δολάρια) και η Generation Z (3.266 δολάρια).

Πηγή: ΟΤ



in.gr