Αρχική Ελλάδα Η μαστογραφία μπορεί να δείξει ποιες γυναίκες έχουν κίνδυνο για καρδιακή νόσο

Η μαστογραφία μπορεί να δείξει ποιες γυναίκες έχουν κίνδυνο για καρδιακή νόσο

32
0


Παρά το γεγονός ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας στις γυναίκες, δεν υπάρχουν εργαλεία αξιολόγησης κινδύνου καρδιακών παθήσεων ειδικά για τις γυναίκες.

Μια νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μαστογραφίες μπορεί να εντοπίζουν έναν βασικό παράγοντα κινδύνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ασβεστώσεων του μαστού και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυση στο Σικάγο.

Υπολογίζεται ότι η καρδιακή νόσος ευθύνεται για έναν στους τρεις θανάτους γυναικών κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εντοπισμού προειδοποιητικών σημαδιών στις γυναίκες εξακολουθούν να είναι αναξιόπιστες.

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο η καρδιακή νόσος εκδηλώνεται διαφορετικά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, αλλά μπορεί επίσης να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, δείχνουν ότι θα μπορούσε να βρεθεί ένας κοινός παράγοντας κινδύνου μέσω της μαστογραφίας.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 400 γυναίκες για 18 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι είναι πολύ πιθανή η συσχέτιση των καρδιαγγειακών παθήσεων με τις ασβεστώσεις των αρτηριών του μαστού, οι οποίες εμφανίζονται ως λευκές παράλληλες γραμμές στη μαστογραφία και πρόκειται συνήθως για καλοήθειες.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες με αρτηριακές ασβεστώσεις του μαστού είχαν 23% πιθανότητες να εμφανίσουν αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (έναν τύπο καρδιακής νόσου που εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών και περιορίζεται η ροή του αίματος στα όργανα) σε σύγκριση με 13,9% στις γυναίκες που δεν είχαν ασβεστώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η νέα μελέτη είχε ως στόχο να αξιολογήσει τη συσχέτιση μεταξύ των ασβεστώσεων των αρτηριών του μαστού και της αθηροσκληρωτικής καρδιακής νόσου. Με βάση αυτά που βρήκαμε, πιστεύουμε ότι η παρουσία ασβεστώσεων του μαστού σε μια μαστογραφία θα πρέπει να αναφέρεται», είπε η επικεφαλής της μελέτης.

«Μελέτες όπως αυτή είναι ενθαρρυντικές, καθώς παρέχουν πληροφορίες για ένα «εργαλείο» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στις γυναίκες», είπε η Stephanie Faubion, επιστημονική διευθύντρια της Menopause Society. «Επιπλέον, ενισχύει την άποψη ότι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο στις γυναίκες είναι διαφορετικοί από ό,τι στους άνδρες».



zougla.gr