Αρχική Οικονομία Ακίνητα: Πού θα βρείτε φθηνά σπίτια – Οι τιμές ανά περιοχή

Ακίνητα: Πού θα βρείτε φθηνά σπίτια – Οι τιμές ανά περιοχή

36
0


Στα ύψη συνεχίζουν να παραμένουν οι τιμές στα ακίνητα γεγονός που καταδεικνύει ότι η αγορά σπιτιού για πολλούς μοιάζει μακρινό όνειρο λόγω υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των κατοικιών, αυξήθηκαν κατά 1,3% στη ζώνη του Ευρώ και κατά 2,9% στην ΕΕ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, έξι εμφάνισαν ετήσια μείωση στις τιμές των κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και είκοσι παρουσίασαν ετήσια αύξηση. Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-8,3%) , τη Φινλανδία (-4,8%) και τη Γαλλία (-4,6%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πολωνία (+17,7%), τη Βουλγαρία (+15,1%), τη Λιθουανία ( +10,4%) και την Κροατία (+10,0%). Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές μειώθηκαν σε δύο κράτη μέλη, παρέμειναν σταθερές σε ένα (Ουγγαρία ) και αυξήθηκαν σε είκοσι τρία κράτη μέλη. Οι πτώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία και το Βέλγιο (-0,2%) και οι δύο, ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κροατία (+4,3%), στην Πορτογαλία (+3,9%) και στην Ισπανία (+3,6%).

Είναι γεγονός ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την αύξηση του τουρισμού και την προσέλκυση ξένων επενδυτών στη χώρα, έχει δώσει ισχυρή ώθηση στην αγορά, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του ενδιαφέροντος για ακίνητα και συμπαρασύροντας τις τιμές.

Οι τιμές στα ακίνητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 6,8% το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 7,6%.

Τα Νότια Προάστια της Αθήνας, οι Κυκλάδες, τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, η Λευκάδα και ο Πειραιάς αποτελούν τις πέντε πιο ακριβές περιοχές της χώρας για αγορά κατοικίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για αγορά κατοικίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 περιλαμβάνονται η Βουλιαγμένη, η Βούλα, η Γλυφάδα, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός και η περιοχή Παπάγου, όπου οι τιμές αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα.

Όσον αφορά την αγορά κατοικίας, οι οικονομικότερες περιοχές είναι η Αγία Βαρβάρα, το Πέραμα, οι Αχαρνές, η περιοχή Πατησίων-Αχαρνών και τα Πατήσια, προσφέροντας ευκαιρίες για πιο προσιτές επιλογές στέγασης

Σε επίπεδο ετήσιας μεταβολής, περιοχές του Πειραιά και των Προαστίων του σχεδόν μονοπωλούν την κατάταξη των top περιοχών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας στην Αττική για το 3ο τρίμηνο του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές είναι: το κέντρο του Πειραιά (λιμάνι) (36,0%), η περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία (33,8%), η Δραπετσώνα (31,6%), η Ανθούσα (29,7%) και ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (27,9%).

Στη συμπρωτεύουσα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής κατοικίας προς πώληση το 3ο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά, σημειώθηκαν κατά κύριο λόγο στα Προάστια της Θεσσαλονίκης και είναι: η περιοχή της Μενεμένης (21,7%), ο Εχέδωρος (18,7%) και ο Θερμαϊκός (18,1%).

Τιμές Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του indomio τον Σεπτέμβριο 2024, η ζητούμενη τιμή για ακίνητα προς πώληση ήταν υψηλότερη στην περιοχή Νησιά Αιγαίου, με € 3.241 ανά τ.μ..

Αντιθέτως, για τα ακίνητα προς πώληση στην περιοχή Θεσσαλία, μόνο € 1.257 ανά τ.μ. είναι η ζητούμενη τιμή, η χαμηλότερη σε όλη την περιοχή Ελλάδα.

Τον ίδιο μήνα, η ζητούμενη τιμή για ακίνητα προς ενοικίαση ήταν υψηλότερη στην περιοχή Νομός Αττικής, με € 11,97 το μήνα ανά τ.μ..

Η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή αντίστοιχα, σημειώθηκε στην περιοχή Στερεά Ελλάδα, με μόνο € 6,30 το μήνα ανά τ.μ., η χαμηλότερη τιμή σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΟΤ



in.gr