Αρχική Κόσμος Άνω κάτω η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στις ΗΠΑ – Μυστηριώδη drones έκοβαν...

Άνω κάτω η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στις ΗΠΑ – Μυστηριώδη drones έκοβαν βόλτες

28
0


Ενώ ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, το Ισραήλ, δεν επιτρέπει σε «μύγα» να περνάει τον ενάεριο χώρο του, το αμερικανικό Πεντάγωνο βίωσε από τις πιο παράξενες «εισβολές» πάνω από τον ουρανό μιας εκ των μεγαλυτέρων βάσεων της υπερδύναμης.

Μια εξαιρετικά μυστηριώδη υπόθεση «εισβολής» drones πάνω από την αεροπορική βάση Langley στην ακτογραμμή της Βιρτζίνια, φέρνει στο φως η The Wall Street Journal, η οποία έχει μπερδέψει την στρατιωτική, αλλά και πολιτική ηγεσία στην Ουάσινγκτον.

Ο στόλος των drones εμφανίστηκε στο Langley για περισσότερες από 17 ημέρες, τον Δεκέμβριο του 2023. Σε μερικά έλαμπαν μικρά φώτα, κάνοντάς τα να μοιάζουν με έναν αστερισμό που κινείται στον νυχτερινό ουρανό.

Ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Μαρκ Κέλι, μαζί με άλλους αξιωματικούς -υπεύθυνους για μια σειρά από τα πιο προηγμένα μαχητικά τζετ της χώρας, όπως τα F-22 Raptors- ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου για να παρατηρήσουν οι ίδιοι τι συνέβαινε.

Για αρκετές νύχτες, το στρατιωτικό προσωπικό είχε αναφέρει μια μυστηριώδη παραβίαση του περιορισμένου εναέριου χώρου σε μια έκταση γης που έχει μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εγκαταστάσεων εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ. Συνήθως τα drones εμφανίζονται 45 λεπτά έως μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της βάσης.

«…σμήνος drone που πετούσε τις νύχτες πάνω από το Langley, είπε, δεν έμοιαζε με καμία προηγούμενη “εισβολή”»

Ο Κέλι υπολόγισε ότι τα drones είχαν μήκος περίπου 6 μέτρα και πετούσαν με περισσότερα από 100 μίλια την ώρα, σε ύψος περίπου 900 έως 1200 μέτρα περίπου. Ακολούθησαν και άλλα drones, ένα προς ένα, που ηχούσαν στο βάθος σαν παρέλαση χλοοκοπτικών, όπως αναφέρεται.

Τα drones κατευθύνθηκαν νότια, πέρα ​​από τον κόλπο Chesapeake, προς το Norfolk, Va., και πάνω από μια περιοχή που περιλαμβάνει τη βάση για την ομάδα SEAL του Ναυτικού Six και το Naval Station Norfolk, το μεγαλύτερο ναυτικό λιμάνι στον κόσμο.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι δεν γνώριζαν εάν ο στόλος των drone, ο οποίος αριθμούσε έως και δώδεκα ή περισσότερους τις επόμενες νύχτες, ανήκε σε έξυπνους χομπίστες ή εχθρικές δυνάμεις. Κάποιοι υποψιάστηκαν ότι η Ρωσία ή η Κίνα τα ανέπτυξαν για να δοκιμάσουν την απάντηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο στρατηγός Γκλεν Ντέιβιντ Βάνχερκ, που τότε ήταν διοικητής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ και της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, είπε ότι τα drones είχαν εντοπιστεί για χρόνια να πετούν γύρω από αμυντικές εγκαταστάσεις. Αλλά σμήνος drone που πετούσε τις νύχτες πάνω από το Langley, είπε, δεν έμοιαζε με καμία προηγούμενη «εισβολή».

Τότε ο Βάνχερκ διέταξε μαχητικά τζετ και άλλα αεροσκάφη να πετάξουν αρκετά κοντά για να συλλέξουν στοιχεία από τα drones. Συνέστησε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Ώστιν, να εξουσιοδοτήσει ένα πλήρες “μενού” ηλεκτρονικών υποκλοπών και κατασκοπείας για να μάθει περισσότερα, αν και το Πεντάγωνο είναι περιορισμένο σε ό,τι μπορεί να κάνει στο έδαφος των ΗΠΑ.

Η περιοχή που εμφανίστηκαν τα drones (Πηγή: The Wall Street Journal)

«Εάν υπάρχουν άγνωστα αντικείμενα στη Βόρεια Αμερική», είπε ο Βανχέρκ, η δουλειά μας είναι «να βγούμε έξω και να τα αναγνωρίσουμε».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η The Wall Street, ακόμα και για την υπερδύναμη, η λύση του μυστηρίου ήταν περισσότερο εύκολο στα λόγια παρά στη πράξη.

Η κατάρριψη ύποπτων αεροσκαφών πάνω από τις ΗΠΑ κινδυνεύει να διαταράξει ή να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών που ο στρατός έχει ορκιστεί ότι θα προστατεύσει. Ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει στον στρατό να καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά σε στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ, εκτός εάν αποτελούν επικείμενη απειλή. Επιπλέον, η εναέρια κατασκοπεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις, αν και ορισμένοι νομοθέτες ελπίζουν να δώσουν στον στρατό μεγαλύτερο περιθώριο.

Ο στρατηγός Κέλι είπε ότι το Πεντάγωνο ήταν μπερδεμένο. Τι θα έκαναν οι ΗΠΑ, ρώτησε, «αν αυτό συμβεί πάνω από το National Mall;». Αυτός ο λογαριασμός βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλα άτομα που γνωρίζουν τα γεγονότα, καθώς και σε αστυνομικά αρχεία, δικαστικά έγγραφα και φωτογραφίες των drones.

Η Σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας Ελίζαμπεθ Σέργουντ Ράνταλ συμβούλιο στον Λευκό Οίκο ενώ ένας αξιωματούχος πρότεινε τη χρήση ηλεκτρονικών σημάτων για να μπλοκάρουν τα συστήματα πλοήγησης των drones. Ωστόσο, άλλοι προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να διαταράξει τα τοπικά συστήματα έκτακτης ανάγκης 911 και τα δίκτυα Wi-Fi.

Μια πρόταση ήταν να χρησιμοποιηθεί κατευθυνόμενη ενέργεια, μια αναδυόμενη τεχνολογία, για να απενεργοποιηθούν ή να καταστρέψουν τα drones. Αξιωματούχος της FAA είπε ότι ένα τέτοιο όπλο ενέχει πολύ υψηλό κίνδυνο για τα εμπορικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Δεκεμβρίου.

Άλλοι πρότειναν στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ να ρίξει δίχτυα στον αέρα για να πιάσει τα drones, μα ένας αξιωματούχος επεσήμανε ότι το Λιμενικό Σώμα ενδέχεται να μην έχει την εξουσία να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο όπλο σε αυτήν την περίπτωση. Εξάλλου, τα drones ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν από κοντά.

Οι αξιωματούχοι του Λάνγκλεϊ είχαν καλέσει τα πλοία του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ να προσέχουν τα drones, αλλά ήταν μικρότερα από τα στρατιωτικά αεροσκάφη και δεν εμφανίζονταν πάντα στα ραντάρ. Το στρατιωτικό προσωπικό έπρεπε να βαθμονομήσει εκ νέου τα συστήματα ραντάρ του, τα οποία ήταν ρυθμισμένα να αγνοούν οτιδήποτε έμοιαζε με πουλί.

Οι αναλυτές έμαθαν ότι τα μικρότερα τετρακόπτερα δεν χρησιμοποιούσαν τη συνήθη ζώνη συχνοτήτων που είναι διαθέσιμη για εμπορικά drones. Πρόκειται δηλαδή για ενδείξεις ότι οι χειριστές των drone δεν ήταν χομπίστες.

Οι αξιωματούχοι του Langley ακύρωσαν τις νυχτερινές εκπαιδευτικές αποστολές, καθώς ανησύχησαν για πιθανές συγκρούσεις με το σμήνος των drone και μετέφεραν τα μαχητικά F-22 σε άλλη βάση.

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών εντόπισαν ένα σκάφος να επιπλέει στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Βιρτζίνια και υποψιάστηκαν μια σύνδεση. Τα πληρώματα της ακτοφυλακής επιβιβάστηκαν στο σκάφος αλλά δεν βρήκαν υπολογιστές ή άλλο εξοπλισμό.

Το μυστήριο συνεχίζεται.



in.gr