Αρχική Ελλάδα To βυθισμένο πλοίο «Endurance» του Έρνεστ Σάκλετον αποκαλύπτεται σε μορφή 3D

To βυθισμένο πλοίο «Endurance» του Έρνεστ Σάκλετον αποκαλύπτεται σε μορφή 3D

33
0


Νέες τρισδιάστατες εικόνες αποκαλύπτουν την εξαιρετική κατάσταση του πλοίου «Endurance» του Σερ Ερνεστ Σάκλετον, το οποίο βυθίστηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στην παγωμένη θάλασσα Weddell στην Ανταρκτική.

Το ναυάγιο έγινε στις 21 Νοεμβρίου του 1915 αφού το πλοίο κόλλησε σε πάγο και ανακαλύφθηκε το 2022 σε βάθος 3.000 μέτρων, κοντά στο σημείο που ο Σάκλετον είχε περιγράψει ως «το πιο επικίνδυνο σημείο της χειρότερης θάλασσας στον κόσμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι υπέροχο. Το ναυάγιο είναι σχεδόν άθικτο σαν να βυθίστηκε χθες» είπε ο Νίκο Βίνσεντ ο συναρχηγός της αποστολής από το «Deep Ocean Search» που ανέπτυξε την τεχνολογία με τις σαρώσεις, μαζί με το Voyis Imaging και το Πανεπιστήμιο McGill.

Η ψηφιακή σάρωση, η οποία αποτελείται από 25.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης, καταγράφηκε από υποβρύχια ρομπότ όταν βρέθηκε το πλοίο το 2022 και δείχνει πόσο λίγο έχει αλλοιωθεί, με τα σκοινιά του πλοίου, το πηδάλιο και τα ξύλινα μέρη να διατηρούνται εντυπωσιακά κάτω από τα παγωμένα νερά. Το πιο αξιοσημείωτο από τα αντικείμενα που διακρίνονται στις εικόνες είναι ένα πυροβόλο όπλο φωτοβολίδων το οποίο χρησιμοποίησε ο φωτογράφος Φρανκ Χάρλεϊ, όταν το πλοίο βυθιζόταν.

«Και μετά στο ημερολόγιο, γράφει ότι θα το βάλει κάτω στο κατάστρωμα. Και εδώ είμαστε. Επιστρέψαμε πάνω από 100 χρόνια αργότερα και υπάρχει αυτό το όπλο φωτοβολίδας, απίστευτο» δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της αποστολής που βρήκε το «Endurance» Τζον Σιρς (John Shears).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μοναδικές εικόνες κυκλοφόρησαν για να συνοδεύσουν ένα νέο ντοκιμαντέρ του National Geographic για το «Endurance». Μία ακόμη καινοτομία είναι ότι στην ταινία χρησιμοποιούνται εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για να αναπαραστήσουν τις φωνές του Σάκλετον και των έξι μελών του πληρώματός του, ώστε να «αφηγηθούν» τα δικά τους ημερολόγια.

«Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ούτε πριν από μερικά χρόνια, το οποίο πραγματικά ζωντανεύει μια νέα πτυχή της ταινίας», είπε ο σκηνοθέτης Τζίμι Τσιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Endurance» θα προβληθεί στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου στις 12 Οκτωβρίου, πριν την προβολή του στις βρετανικές αίθουσες δύο ημέρες αργότερα και στη συνέχεια στο Disney+.



zougla.gr