Αρχική Ελλάδα Shahab 3: Η εμβέλεια του Ιρανικού πυραύλου φτάνει μέχρι την Ελλάδα

Shahab 3: Η εμβέλεια του Ιρανικού πυραύλου φτάνει μέχρι την Ελλάδα

29
0


Οι βαλλιστικοί πύραυλοι, που χρησιμοποίησε το Ιράν στην επίθεσή του σε βάρος του Ισραήλ αποτελούν παραλλαγές και βελτιώσεις της σειράς Shahab 3 και η εμβέλειά τους φτάνει μέχρι … και την Ελλάδα.

Το BBC Verify μίλησε με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες για να επιβεβαιώσει τις δυνατότητες και την εμβέλειά των Ιρανικών πυραύλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Patrick Senft, συντονιστής έρευνας στην εταιρεία πληροφοριών Armament Research Services (ARES), λέει ότι τα θραύσματα υποδηλώνουν ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τύπος βαλλιστικών πυραύλων (Shahab 3) και προσθέτει ότι αυτοί οι πύραυλοι φθάνουν στους στόχους τους ταχύτερα από τους κοινούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο δρ Τόμας Καράκο, διευθυντής του προγράμματος για την πυραυλική άμυνα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), είναι επίσης βέβαιος ότι χρησιμοποιήθηκαν αυτού του είδους οι βαλλιστικοί πύραυλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εμβέλεια και οι δυνατότητες της σειράς Shahab-3

Σε ρεπορτάζ που μετέδωσε το CNN, σημειώνει ότι χρησιμοποιήθηκαν παραλλαγές των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων της σειράς Shahab-3, όπως παρατήρησαν ειδικοί σε θέματα όπλων που ανέλυσαν βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Trevor Ball, πρώην ανώτερος τεχνικός εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού, λέει στο CNN ότι θραύσματα που συνάδουν με παραλλαγές Shahab-3, όπως Emad ή Ghadr, ήταν αναγνωρίσιμα από εικόνες και βίντεο της επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Shahab-3 αποτελεί τη βάση για όλους τους βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς του Ιράν που χρησιμοποιούν υγρό καύσιμο, σύμφωνα με τον Patrick Senft, συντονιστή έρευνας στην Armament Research Services (ARES). «Είναι πιθανότατα βασισμένος σε έναν βορειοκορεατικό πύραυλο. Ο Shahab-3 ήταν ο πρώτος ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος που μπορούσε να φτάσει στο Ισραήλ».

«Σε γενικές γραμμές, τέτοιοι βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς δεν αφήνουν πίσω τους πολλά διαγνωστικά θραύσματα, αν λειτουργούν όπως προβλέπεται» προσθέτει, επίσης, ο Senft.



zougla.gr