Αρχική Κόσμος H ιστορική καταδίκη πρωην αξιωματικού της Στάζι για δολοφονία του 1974

H ιστορική καταδίκη πρωην αξιωματικού της Στάζι για δολοφονία του 1974

32
0


Ένας πρώην αξιωματικός της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας (Στάζι) καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία ενός Πολωνού που προσπάθησε να διαφύγει στο Δυτικό Βερολίνο πριν από 50 χρόνια.

Ο άνδρας, ο οποίος κατονομάζεται ως Martin Manfred Naumann στα δικαστικά έγγραφα, είναι σήμερα 80 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πυροβόλησε πισώπλατα τον Czeslaw Kukuczka στον σταθμό Friedrichstrasse το 1974.

Το ιστορικό του εγκλήματος

Στις 29 Μαρτίου 1974, ο 38χρονος πυροσβέστης Kukuczka, μπήκε στην πολωνική πρεσβεία στη λεωφόρο Unter den Linden του Ανατολικού Βερολίνου με έναν χαρτοφύλακα.

Ο πατέρας τριών παιδιών δήλωσε ψευδώς ότι είχε επάνω του βόμβα και απαίτησε να του επιτραπεί η έξοδος από το Ανατολικό Βερολίνο, πράγμα το οποίο ήταν απαγορευμένο.

Οι αξιωματικοί της Στάζι του έδωσαν βίζα εξόδου και μερικά δυτικογερμανικά χρήματα . Έπειτα τον συνόδευσαν στο σταθμό Friedrichstrasse, ο οποίος εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται από τρένα προερχόμενα από τη δυτική πλευρά της πόλης.

Ο Kukuczka πέρασε αρκετούς συνοριακούς ελέγχους μέσα στο σταθμό. Ωστόσο, πριν προλάβει να φτάσει στο δυτικό τμήμα του σταθμού, ένας άνδρας τον πλησίασε από πίσω και τον πυροβόλησε στην πλάτη.

Μια ομάδα μαθητών από την Έσση της Δυτικής Γερμανίας ήταν μεταξύ των μαρτύρων της δολοφονίας. Μία από αυτές κατέθεσε στη δίκη ότι είδε έναν άνδρα να πυροβολεί τον Kukuczka πριν «άνθρωποι με στολές» κλείσουν τον δρόμο.

Η οικογένεια του Kukuczka δεν ενημερώθηκε ποτέ επίσημα για την τύχη του. Οι στάχτες του στάλθηκαν στη σύζυγό του μερικές εβδομάδες μετά τη δολοφονία.

Τα αρχεία της Στάζι

Οι λεπτομέρειες της δολοφονίας παρέμειναν άγνωστες για δεκαετίες, αφού η μυστική αστυνομία Σταζι κατέστρεψε τους φακέλους που αφορούσαν την υπόθεση πριν από την επανένωση της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας με τη Δύση το 1991.

Η Στάζι  ήταν η μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας  κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ιδρύθηκε το 1950 και είχε κύριο ρόλο την παρακολούθηση και καταστολή οποιασδήποτε μορφής αντίστασης κατά του καθεστώτος.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αποκαλύφθηκαν από ιστορικούς, οι οποίοι εντόπισαν σχετικούς φακέλους στα αρχεία της μυστικής αστυνομίας.

Έγγραφα που συνέδεαν τον Naumann με τη δολοφονία, τα οποία είχαν καταστραφεί, αναδημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα ειδικά κατασκευασμένο μηχάνημα.

Η δίκη

Η υπόθεση οδηγήθηκε σε δίκη αφού εκδόθηκε από την Πολωνία ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Naumann 2021.

Οι εισαγγελείς του Βερολίνου άσκησαν δίωξη εναντίον του το 2023 μετά από επίμονες έρευνες ιστορικών και πολωνικών αρχών.

Η δίκη έχει θεωρηθεί ότι έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τη Γερμανία καθώς αποτελεί μία από τις λίγες περιπτώσεις καταδίκης πρώην αξιωματούχου της Ανατολικής Γερμανίας για δολοφονία.

Απ’ την πλευρά του ο Naumann επιμένει σταθερά ότι είναι αθώος. Ο δικηγόρος δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ήταν εκείνος που τέλεσε τη δολοφονία.



in.gr