Αρχική Ελλάδα Φήμες για συγχώνευση Stellantis με Renault – Το κέρδος για τη γαλλική...

Φήμες για συγχώνευση Stellantis με Renault – Το κέρδος για τη γαλλική κυβέρνηση αλλά και οι δηλώσεις των CEO

16
0


Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Στελέχη της Stellantis και της Renault απέρριψαν κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι δύο γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας θα μπορούσαν να συγχωνευθούν για να σχηματίσουν μια νέα υπερδύναμη της αυτοκινητοβιομηχανίας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς αυτούς ως απλές εικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φήμες για μια πιθανή συγχώνευση μεταξύ της Stellantis και της Renault ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος, κυρίως λόγω των αναφορών στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσφατα, ένα δημοσίευμα υποστήριξε ότι ο στόχος μιας τέτοιας συγχώνευσης θα ήταν η δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού αυτοκινητοβιομηχανικού κολοσσού, ο οποίος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κινεζική εισβολή.

Το δημοσίευμα πρότεινε επίσης ότι η συνδυασμένη “οντότητα” θα μπορούσε να ξεπεράσει τον όμιλο Volkswagen ως ο κορυφαίος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Επιπλέον, είχε διατυπωθεί η εικασία ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει αυτή την ιδέα, ευνοώντας μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο μεγάλων εμπορικών σημάτων για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Carlos Tavares χαρακτήρισε τις αναφορές ως «καθαρές εικασίες», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Renault Luca de Meo τις απέρριψε ως «φήμες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μερίδιο της γαλλική κυβέρνησης

Η γαλλική κυβέρνηση έχει έννομο συμφέρον για το μέλλον των εμπορικών σημάτων Stellantis και Renault. Κατέχει το 15% της Renault και έχει μερίδιο 6,1% στη Stellantis. Επιπλέον, ο Μακρόν λέγεται ότι επιθυμεί να τεθεί επικεφαλής του νέου υπερ-ομίλου το αφεντικό της Renault, Luca de Meo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι δεν είναι μόνο η Stellantis και η Renault που θα μπορούσαν να συγχωνευθούν για να δημιουργήσουν την υπερδύναμη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η BMW προσχώρησε πρόσφατα στο σχήμα ως πιθανός τρίτος εταίρος και θα μπορούσε να φέρει μαζί της την τεχνογνωσία της στα ηλεκτρικά οχήματα υψηλής τεχνολογίας. Τα στελέχη των τριών εμπορικών σημάτων ενδέχεται να συναντηθούν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.



zougla.gr