Αρχική Ελλάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: ΤΑ 5 PROJECTS για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: ΤΑ 5 PROJECTS για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

15
0

Tο σχέδιο της ενεργητικής νησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με γνώμονα την ανάπτυξη των νησιών της χώρας, παρουσίασε ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης στο 15ο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών.

Ο κ. Στυλιανίδης στην ομιλία του εστίασε στα πέντε βασικά projects του Υπουργείου Nαυτιλίας για την ανάπτυξη των νησιών και την ενίσχυση της νησιωτικότητας της Ελλάδας, που είναι:

  1. Η χάραξη του Master Plan για το Αιγαίο με σκοπό την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας.
  2. Η δημιουργία χρονοθυρίδων (slots) για την ενίσχυση της ασφάλειας (safety) στα λιμάνια.
  3. Οι ολιστικές αφαλατώσεις για την επίλυση του κρίσιμου φαινομένου της λειψυδρίας στα νησιά, με διατιθέμενους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ και την DG Regio.
  4. To pilot project των 80 εκατομμυρίων που αφορά στις άγονες γραμμές και έχει ήδη δρομολογηθεί με τη λογική της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προς διασφάλιση της πράσινης μετάβασης της ακτοπλοΐας.
  5. Η δημιουργία ενός “maritime cluster” για τη ναυτιλία και τη ναυσιπλοΐα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με όλα τα νησιά, προς ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, του εξοπλισμού και της πράσινης μετάβασης.

Όπως τόνισε ο Υπουργός «ως κυβέρνηση, μέχρι τα μέσα του 2027, επιδιώκουμε με το έργο που θα παραδώσουμε να έχουμε χτίσει υποδομές σε όλη τη χώρα που θα τη βάλουν στο επίκεντρο της Ευρώπης».

Επισήμανε δε πως η Ελλάδα, με τη νησιωτικότητά της ξεχωρίζει με εμβληματικό τρόπο μέσα σε όλη την Ευρώπη.

«Στόχος μας δεν είναι απλώς να αναδείξουμε την νησιωτικότητα της Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας αλλά το κυριότερο, να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».