Αρχική Κεντρική Ελλάδα ΤΣΙΑΠΛΕΣ VS ΚΟΥΡΕΤΑΣ: “ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΨΙΧΟΥΛΑ για ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ, ΜΗΔΕΝ για...

ΤΣΙΑΠΛΕΣ VS ΚΟΥΡΕΤΑΣ: “ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΨΙΧΟΥΛΑ για ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ, ΜΗΔΕΝ για ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ-ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ”

24
0

Τεχνικό Πρόγραμμα Περιφέρειας Θεσσαλίας 2025. Δεκάδες εκατομμύρια στο κεφάλαιο, ψίχουλα για αντιπλημμυρική θωράκιση, μηδέν για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (30/9/24), εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας για το 2025, ύψους 200 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, με τις ψήφους της διοικούσας παράταξης του κ. Κουρέτα, που στηρίζεται απο (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΜΕΡΑ25, Οικολόγοι), αλλά και των παρατάξεων (του κ. Αγοραστού και της κ. Τζανακούλη, που προέρχονται απο τη Ν.Δ).

Καταψήφισε μόνο η Λαική Συσπείρωση, γιατί είναι ένα ακόμα τεχνικό πρόγραμμα, μακριά απο τις βασικές ανάγκες των λαικών οικογενειών, που μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια στο κεφάλαιο, είτε με απευθείας χρηματοδοτήσεις, είτε μέσω έργων και δράσεων που αυτό ιεραρχεί, ενώ προβλέπει ψίχουλα για αντιπλημμυρική θωράκιση και μηδενικά ποσά για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία στην πολύπαθη Θεσσαλία.

Μιλώντας στην συνεδρίαση, εκ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:

«Μέσα σε ένα μήνα συνδιοργανώσατε ως περιφερειακή αρχή με την κυβέρνηση της Ν.Δ που τάχα αντιπολιτεύεστε, δυο φιέστες σαν της περασμένης Παρασκευής και προηγούμενα στη Νίκαια, για να παρουσιάσεται ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες μια πλαστή εικόνα ότι προχωράνε ικανοποιητικά οι αποζημιώσεις, οι αποκαταστάσεις και τα αντιπλημμυρικά, ενώ η πραγματικότητα για χιλιάδες πληγέντες είναι εντελώς διαφορετική.

Και με δική σας ευθύνη και της κυβέρνησης, καθυστερούν πολύ οι αποκαταστάσεις και όσες απ’ αυτές θα γίνουν, θα κοστίσουν ακριβά στο λαό, με τις αναθέσεις σε εργολάβους, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόοδος στα αντιπλημμυρικά έργα.

Αντιθέτως αξιοποιούνται οι τεράστιες καταστροφές των πλημμυρών για την προώθηση των αντιλαικών σχεδίων Ε.Ε, κυβέρνησης (παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω και της δημιουργίας της Α.Ε διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας.

Επιτάχυνση του ξεκληρίσματος χιλιάδων ακόμα βιοπαλαιστών αγροτών, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με την εφαρμογή της ΚΑΠ της Ε.Ε, των αντιλαικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε μεγαλοιδιοκτήτες, με παράλληλες αλλαγές χρήσης γης, με επέλαση των εταιρειών ενέργειας σε ΑΠΕ.

Επιβολή υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλιση σπιτιών, οχημάτων, αγροτών για πλημμυρικούς κινδύνους.

Οπως είχαμε επισημάνει μετά τις περιφερειακές εκλογές και η δική σας περιφερειακή αρχή κ. περιφερειάρχη, που στηρίζεται απο (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΜΕΡΑ25, Οικολόγους), θα ακολουθήσει στα βασικά ζητήματα την ίδια αντιλαική πολιτική, με την προηγούμενη, μιας και οι δυο συμφωνείται και υπηρετείται τους αντιλαικούς αστικούς σχεδιασμούς στη Θεσσαλία, το αντιλαικό νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία Περιφερειών και Δήμων, την δραστική περικοπή των δαπανών του κεντρικού κράτους προς τους τοπικούς κρατικούς φορείς που είναι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, αλλά και τον προσανατολισμό των χρημάτων που διαχειρίζεσται προς όφελος των λίγων.

Αυτό αποτυπώνεται και στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2025, που μας φέρατε για έγκριση, ως νέα περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, ύψους 200 εκ. ευρώ περίπου.

Είναι κι αυτό, όπως όλα τα προηγούμενα μακριά από βασικές ανάγκες των εργατικών-λαικών οικογενειών της Θεσσαλίας, αφού τομείς όπως της αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης, εξακολουθούν να μην είναι στις προτεραιότητες και της νέας περιφερειακής αρχής και μάλιστα μετά από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν ο ΝΤΑΝΙΕΛ και ο ΕΛΙΑΣ, ο σεισμός και οι πυρκαγιές, σε χιλιάδες οικογένειες στη Θεσσαλία, λόγω ακριβώς της απουσίας ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και των αντίστοιχων έργων.

Την περασμένη Παρασκευή κ. περιφερειάρχη, ξαναπαρουσιάσατε μια σειρά έργα αποκαταστάσεων που έγιναν ή θα γίνουν, λέγοντας ότι έτσι θωρακίζεται αντιπλημμυρικά την Θεσσαλία. Κοροιδεύεται συνειδητά.

Οι αποκαταστάσεις στην προ ΝΤΑΝΙΕΛ κατάσταση, δεν είναι αντιπλημμυρική θωράκιση. Στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2025, για αντιπλημμυρικά, προβλέπεται μόλις το 3,35% (6.695.000) του συνολικού ποσού, για αποκαταστάσεις απο προηγούμενα πλημμυρικά φαινόμενα της περιόδου 2016-2022, ένα 12,22% (24.387.000) και άλλο 10,16% (20.280.00) για αποκαταστάσεις απο τους ΝΤΑΝΙΕΛ και ΕΛΙΑΣ, ενώ δεν προβλέπεται τίποτα για αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση. Συνολικά δηλαδή για αντιπλημμυρικά και αποκαταστάσεις το ¼ του τεχνικού προγράμματος.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι απο τα 48 εκ. ευρώ περίπου για έργα που χρηματοδοτούνται απο το ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027, για αντιπλημμυρικά είναι μόλις 50.000 ευρω, μιας και η Ε.Ε τα θεωρεί μη επιλέξιμα.

Την ίδια στιγμή και με το τεχνικό πρόγραμμα του 2025 και άλλες πολιτικές σας (Προυπολογισμό, ΟΧΕ, Τουρισμό, Αγροτοδιατροφή, ενέργεια) κ. Περιφερειάρχη, στηρίζεται και εσείς, όπως και οι προηγούμενη διοίκηση, δράσεις και έργα που σχετίζονται με την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Μοιράζεται 32 εκ. ευρώ απο την φοροαφαίμαξη και την εκμετάλλευση των εργατών και φτωχών λαικών στρωμάτων, για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας (20 εκ. επιχορηγήσεις απο τον αναπτυξιακό νόμο, 7 εκ. για ενίσχυση νέων και υπο σύσταση επιχειρήσεων, άλλα 5 εκ. για ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων), και έργων που ιεραρχεί το κεφάλαιο (π.χ. ενίσχυση της τουριστικής προβολής, ένταξη εργασιών ιστορικών, αρχαιολογικών, θρησκευτικών μνημείων και χώρων στην λογική της προσέλκυσης τουρισμού, με οφελημένες κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, αρκετά οδικά έργα στο πλαίσιο της μετατροπής της Θεσσαλίας σε διακομετακομιστικό κέντρο εμπορίου, ενεργειακές αναβαθμίσεις, για να κερδίζουν μερικές εταιρείες).

Ως Λαική Συσπείρωση, δεν θα το ψηφίσουμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε έργα και δράσεις για τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς ΣΔΙΤ, ιδιώτες.

Ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έργα και υποδομές προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλα φυσικά φαινόμενα και κινδύνους σε όλες τις Π.Ε. της Θεσσαλίας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου ανάκαμψης.

Οργανωμένες και κατάλληλα στελεχωμένες και χρηματοδοτούμενες δημόσιες δομές πολιτικής προστασίας.

Πιο γρήγορες διαγωνιστικές διαδικασίες όλων των επειγόντων έργων αποκαταστάσεων των καταστροφών που προκάλεσαν ο ΝΤΑΝΙΕΛ, ο ΕΛΙΑΣ, προηγούμενα ο ΙΑΝΟΣ και άλλα καιρικά φαινόμενα, ο σεισμός και η μεγάλη πυρκαγιά στη Μαγνησία και όχι αναθέσεις ή διαπραγμάτευση με περιορισμένο αριθμό εταιρειών, όπως κάνετε και εσείς, που μοιράζεται έργα αποκαταστάσεων πολλών εκατομμυρίων σε λίγους.

Αντι να καμαρώνεται και εσείς, όπως και η προηγούμενη διοίκηση για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, να μας πείτε σε πόσα δημόσια κτίρια της Θεσσαλίας (σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες) έγινε αντισεισμικός έλεγχος, αν έχουν αντισεισμική επάρκεια και πότε σκοπεύεται να το κάνεται αυτό σε συνεργασία με δήμους και κυβέρνηση.

Εμείς διεκδικούμε συστηματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους για την αντισεισμική επάρκεια των δημοσίων κτιρίων και ιδιωτικών. Παρεμβάσεις και έργα αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων. Κατασκευή νέων όπου είναι προβληματικά (σχολεία, δομές υγείας, κ.α).

Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού και διευθετήσεων ποταμιών, ρεμάτων, ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικά σε Πηνειό, Πάμισο, Ενιπέα, Ληθαίο και τα άλλα ποτάμια, ρέματα της Θεσσαλίας.

Κατασκευή των φραγμάτων Μουζακίου, Σκοπιάς, Πύλης και όλων των μικρότερων, με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία, την ύδρευση και άρδευση, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ.

Ολοκλήρωση της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων.

Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ.

Επαρχιακή και αγροτική οδοποιία. Να γίνουν επιτέλους νέοι ασφαλείς δρόμοι Λάρισα-Φάρσαλα, η παράκαμψη Ελασσόνας και ο δρόμος προς Κοζάνη, η παλιά Ε.Ο Λάρισας-Βόλου, η παλιά Ε.Ο Λάρισας-Θεσσαλονίκης, μέχρι τον κόμβο Γυρτώνης, να τελειώσουν οι πολυδάπανοι και ημιτελείς εδώ και χρόνια δρόμοι Λάρισα-Καρδίτσα, Λάρισα-Τρίκαλα.

Πολιτικές και μέτρα προστασίας των δασών, των υδάτων, του αέρα και του εδάφους από κάθε ρύπανση, ορθολογική χρήση τους για τις ανάγκες του λαού και της λαϊκής οικονομίας και όχι βορά στα χέρια των επιχειρηματιών.

Ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση στην πηγή, την απαγόρευση της καύσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς επιβάρυνση του λαού και όχι πολυδάπανα έργα για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών που θα παράγουν αποριμματογενή υλικό για καύση.

Κατασκευή σύγχρονων και αποκλειστικά δημόσιων δομών υγείας (Κ.Υ, Π.Ι, συνδετήρια πτέρυγα ΓΝΛ), πρόνοιας, παιδείας, πολιτισμούς και αθλητισμού με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες σε όλους δωρεάν.

Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας με μόνιμο επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων (υπηρεσιακά μηχανήματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά μέσα)».