Αρχική Ελλάδα Το μυστήριο του μυστικού όπλου της Ρωσίας που καταρρίφθηκε στην Ουκρανία

Το μυστήριο του μυστικού όπλου της Ρωσίας που καταρρίφθηκε στην Ουκρανία

39
0


Όταν δύο λευκά μονοπάτια καπνού διασχίζουν τον ουρανό κοντά στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία, αυτό τείνει να σημαίνει ένα πράγμα. Ότι Ρωσικά αεροσκάφη πρόκειται να επιτεθούν.

Αλλά αυτό που συνέβη κοντά στην πόλη Κοστυαντίνιβκα ήταν πραγματικά άνευ προηγουμένου. Το κάτω ίχνος χωρίστηκε στα δύο και ένα νέο αντικείμενο επιτάχυνε γρήγορα προς το άλλο ίχνος καπνού μέχρι που μια φωτεινή πορτοκαλί λάμψη φώτισε τον ουρανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν, όπως πίστευαν πολλοί, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο που κατέρριψε ένα άλλο στα λεγόμενα φιλικά πυρά 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από την πρώτη γραμμή ή ένα ουκρανικό τζετ που κατέρριψε ένα ρωσικό αεροπλάνο;

Οι Ουκρανοί σύντομα ανακάλυψαν από τα πεσμένα συντρίμμια ότι είχαν μόλις δει την καταστροφή του νεότερου ρωσικού όπλου – του αεροσκάφους μάχης stealth S-70.

Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο drone. Με το όνομα Okhotnik (Κυνηγός), αυτό το βαρύ, μη επανδρωμένο όχημα είναι τόσο μεγάλο όσο ένα μαχητικό αεροσκάφος αλλά χωρίς πιλοτήριο. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και οι προγραμματιστές του ισχυρίζονται ότι δεν έχει «σχεδόν καμία αναλογία» στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά μπορεί να είναι αλήθεια, ξεκάθαρα συνέβησαν και φαίνεται ότι το δεύτερο ίχνος που φαίνεται στο βίντεο προήλθε από ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-57, προφανώς το κυνήγησε.

Το ρωσικό αεροπλάνο μπορεί να προσπαθούσε να αποκαταστήσει την επαφή με το λάθος drone, αλλά καθώς και τα δύο πετούσαν σε μια ουκρανική ζώνη αεράμυνας, υποτίθεται ότι ελήφθη απόφαση να καταστραφεί το Okhotnik για να μην καταλήξει στα χέρια του εχθρού.

Ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο έχουν σχολιάσει επίσημα τι συνέβη στους ουρανούς κοντά στην Κοστυαντίνιβκα. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι Ρώσοι πιθανότατα έχασαν τον έλεγχο του drone τους, πιθανώς λόγω εμπλοκής από τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ουκρανίας.

Αυτός ο πόλεμος έχει δει πολλά drones αλλά τίποτα σαν το ρωσικό S-70.

Ζυγίζει περισσότερους από 20 τόνους και φημολογείται ότι έχει αυτονομία 6.000 km (3.700 μίλια).

Με σχήμα βέλους, μοιάζει πολύ με το αμερικανικό X-47B, ένα άλλο αεροσκάφος μάχης stealth που δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία.

Το Okhotnik υποτίθεται ότι μπορεί να μεταφέρει βόμβες και ρουκέτες για να χτυπήσει επίγειους και εναέριους στόχους καθώς και να διεξάγει αναγνώριση.

Και, κυρίως, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε συνδυασμό με τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς Su-57.

Βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το 2012 και η πρώτη πτήση του πραγματοποιήθηκε το 2019.

Αλλά μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν υπήρχαν στοιχεία ότι είχε χρησιμοποιηθεί στον δυόμισι χρόνο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Νωρίτερα φέτος, φέρεται να εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του Ακτουμπίνσκ στη νότια Ρωσία, ένα από τα σημεία εκτόξευσης για επίθεση στην Ουκρανία.

Έτσι είναι πιθανό η αποτυχημένη πτήση πάνω από την Κοστυαντίνιβκα να ήταν μια από τις πρώτες προσπάθειες της Μόσχας να δοκιμάσει το νέο της όπλο σε συνθήκες μάχης.

Τα συντρίμμια μιας από τις διαβόητες βόμβες ολίσθησης μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσίας D-30 φέρεται να βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους.

Αυτά τα θανατηφόρα όπλα χρησιμοποιούν δορυφορική πλοήγηση για να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα.

Τι έκανε λοιπόν το Okhotnik πετώντας με ένα τζετ Su-57; Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της αεροπορίας Ανατόλι Κραπτσίσνκι με έδρα το Κίεβο, το πολεμικό αεροσκάφος μπορεί να μετέδωσε ένα σήμα από μια επίγεια βάση στο drone για να αυξήσει την έκταση της λειτουργίας του.

Η αποτυχία του stealth drone είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό. Επρόκειτο να βγει στην παραγωγή φέτος, αλλά σαφώς το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν είναι έτοιμο.

Τέσσερα πρωτότυπα S-70 πιστεύεται ότι έχουν κατασκευαστεί και είναι πιθανό αυτό που ανατινάχθηκε στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία να ήταν το πιο προηγμένο από τα τέσσερα.

Παρόλο που καταστράφηκε, οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για το Okhotnik.

«Μπορεί να μάθουμε αν έχει δικά της ραντάρ για να βρίσκει στόχους ή αν τα πυρομαχικά είναι προ-προγραμματισμένα με συντεταγμένες πού να χτυπήσουν», εξηγεί ο Ανατόλι Κραπτσίσνκι.

Απλά μελετώντας εικόνες από το σημείο της συντριβής, πιστεύει ότι είναι σαφές ότι οι δυνατότητες μυστικότητας του drone είναι μάλλον περιορισμένες.

Καθώς το σχήμα του ακροφυσίου του κινητήρα είναι στρογγυλό, λέει ότι μπορεί να εντοπιστεί από το ραντάρ. Το ίδιο ισχύει και για τα πολλά πριτσίνια του αεροσκάφους που πιθανότατα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συντρίμμια θα εξιχνιαστούν από Ουκρανούς μηχανικούς και τα ευρήματά τους θα περάσουν στους δυτικούς εταίρους του Κιέβου.

Κι όμως, αυτό το περιστατικό δείχνει ότι οι Ρώσοι δεν στέκονται στάσιμοι, βασιζόμενοι στο τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό τους και στα συμβατικά όπλα.

Εργάζονται σε νέους και πιο έξυπνους τρόπους για να κερδίσουν τον πόλεμο. Και αυτό που απέτυχε σήμερα μπορεί να πετύχει την επόμενη φορά.

Πηγή: bbc.com





zougla.gr