Αρχική Ελλάδα Τα παίζει όλα για όλα το Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

Τα παίζει όλα για όλα το Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

26
0


Ανήμερα της πρώτης επετείου από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ κάνει το επόμενο βήμα στη σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ. Το Τελ Αβίβ σφυροκοπά τον νότιο Λίβανο από το πρωί της Δευτέρας, ενώ όπως όλα δείχνουν μέσα στις επόμενες ώρες οι επιθέσεις του θα πραγματοποιούνται συντονισμένα από στεριά, θάλασσα και αέρα.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ότι ετοιμάζεται να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ στην «παράκτια ζώνη» του νοτίου Λιβάνου, καλώντας τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής, προμηνύοντας πως θα ακολουθήσει νέο μπαράζ επιθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σύντομα στις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, θα εμπλακεί και το ισραηλινό ναυτικό. «Οι ισραηλινές δυνάμεις θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τις παραλίες νότια του ποταμού Αουαλί, καθώς και τους ψαράδες να μείνουν μακριά από την περιοχή σε μια έκταση 36 μιλίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι IDF απέκλεισαν την πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων

Παράλληλα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν την πρόσβαση για τους πολίτες γύρω από ορισμένες κωμοπόλεις στα βορειοδυτικά, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο θα περιλαμβάνουν τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.

Πολλές περιοχές του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί λόγω των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Νωρίτερα, πάντως, ο στρατός ανέφερε ότι χαλαρώνει εν μέρει ορισμένους περιορισμούς για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές θα μπορούν να συνεχιστούν εφόσον τα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται δίπλα σε καταφύγια ή σε άλλες ασφαλείς αίθουσες.

120 στόχοι μέσα σε μια ώρα

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι IDF ανακοίνωσαν ότι έπληξαν πάνω από 120 τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μέσα σε μια ώρα. Οι ισραηλινές δυνάμεις καταγγέλλουν ότι η σιιτική οργάνωση χρησιμοποιεί αμάχους ως «ασπίδες».

«Σήμερα (Δευτέρα), μετά από ακριβείς πληροφορίες των IDF, η IAF (πολεμική αεροπορία) διεξήγαγε μια εκτεταμένη εναέρια επιχείρηση και έπληξε πάνω από 120 τρομοκρατικούς στόχους στον νότιο Λίβανο μέσα σε μια ώρα. Αυτοί οι στόχοι ανήκαν σε διαφορετικές μονάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών μονάδων του Νότιου Μετώπου της Χεζμπολάχ, των Δυνάμεων Ραντβάν, της Δύναμης Πυραύλων και Ρουκετών και της Διεύθυνσης Πληροφοριών.

Αυτή η επιχείρηση ακολουθεί μια σειρά από χτυπήματα που στοχεύουν στην υποβάθμιση της ικανότητας διοίκησης, ελέγχου και πυρός της Χεζμπολάχ, καθώς και στην παροχή βοήθειας στις επίγειες δυνάμεις στην επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων.

Η Χεζμπολάχ έχει ενσωματώσει σκόπιμα την τρομοκρατική υποδομή και τα όπλα της σε περιοχές αμάχων, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, στον Λίβανο. Ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει να διεξάγει επιχειρήσεις ακριβείας προκειμένου να εξαλείψει τις απειλές για τους ισραηλινούς αμάχους», σημειώνεται.

Η «απάντηση» της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ, από πλευράς της, ανακοίνωσε ότι χτύπησε τη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ με ομοβροντία πυραύλων.

Η Χάιφα είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ, και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό πάνω από 272.181 κατοίκους. Επιπλέον 300.000 κάτοικοι ζουν σε πόλεις στα περίχωρα όπως η Ντάλιγιατ αλ-Κάρμελ, η Κράγιοτ, η Νέσερ, η Τίρατ Κάρμελ, καθώς και σε κάποια κιμπούτς.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ βομβάρδισε επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες».

Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεότερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Περιορισμένης έκτασης οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο εκτιμούν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο εξακολουθούν να είναι περιορισμένης έκτασης, ανέφερε τη Δευτέρα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ανήμερα της πρώτης επετείου από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις εμφανίζονται έτοιμες να επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στον νότιο Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι το Ισραήλ θα πλήξει την οργάνωση Χεζμπολάχ κατά τρόπο που θα συνάδει με το διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων.





zougla.gr