Αρχική Ελλάδα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Σε επίπεδα ρεκόρ τα κρούσματα

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Σε επίπεδα ρεκόρ τα κρούσματα

35
0


Τα κρούσματα γονόρροιας στην Αγγλία έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ τα κρούσματα σύφιλης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Οι διαγνώσεις βλεννόρροιας αυξήθηκαν σε 82.592 το 2022, σημειώνοντας αύξηση 50,3% σε σύγκριση με το 2021, ενώ τα κρούσματα λοιμώδους σύφιλης αυξήθηκαν σε 8.692 το 2022, ο μεγαλύτερος ετήσιος αριθμός από το 1948.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τη γονόρροια και τη σύφιλη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον κίνδυνο γύρω από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένων των χλαμυδίων, του έρπητα των γεννητικών οργάνων, των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και του HIV.

Όπως επεσήμανε ο Dr. Hamish Mohammed, σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA: «Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν είναι απλώς μια ενόχληση – μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας και στην υγεία οποιουδήποτε σεξουαλικού συντρόφου».

Εδώ, ειδικοί σε θέματα σεξουαλικής υγείας μιλούν για το τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία των ΣΜΝ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  1. Ο καθένας μπορεί δυνητικά να προσβληθεί από ΣΜΝ

«Μην νομίζετε ότι επειδή δεν έχετε κολλήσει κάποιο στο παρελθόν – ή επειδή κοιμάστε μόνο με άτομα που δεν πιστεύετε ότι έχουν ΣΜΝ – ότι έχετε ανοσία, γιατί η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έχει», δήλωσε στην PA Media η Sarah Mulindwa, εξειδικευμένη νοσηλεύτρια σεξουαλικής υγείας που συνεργάζεται με το Lovehoney.

Ανεξάρτητα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το αν έχετε πολλούς συντρόφους ή είστε σε μονογαμική σχέση, ο καθένας μπορεί δυνητικά να κολλήσει ένα ΣΜΝ. Και επηρεάζουν επίσης όλες τις ηλικιακές ομάδες.

«Δεν υπάρχει ανώτερο όριο ηλικίας για να κολλήσει κανείς ΣΜΝ», πρόσθεσε η Julie Bowring, σύμβουλος γυναικολόγος σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στο London Gynaecology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των κοινών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που προσλαμβάνονται μεταξύ των ατόμων άνω των 65 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 20% από το 2017 έως το 2019, σύμφωνα με την Ένωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στις διαφορές στην ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας.

«Όταν αυτή η γενιά ασθενών πήγαινε σχολείο, δεν είχε τόσο καλή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τη σεξουαλική υγεία όσο έχουμε τώρα», δήλωσε ο Bowring. «Και αν κοιτάξετε όλες τις καμπάνιες στα μέσα ενημέρωσης για τις λοιμώξεις της σεξουαλικής υγείας, συνήθως απευθύνονται σε μια νεότερη δημογραφική ομάδα».

  1. Δεν προστατεύουν όλες οι μέθοδοι προφύλαξης από όλα τα ΣΜΝ

«Είναι ένας κοινός μύθος ότι όταν παίρνετε τακτικά αντισυλληπτικά, μπορεί να έχετε προστασία από τα ΣΜΝ», δήλωσε ο Bowring. «Νομίζω ότι αυτό μπορεί μερικές φορές να λείπει από τις πληροφορίες που δίνονται στους ασθενείς όταν ξεκινούν την αντισύλληψη».

Ενώ οι μέθοδοι αντισύλληψης, όπως το χάπι, το διάφραγμα ή το σπιράλ, προστατεύουν από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, δεν προστατεύουν από τα ΣΜΝ.

«Τα προφυλακτικά [ή τα στοματικά διαφράγματα] είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τα ΣΜΝ εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί», δήλωσε η Mulindwa. «Και ακόμη και τότε, μόνο όταν τα χρησιμοποιείτε σωστά: να φοράτε ένα που να καλύπτει όλο το μήκος του πέους και να το χρησιμοποιείτε από την αρχή έως το τέλος του σεξ, συμπεριλαμβανομένης της στοματικής, πρωκτικής ή κολπικής διείσδυσης».

  1. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό

Με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που ποικίλλουν σε σοβαρότητα, τα ΣΜΝ μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

«Ορισμένα ΣΜΝ, όπως για παράδειγμα τα χλαμύδια, μπορεί να μην παρουσιάζουν καν συμπτώματα στο άτομο που τα έχει», εξήγησε η Mulindwa. «Εάν αισθάνεστε οποιασδήποτε μορφής δυσφορία μέσα και γύρω από τα γεννητικά σας όργανα, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστείτε αμέσως».

Άλλα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο, το πέος ή τον πρωκτό- πόνο κατά την ούρηση- εξογκώματα ή δερματικές αναπτύξεις γύρω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό- εξάνθημα- ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία- φαγούρα στα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό- και φουσκάλες, πληγές ή κονδυλώματα γύρω από αυτές τις περιοχές.

«Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο για τις γυναίκες να γνωρίζουν μερικές φορές πότε ένα σύμπτωμα μπορεί να σχετίζεται με ΣΜΝ», πρόσθεσε ο Bowring. «Θα μπορούσε να είναι η περίοδός τους, θα μπορούσε να είναι κάτι που δεν σχετίζεται με ΣΜΝ. Εάν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και έχετε παρατηρήσει μια αλλαγή είτε στις εκκρίσεις σας είτε στον πόνο σας, τότε αξίζει να εξεταστείτε».

  1. Ο έλεγχος ρουτίνας είναι μια καλή ιδέα

Επειδή ορισμένες λοιμώξεις δεν προκαλούν συμπτώματα, ο έλεγχος ρουτίνας είναι σημαντικός. «Αν έχετε αλλάξει σύντροφο, τότε είναι καλή ιδέα, αν δεν έχετε κάνει έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, να προσέλθετε στην τοπική σας υπηρεσία για να το κάνετε», συμβουλεύει η Bowring.

Διατίθενται επίσης σετ εξετάσεων για το σπίτι με επιχρίσματα και εξετάσεις αίματος με παρακέντηση.

«Συνιστάται να κάνετε εξετάσεις τουλάχιστον κάθε έξι μήνες για τις πιο κοινές λοιμώξεις – χλαμύδια και γονόρροια – και κάθε χρόνο για εξετάσεις αίματος για τον HIV, τη σύφιλη και την ηπατίτιδα C», πρόσθεσε η Mulindwa. «Ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου σας, μπορεί να χρειάζεται να κάνετε συχνότερες εξετάσεις».

  1. Οι θεραπείες είναι διαθέσιμες

Οι λοιμώξεις είναι εξαιρετικά συχνές και δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε αμηχανία ή ντροπή αν κολλήσετε μία και οι θεραπείες είναι διαθέσιμες.

«Η πλειονότητα των ΣΜΝ είναι ιάσιμες, και ακόμη και αυτές που δεν είναι – για παράδειγμα, ο έρπης – έχουν διαθέσιμες θεραπείες για τη διαχείριση των ξεσπασμάτων», δήλωσε η Mulindwa. «Ορισμένα ΣΜΝ, όπως τα χλαμύδια, θεραπεύονται με μια σειρά αντιβιοτικών και άλλα απαιτούν κρέμες και αλοιφές».

  1. Οι επιλογές για τα άτομα με HIV έχουν προχωρήσει πολύ

Χάρη στις επιστημονικές ανακαλύψεις, εφόσον έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, τα περισσότερα άτομα με HIV δεν θα αναπτύξουν ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS και μπορούν να ζήσουν μια πλήρη ζωή.

«Υπάρχουν πλέον διαθέσιμες επιλογές που μπορούν να σταματήσουν την αναπαραγωγή του HIV στο σώμα και να σας εμποδίσουν να τον μεταδώσετε, καθώς και φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη της μόλυνσης εάν έχετε εκτεθεί», δήλωσε ο Mulindwa. «Οι άνθρωποι που είναι θετικοί στον HIV και είναι μη ανιχνεύσιμοι (που σημαίνει ότι τα επίπεδα του ιού είναι πολύ χαμηλά) δεν μπορούν να τον μεταδώσουν, ακόμη και όταν κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις».

Ένα σχετικά νέο φάρμακο που ονομάζεται Προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) – σχεδιασμένο για να μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό HIV – μπορεί να είναι χρήσιμο για τα άτομα που μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Οι επαγγελματίες υγείας στα ιατρεία σεξουαλικής υγείας του NHS μπορούν να σας μιλήσουν για τις επιλογές πρόληψης και διαχείρισης του HIV.

 

https://andrologia.gr/



zougla.gr