Αρχική Ελλάδα Ο Τόμας Βίντερμπεργκ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές

Ο Τόμας Βίντερμπεργκ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές

19
0


Ο βραβευμένος με Όσκαρ Δανός σκηνοθέτης Τόμας Βίντερμπεργκ για την ταινία του «Another Round» θα προεδρεύσει στην κριτική επιτροπή του επερχόμενου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές, με το οποίο έχει μακροχρόνια σχέση.

Η κριτική επιτροπή του Μαρακές θα απονείμει το βραβείο Étoile d’Or στις κορυφαίες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος που είναι αφιερωμένο στην ανακάλυψη δημιουργών κινηματογραφικών έργων απ’ όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βίντερμπεργκ, ο οποίος ήταν συνιδρυτής με τον Λαρς φον Τρίερ του πρωτοποριακού δανικού κινήματος Dogme 95 στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές το 2015 όταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Γεννημένος το 1969, ο Τόμας Βίντερμπεργκ είναι βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης με έδρα την Κοπεγχάγη.

Ο Βίντερμπεργκ σπούδασε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας. Το 1993, η μικρού μήκου ταινίας του για τη διπλωματική του «Last Round» κέρδισε πολλά βραβεία και προτάθηκε για βραβείο της Ακαδημίας Φοιτητών. Έκανε το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το «The Biggest Heroes» το 1996.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1995, ο Βίντερμπεργκ και ο Λαρς φον Τρίερ έγραψαν το Μανιφέστο «Dogme95». Το 1998 ο Βίντερμπεργκ σκηνοθέτησε την ταινία «The Celebration» την πρώτη του κινήματος, η οποία τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες.

Ο σκηνοθέτης έχει επίσης γράψει και σκηνοθετήσει θεατρικά έργα για το Εθνικό Θέατρο της Αυστρίας, Burgtheater Wien, καθώς και μουσικά βίντεο για συγκροτήματα όπως οι Blur και Metallica.

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές θα διεξαχθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου του 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



zougla.gr