Αρχική Κόσμος Μέση Ανατολή: Πώς το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση των Ιρανών

Μέση Ανατολή: Πώς το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση των Ιρανών

28
0


Στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου βρίσκεται η Μέση Ανατολή. Μετά το μπαράζ των πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν την προηγουμενη Τρίτη, το Ισραήλ έχει ορκιστεί ότι πρόκειται να προβεί σε αντίποινα, χωρίς όμως να καταλήξει αν θα είναι στρατιωτικά ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση το Τελ Αβίβ, συνεχίζει να έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και ζυγίζει, τόσο τον τρόπο, όσο και τον τρόπο που θα αντιδράσεις, καθώς ο διεθνής παράγοντας επιβάλλει μεγάλες πιέσεις για να λυθεί το ζήτημα με οικονομικές κυρώσεις ή ακόμα και με κυβερνοεπίθεση.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι από τους τρόπους με τους οποίους το Ισραήλ, με την υποστήριξη των Αμερικανών, θα μπορούσε να αντεπιτεθεί προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στην ιρανική κυβέρνηση.

Να στοχεύσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Σύμφωνα πάντα με έρευνα του Reuters, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι πιο πιθανό να απαντήσει στοχεύοντας τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ειδικά εκείνες που παράγουν βαλλιστικούς πυραύλους όπως αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της Τρίτης. Θα μπορούσε επίσης να καταστρέψει τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας και τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων.

Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία για χρήση εναντίον της Ουκρανίας. Και οι δύο χώρες αρνούνται αυτόν τον ισχυρισμό. Αναλυτές δήλωσαν ότι αυτό θα θεωρηθεί ως η πιο μη-κατανόηση απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

Πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Τα πλήγματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ικανότητα της Τεχεράνης να παράγει πυρηνικά όπλα. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι διασκορπισμένο σε πολλές τοποθεσίες, εκ των οποίων μόνο ορισμένες είναι κατασκευασμένες υπόγεια. Ωστόσο, μια μεγάλη επίθεση στην πυρηνική του υποδομή θα προκαλούσε πιθανότατα σοβαρές συνέπειες, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένου ενός σπριντ του Ιράν για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστήριζε μια τέτοια ενέργεια από το Ισραήλ.

Ο Ρίτσαρντ Χούκερ, απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού που υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών προέδρων, δήλωσε ότι είναι «ευδιάκριτη πιθανότητα» το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά όχι πιθανότητα, «διότι όταν κάνεις κάτι τέτοιο θέτεις την ιρανική ηγεσία σε θέση να κάνει κάτι πολύ δραματικό ως απάντηση». Η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται ότι είχε ποτέ πρόγραμμα πυρηνικών όπλων ή ότι σχεδίαζε να αποκτήσει.

Ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ, ο ΔΟΑΕ, και η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν συνέχισε ένα συντονισμένο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων μέχρι το 2003 και οι ειδικοί λένε ότι με την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, θα μπορούσε να παράγει αρκετό ουράνιο οπλικού βαθμού για μια βόμβα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Επίθεση με 200 ρουκέτες κατά του Ισραήλ

Σημαντικό πλήγμα: Χτύπημα στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν

Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να πλήξει την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, γεγονός που θα έπληττε τρομερά την οικονομία του. Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει το Ιράν να χτυπήσει με τη σειρά του εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου. Αυτό θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή των καυσίμων, που αποτελεί θέμα συζήτησης στις εκλογές των ΗΠΑ.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι (μια αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου) θα συγκρατούσε τους Ισραηλινούς», δήλωσε ο David Des Roches, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας που ασχολείται με την πολιτική του Κόλπου και τώρα εργάζεται στο Κέντρο Εγγύς Ανατολής-Νότιας Ασίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ, πρόσθεσε, θα μπορούσε να θεωρήσει μια αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου ως όφελος για την εκστρατεία επανεκλογής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει πρόσφατα ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ παρά με τους Δημοκρατικούς.

Οικονομικά αντίποινα και κυβερνοεπιθέσεις

Αν και το πιθανότερο σενάριο είναι το Ισραήλ να απαντήσει στρατιωτικά, υπάρχουν πάντα και οι επιλογές που δεν περιλαμβάνονται πυραυλικά χτυπήματα ή επιδρομές κομάντος. Όπως για παράδειγμα, οι κυβερνοεπιθέσεις και τα οικονομικά αντίποινα. Ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν.

Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον στο Ιράν απαγορεύουν ήδη σχεδόν όλο το εμπόριο των ΗΠΑ με τη χώρα, μπλοκάρουν τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησής του στις ΗΠΑ και απαγορεύουν την αμερικανική εξωτερική βοήθεια και τις πωλήσεις όπλων.

Αναλυτές ανέφεραν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του στον κυβερνοπόλεμο για να απαντήσει στα ιρανικά πλήγματα. Η πρόσφατη μαζική επίθεση του Ισραήλ με βομβητές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στη μυστική Μονάδα 8200, την εξειδικευμένη μονάδα κυβερνοπολέμου και πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, η οποία, σύμφωνα με δυτικές πηγές ασφαλείας, συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης.



in.gr