Αρχική Κόσμος Λίβανος: Οι χώρες της ΕΕ δεν θα αποσύρουν τις δυνάμεις από την...

Λίβανος: Οι χώρες της ΕΕ δεν θα αποσύρουν τις δυνάμεις από την UNIFIL, λέει ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

20
0


Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεισφέρουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ UNIFIL στον Λίβανο, δεν έχουν καμία πρόθεση να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το νότιο τμήμα της χώρας παρά τα αιτήματα του Ισραήλ να το πράξουν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Πέντε κυανόκρανοι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις του Ισραήλ

Από την 1η Οκτωβρίου, όταν άρχισε η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση κατά των μαχητών του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο, θέσεις της UNIFIL έχουν δεχθεί πυρά και δύο ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν γκρεμίζοντας την πύλη σε μια από τις βάσεις της, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επίσης 5 κυανόκρανοί της έχουν τραυματιστεί.

Δεκαέξι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, συνεισφέρουν στην UNIFIL και τα πρόσφατα περιστατικά προκάλεσαν εκτεταμένο συναγερμό μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον ΟΗΕ να αποσύρει την UNIFIL «από προπύργια της Χεζμπολάχ και από τις ζώνες μαχών».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ζητήσει την απόσυρση της UNIFIL.

Ωστόσο ο Σάλενμπεργκ, συνοψίζοντας συζήτηση που έγινε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν σκοπεύουν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

«Δεν έγινε καμία συζήτηση για απόσυρση ή για οτιδήποτε άλλο», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters στις Βρυξέλλες.

«Είναι εκεί για να μείνουν, αλλά η ασφάλεια των στρατιωτών μας είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να διασφαλίζεται από όλους», πρόσθεσε ο Σάλενμπεργκ, η χώρα του οποίου συμβάλλει με περίπου 160 στρατιώτες στην UNIFIL.

Περίπου 10.000 στρατιώτες διαθέτει η UNIFIL

Οι ευρωπαϊκές χώρες συμβάλλουν με περίπου 3.600 στρατιώτες στην δύναμη αυτή που έχει γύρω στους 10.000 στρατιώτες.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ που συνεισφέρουν στη δύναμη του ΟΗΕ προγραμματίζουν να έχουν σήμερα βιντεοκλήση όσον αφορά τη στάση που τηρούν και τον μακροπρόθεσμο ρόλο της αποστολής όσον αφορά τα επίπεδα, τον εξοπλισμό και τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι δυνάμεις τους δεν βάζουν σκοπίμως στο στόχαστρο την UNIFIL, αλλά η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τις θέσεις των κυανοκράνων για να εξαπολύσει επιθέσεις και το Ισραήλ έχει δικαίωμα να απαντήσει.

Ο Σάλενμπεργκ σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του κατά της Χεζμπολάχ, αλλά ακόμη και οι άνευ προθέσεως επιθέσεις σε θέσεις των κυανόκρανων συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Είναι σαφής η αξίωση προς το Ισραήλ να είναι πολύ προσεκτικό πάνω σε αυτό», δήλωσε κατά την συνέντευξη, την οποία παραχώρησε χθες, Τρίτη, το απόγευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



in.gr