Αρχική Ελλάδα «Καμπάνα» 800.000 ευρώ σε γιατρό που συνταγογραφούσε χιλιάδες φάρμακα σε ένα ΑΜΚΑ

«Καμπάνα» 800.000 ευρώ σε γιατρό που συνταγογραφούσε χιλιάδες φάρμακα σε ένα ΑΜΚΑ

26
0


Σε μέτρα καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης μέσω των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και κατ’ επέκταση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι γιατρός που υπερσυνταγογραφούσε χιλιάδες φάρμακα σε συγκεκριμένο ΑΜΚΑ, καλείται τώρα να επιστρέψει 800.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ -συνταγογραφούσε ακριβά αντιψυχωτικά φάρμακα. «Χθες καταλογίσαμε σε έναν γιατρό για έναν μόνο μήνα 800.000 ευρώ πρόστιμο. Έγραφε ασταμάτητα χιλιάδες σκευάσματα και τα εκτελούσε στο ίδιο φαρμακείο. Τα έγραφε όλα στη μητέρα του», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Και πρόσθεσε ότι στέλνει ένα μήνυμα στους γιατρούς, ότι δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια να κοροϊδέψει κανείς το σύστημα. Η φαρμακευτική δαπάνη παρακολουθείται σε απίστευτη λεπτομέρεια και μπορεί να βρεθεί αναδρομικά τι έχει συνταγογραφήσει ο κάθε γιατρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας τουλάχιστον 100 γιατροί έχουν εντοπιστεί να συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα από αυτά που επιτρέπονται από το σύστημα και ήδη έχουν προειδοποιηθεί με ενημερωτικά σημειώματα. Αν δεν συμμορφωθούν στους νέους κανόνες θα επιβληθούν αυστηρές ποινές.

Η υπερσυνταγογράφηση δημιουργεί μια υπέρβαση στη δαπάνη τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ κάτι που μπορεί να συμβαίνει και σε βάθος χρόνου ενώ υπολόγισε πως εάν συμβαίνει επί μία δεκαετία το ποσό μπορεί να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι περίπου 70.000 γιατροί, που είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ σε σχέση με το εάν ξεπερνούν τους μέσους όρους συνταγών ή άλλων στοιχείων που έχουν καθοριστεί ως σημαντικά για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι την πλήρη συνταγογραφική εικόνα μπορούν να έχουν σήμερα οι πολίτες στο κινητό τους μέσω του MyHealthApp, που είναι ουσιαστικά το παλαιό Βιβλιάριο Υγείας. Στην εφαρμογή αυτή υπάρχει αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό, τα παραπεμπτικά, οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ιατρικές γνωματεύσεις, τα ιατρικά ραντεβού.



zougla.gr