Αρχική Οικονομία Ινστιτούτο ΕΝΑ: Ουραγός στην ΕΕ η Ελλάδα σε επενδύσεις ως ποσοστό του...

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Ουραγός στην ΕΕ η Ελλάδα σε επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ

20
0


Στο διάστημα μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2019 και δεύτερου τριμήνου 2024 η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων είχε αναφέρει προ ολίγων ημερών ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, στο συνέδριο της Société Générale στο Παρίσι. Ανακοίνωση εξέδωσε και το αρμόδιο υπουργείο αναφέροντας πως η Ελλάδα καταγράφει «τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ έβαλε στο τραπέζι τα δεδομένα παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία που να μεν επιβεβαιώνουν το σκέλος ως προς την αύξηση του όγκου επενδύσεων όμως τονίζουν παράλληλα και την απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από τις άλλες χώρες της ΕΕ ώς προς τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων αλλά βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ

«Είναι αληθές ότι η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων όμως εξίσου αληθές είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ» σημειώνει το ινστιτούτο στον Κύκλο Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης η οποία περιλαμβάνει flash αναλύσεις μακροοικονομικών δεικτών και μεγεθών της ελληνικής οικονομία.

«Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να φύγει από την τελευταία θέση»

Αντλώντας στοιχεία από τη Eurostat, του ΕΝΑ, σημειώνει πως οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) αποτελούν κάτι λιγότερο από το 14% του συνολικού ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη είναι 21,8% και 21,6% αντίστοιχα.

«Δεν πρέπει να αγνοήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί καθώς το 2019 οι επενδύσεις βρίσκονταν ακόμα χαμηλότερα, στο 10,7% του ΑΕΠ» υποστηρίζει και για λόγους σύγκρισης σημειώνει ότι το 2008 οι επενδύσεις αποτελούσαν το 22,9% του ΑΕΠ.

«Παρά λοιπόν την αύξηση των επενδύσεων κατά την τελευταία περίοδο, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να φύγει από την τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, μάλλον οι επενδύσεις δεν είναι το δυνατό σημείο της ελληνικής οικονομίας και η ικανοποίηση του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι δικαιολογημένη», σημειώνει με αφορμή ανακοίνωση που εκδόθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΘΟ.

Εισαγωγές και εξαγωγές

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα παρουσιάζει «τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών». Το εν λόγω μέγεθος είναι κάπως ιδιόμορφο, λέει το ΕΝΑ, εξηγώντας πως το μερίδιο είναι ποσοστό και συνεπώς υπολογίζει την ποσοστιαία μεταβολή ενός ποσοστού.

«Πιο χρήσιμο θα ήταν να εξετάσει κανείς την πορεία των εξαγωγών γενικά και των εξαγωγών αγαθών ειδικότερα. Και βέβαια δεν έχει νόημα να κοιτάζει κανείς τις εξαγωγές χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις εισαγωγές» σημειώνει στην ανάλυσή του το Ινστιτούτο.

Στην τριμηνιαία εξέλιξη των εισαγωγών και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σε σταθερές τιμές 2015 από το 2019 έως το 2024, στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η ΝΔ, «βλέπουμε ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ήταν 18,5 δισ. ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ήταν 17,7 δισ. διαμορφώνοντας ένα οριακά πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο. Έκτοτε οι εισαγωγές υπερβαίνουν τις εξαγωγές και σήμερα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι εισαγωγές έχουν φτάσει τα 23 δισ. ενώ οι εξαγωγές τα 19 δισ. Με άλλα λόγια, κατά την τελευταία πενταετία οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 4,5 δισ. ενώ οι εξαγωγές κατά μόλις 0,5 δισ.» επισημαίνει το ΕΝΑ.

Επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών

Αν περιοριστούμε στις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών, λέει το Ινστιτούτο, «η εικόνα είναι κάπως καλύτερη, αν και δύσκολα δικαιολογεί τον ενθουσιασμό του υπουργείου Οικονομικών».

Οι εξαγωγές αγαθών έχουν αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ, από 7,9 δισ. το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε 9,9 δισ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η αύξηση είναι πράγματι σημαντική, ωστόσο, οι εισαγωγές αγαθών έχουν αυξηθεί περισσότερο στο ίδιο διάστημα, κατά 4,5 περίπου δισ., από 13 δισ. στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε 17,5 δισ. στο δεύτερο τρίμηνο του 2024. Επομένως, το ισοζύγιο αγαθών, ακόμα και χωρίς τις υπηρεσίες, καταγράφει σημαντική επιδείνωση 2,5 περίπου δισ. κατά την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με την ανάλυση του ΕΝΑ.

Συγκρίνοντας τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όρους ποσοστού του ΑΕΠ, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat, το 2023 η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χαμηλότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις εξαγωγές αγαθών και στην έβδομη χαμηλότερη θέση όσον αφορά τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών αποτελούν το 22,6% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι 35% στην Ευρωζώνη και 36,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν συμπεριληφθούν και οι υπηρεσίες, οι ελληνικές εξαγωγές φτάνουν το 44,9% του ΑΕΠ, έναντι 51% στην Ευρωζώνη και 52,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με αυτά τα δεδομένα, είναι μάλλον παράδοξο να πανηγυρίζει κανείς για τις εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών.

Δημόσιο χρέος

Όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά τα τελευταία χρόνια είναι ίσως η σημαντικότερη θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν, όμως, τρία σημεία που χρειάζονται διευκρινίσεις.

«Το πρώτο είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τη μείωσή του, παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με διαφορά. Το δεύτερο είναι ότι παρότι το χρέος έχει μειωθεί σαν ποσοστό του ΑΕΠ, έχει αυξηθεί σαν ονομαστικό μέγεθος. Το τρίτο είναι ότι η μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό και τη συνακόλουθη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ» σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ΕΝΑ.

Η ελληνική οικονομία κερδίζει έδαφος όμως σε καμία περίπτωση δεν κάνει άλματα

Θυμίζουμε πως στις αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πριν τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, θέλησε να μοιραστεί τις δικές του αλήθειες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Προσπάθησε να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που έχει ριζώσει στην κοινωνία και να δώσει μια εικόνα προόδου μιλώντας για «μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας».

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται πίσω μας και την επιστροφή στην καθημερινότητα να επιστρέφει το αρμόδιο υπουργείο θέλησε να κάνει μια ένεση τόνωσης της αυτοπεποίθησης των ελληνικών νοικοκυριών μπροστά στο δύσκολο και απαιτητικό φθινόπωρο με στοιχεία για «πρωτιές» σε μια σειρά από βασικούς οικονομικούς δείκτες «που αποτυπώνουν και την αισθητή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου».

Ο Κύκλος Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου ΕΝΑ ανέλυσε (πρώτο μέρος) τα στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχολιάζοντας την ανακοίνωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας διαπιστώνοντας ότι «πρόκειται για επιλεκτικές αναφορές» που μάλλον δύσκολα μπορούν να πείσουν, όπως λέει, στη συντελούμενη «μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας».



in.gr