Αρχική Ελλάδα Η ελληνική ταινία μικρού μήκους στο επίκεντρο του 24ου Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών...

Η ελληνική ταινία μικρού μήκους στο επίκεντρο του 24ου Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Νίκαιας

28
0


Η ελληνική ταινία μικρού μήκους και οι δημιουργοί της θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του 24ου Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους της Νίκαιας στη γαλλική Ριβιέρα, από τις 4 έως τις 11 Οκτωβρίου 2024. Το αφιέρωμα με τον εύγλωττο τίτλο «Gros plan sur la Grece» (σε ελεύθερη απόδοση, «Η Ελλάδα σε πρώτο πλάνο») συστήνει στο κοινό του φεστιβάλ δεκαεπτά ταινίες μικρού μήκους από την παραγωγή της τελευταίας τριετίας. Η επίσημη παρουσία του Κώστα Γαβρά στο φεστιβάλ υπογραμμίζει τους μακροχρόνιους κινηματογραφικούς δεσμούς της Ελλάδας και της Γαλλίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυσή τους.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ), το οποίο στηρίζει εμπράκτως το ταξίδι αυτό της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στη Νίκαια, έχει προσκληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ όπου θα παραβρεθεί η Ηλιάνα Ζακοπούλου, από τη διεύθυνση Hellas Film, η οποία συνέβαλε στον σχεδιασμό του αφιερώματος. «Η ενδυνάμωση της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους και η συνεχής παρουσία της στον ευρωπαϊκό χώρο αποτελεί προτεραιότητα για το ΕΚΚΟΜΕΔ. Οι νέοι και οι νέες δημιουργοί αποτελούν εγγύηση για το παρόν και το μέλλον του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού τομέα της χώρας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΚΟΜΕΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Gros plan sur la Grece

Οι ταινίες που απαρτίζουν το αφιέρωμα «gros plan sur la Grece» καλύπτουν όλα τα είδη (μυθοπλασία, animation, ντοκιμαντέρ) και είναι ενδεικτικές της δημιουργικότητας και εξωστρέφειας των νέων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών, αλλά και του δυναμισμού που διακρίνει το έργο τους. Το αφιέρωμα έχει τρία προγράμματα-άξονες: Les courts du Centre du Cinema Grec, Carte Blanche au Festival de Drama, Les Courts des Etudiants Grecs.

Για την επιλογή των ταινιών που απαρτίζουν τα τρία αυτά προγράμματα, το Φεστιβάλ της Νίκαιας απευθύνθηκε, εκτός της Hellas Film, στον καθ’ ύλην αρμόδιο ελληνικό φεστιβάλ για τις ταινίες μικρού μήκους, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αλλά και στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ εκτιμώντας την απήχηση που έχει η ελληνική σπουδαστική ταινία σε διεθνή φεστιβάλ, όπως αυτό των Καννών. Στη Νίκαια έχουν επίσης προσκληθεί οι επιμελητές προγράμματος του «Gros plan sur la Grece»: Σοφία Γεωργιάδου (Γενική Συντονίστρια του Φεστιβάλ Δράμας) και ο Απόστολος Καρακάσης (Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ).

Η αφίσα της διοργάνωσης είναι εμπνευσμένη από τον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη, τη διαυγή λιτότητα των όγκων του αστικού τοπίου της Σαντορίνης και την εκφραστική ένταση του μεσογειακού φωτός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αφίσα της διοργάνωσης

Οι ταινίες του αφιερώματος

-«Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται» της Δάφνης Χαιρετάκη, 2024

-«A piece of liberty» της Αντιγόνης Καπάκα, 2023

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-«Ready» της Ειρήνης Βιανέλλη, 2023

-«Scorched Earth» της Μαρκέλας Κονταράτου, 2023

-«Ο τελάλης» του Βαγγέλη Πυρπιλή, 2024

-«Το καλοκαίρι που παρατήρησα για πρώτη φορά τον ήλιο να δύει» του Αστέρη Τζιόλα, 2023

-«Τα περιστέρια αρρωσταίνουν όταν η πόλη φλέγεται» του Σταύρου Μαρκουλάκη, 2023

-«Μωβ» της Τζο Καπράλου, 2023

-«Honeymoon» του Άλκι Παπασταθόπουλου, 2023

-«Το χάος που άφησε πίσω της» του Νίκου Κολιούκου, 2023

-«Super» του Νικόλα Κούλογλου, 2023

-«Wings» του Φοίβου Ήμελλου, 2023

-«Airhostess 737» του Θανάση Νεοφώτιστου, 2022

-«Nothing holier than a dolphin» της Ισαβέλλας Μαργάρα, 2022

-«Τσουλάκια» της Δέσποινας Μαυρίδου, 2022

-«Days of a lilac summer» της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου, 2023

-«Θερμοκήπιο» του Γιώργου Γεωργακόπουλου, 2023

 



zougla.gr