Αρχική Οικονομία Εξοχικά: Η «ανθρωπογεωγραφία» των αγοραστών στην Ελλάδα – Μόνο για ξένους και...

Εξοχικά: Η «ανθρωπογεωγραφία» των αγοραστών στην Ελλάδα – Μόνο για ξένους και προνομιούχους

18
0


Άνθρωποι από 50 ετών και πάνω, επιχειρηματίες ή ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, αποτελεί σήμερα το βασικό αγοραστικό κοινό για εξοχικά στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποταμιεύσει κάποια χρήματα και επιθυμούν να αποκτήσουν, κυρίως ένα νεόδμητο ακίνητο υψηλών προδιαγραφών στην ελληνική αγορά. Με διαφορά, η πολυπληθέστερη κατηγορία αφορούν αγοραστές με διαθέσιμο προϋπολογισμό, που ξεκινά από τις 250.000 ευρώ και φτάνει έως τις 600.000 ευρώ.

«Μέχρι πριν και το 2023, κατά κύριο λόγο, το «ταβάνι» των πελατών μας ήταν περίπου τα 450.000 – 500.000 ευρώ κι αυτό αφορούσε σχετικά μικρό αριθμό, καθώς οι περισσότεροι κινούνταν πέριξ των 300.000 – 350.000 ευρώ. Σήμερα, βλέπουμε ότι αυτό έχει αλλάξει και υπάρχει ζήτηση και για πιο ακριβά σπίτια, άνω των 500.000 ευρώ, ασφαλώς νέες κατασκευές με ιδιωτική πισίνα και μεγάλους χώρους, κήπος κι άλλες παροχές», αναφέρει ο Γιώργος Γαβριηλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που εξειδικεύεται στην πώληση και διαχείριση εξοχικών κατοικιών στην ελληνική αγορά, με έδρα την Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

Εξοχικά: Το προφίλ επενδυτών

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, κατά κύριο λόγο, όσοι τοποθετούνται σήμερα σε εξοχικές κατοικίες, είναι επιχειρηματίες, ή στελέχη επιχειρήσεων, ηλικίας από 50 έως 60 ετών, που έχουν ως προτεραιότητα την ίδια χρήση. Επίσης, μια σημαντική αγοραστική ομάδα, αφορά νεότερους αγοραστές, ηλικίας από 35 έως 45 ετών, με υψηλά εισοδήματα, που προσβλέπουν όχι μόνο στην ίδια χρήση, αλλά επίσης την εκμετάλλευση για κάποιο χρονικό διάστημα και αργότερα και τη μεταπώληση με αφορολόγητη υπεραξία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυτή είναι και η βασικότερη διαφορά μεταξύ των νεότερων αγοραστών και των υπόλοιπων, που εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία. Δηλαδή, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι επιλέγουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ένα ακίνητο για ίδια χρήση και σπανιότερα για να το εκμεταλλευτούν, ή να το μεταπωλήσουν με κέρδος. Αντιθέτως, δεν ισχύει αυτό στις νεότερες ηλικίες, ενώ διαφοροποιήσεις προκύπτουν και με βάση την προέλευση του αγοραστή. Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, οι πιο δραστήριοι επενδυτικά, είναι οι Ολλανδοί και δευτερευόντως οι Βέλγοι. Περίπου οι μισοί αγοραστές που προέρχονται από τις χώρες αυτές, έχουν επενδυτικό προσανατολισμό και προχωρούν σε εκμετάλλευση του εξοχικού τους για το διάστημα που δεν το χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών, κυρίως οι Ολλανδοί δεν διστάζουν να το μεταπωλήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον διαπιστώσουν ότι μπορούν να έχουν και σημαντικό κέρδος.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η εταιρεία πώλησης και διαχείρισης εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, είχε επισημάνει ότι τα τελευταία χρόνια, οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών αυξάνονται με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό κατά 8%-10%, ανάλογα με την περιοχή. Μάλιστα, προβλέπεται ότι ο ρυθμός αυτός θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να θεωρείται ένας ελκυστικός προορισμός για όσους έχουν στόχο την επένδυση στην αγορά δευτερεύουσας κατοικίας.

Αντίστοιχα, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία στρέφονται κυρίως στην ίδια χρήση, αλλά πλέον και στην εξασφάλιση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», ακόμα και μετά την πρόσφατη αύξηση του ελάχιστου ύψους επένδυσης από τις 250.000 στις 400.000 ευρώ, εφόσον το εξοχικό βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα και όχι σε κάποιο νησί, όπου το όριο έχει πλέον αυξηθεί στις 800.000 ευρώ.

Οι αγοραστές από χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, επίσης κινούνται περισσότερο με γνώμονα την ίδια χρήση, αλλά κάποιοι εξ αυτών έχουν ως στόχο και την εκμίσθωση, μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ειδικά όσον αφορά τους αγοραστές από τη Γερμανία και δευτερευόντως και για εκείνους από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό αυτών, που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%, είναι ομογενείς, που επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο τους σπίτι στην χώρα απ’ όπου κατάγονται.

Οι περιοχές που προτιμούν

Οι αγοραστές εξοχικών κατοικιών στην κατηγορία των 250.000 – 600.000 ευρώ επιλέγουν τόσο περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όσο και άλλα σημεία λιγότερο προβεβλημένα, ανάλογα με τα «θέλω» του καθενός. Για παράδειγμα, οι αγοραστές από την Βορειοδυτική Ευρώπη (π.χ. Ολλανδοί, Βέλγοι, Γερμανοί, Ελβετοί και Γάλλοι), προτιμούν την απόκτηση εξοχικού στην Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο και τη Ρόδο. Ορισμένοι εξ αυτών επιλέγουν και κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων, όπου μπορούν να βρουν καλές ευκαιρίες επένδυσης, κάτι που ισχύει και για τους αγοραστές από τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



in.gr