Αρχική Ελλάδα Αυτό είναι το σχέδιο εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο

Αυτό είναι το σχέδιο εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο

28
0


Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

Για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ αυτή τη στιγμή εισβάλει στον Λίβανο αλλά και τις δυνατότητες άμυνας της Χεζμπολάχ  μίλησε στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγός Γεώργιος Καμπάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, οι Ισραηλινοί έχουν στόχο να δημιουργήσουν μια «buffer zone» (ουδέτερη ζώνη) 20 – 30 χιλιομέτρων όπου μέσα εκεί δεν θα μπορεί να μπει οποιοδήποτε όπλο της Χεζμπολάχ που να προσβάλει τις βόρειες πόλεις του Ισραήλ.

«Η επίθεση που κάνει έχει στάδια», λέει. «Ξεκινάει με τις προκαταρκτικές ενέργειες, δηλαδή είσοδο των ειδικών δυνάμεων μέσα στην περιοχή της μεγάλης επιχείρησης. Χτυπάνε νευραλγικά κέντρα, αρχικά, κέντρα διοίκησης, ραντάρ, επικοινωνίες, οπλικά συστήματα, αποθήκες πυρομαχικών. Στη συνέχεια λίγες ώρες πριν από την έναρξη της μεγάλης επιχείρησης γίνεται η προπαρασκευή με πυρά πυροβολικού και αεροπορίας όπου χτυπάνε διάφορα σημεία που θεωρούν απειλή για την επιτιθέμενη δύναμη. Πριν κάνουμε επίθεση κάνουμε προπαρασκευή. Η προπαρασκευή τελειώνει λίγα λεπτά πριν οι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί περάσουν την γραμμή εξορμήσεως. Πλέον μπαίνουν τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης και το μηχανοκίνητο πεζικό. Αυτός είναι ο τρόπος ενέργειας και των Ισραηλινών στην προκειμένη περίπτωση», τονίζει.

Τι αντίσταση μπορεί να φέρει τώρα η Χεζμπολάχ στο πεδίο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Στρατηγό «έτσι όπως είναι στημένη η επιχείρηση των Ισραηλινών, η Χεζμπολάχ δύσκολα θα επιλέξει την μετωπική σύγκρουση αλλά είναι πιο πιθανό να επιλέξει τον ανορθόδοξο πόλεμο, δηλαδή το αντάρτικο πόλεων. Η συγκεκριμένη τακτική μπορεί να δυσκολέψει αρκετά τις ισραηλινές δυνάμεις. Κάνει ζημιά στον τακτικό στρατό.  Επίσης φοβάμαι πολύ μήπως εφαρμόσει την δοκιμασμένης συνταγής της, δηλαδή τις τρομοκρατικές ενέργειες σε πολλές χώρες στη Δύση».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



zougla.gr