Αρχική Ελλάδα Στόχος των Ισραηλινών υπόγεια αποθήκη όπλων

Στόχος των Ισραηλινών υπόγεια αποθήκη όπλων

28
0


Ένας βομβαρδισμός των Ισραηλινών έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί τα νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, αφού η περιοχή είχε βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν.

Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι αεροσκάφη του έπληξαν υπόγεια αποθήκη στρατηγικών όπλων της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στο προπύργιο της στη Βηρυτό, τη Ντάχιε. Σημείωσε ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις στους αμάχους πριν την επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε παράλληλα επιδρομές στη νότια Βηρυτό την Τετάρτη, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την ιδέα για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

Ο όρκος του Νετανιάχου να συνεχίσει να πολεμά τη Χεζμπολάχ ήρθε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις πιέσεις για τη διεξαγωγή των πολέμων του Ισραήλ στο Λίβανο και τη Γάζα, επικρίνοντας τον πρόσφατο βομβαρδισμό της Βηρυτού και απαιτώντας να φτάσει περισσότερη βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι «αντίθετος σε μια μονομερή κατάπαυση του πυρός, η οποία δεν αλλάζει την κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο και η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να την επαναφέρει όπως ήταν», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Σε μια προκλητική τηλεοπτική ομιλία, ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε ότι η μόνη λύση είναι η κατάπαυση του πυρός, ενώ απείλησε να επεκτείνει το πεδίο των πυραυλικών επιθέσεων της σε όλο το Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι περίπου 50 βλήματα εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο προς το βόρειο τμήμα της χώρας, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για θύματα. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε «μια μεγάλη ομοβροντία πυραύλων» κατά της πόλης Σαφέντ.

Ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε την Τρίτη αρκετές περιοχές στο νότιο και ανατολικό Λίβανο, μεταξύ άλλων στην κοιλάδα Μπεκάα, όπου ένα νοσοκομείο στην πόλη Μπααλμπέκ τέθηκε εκτός λειτουργίας, μετέδωσε το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου. Είπε επίσης ότι αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας και άλλοι πέντε στα ανατολικά, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

Νωρίτερα, το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς και 15 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα της Τρίτης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα στην πόλη Κάνα, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τύρου.

Ανήσυχη η Ουάσινγκτον για τους μαζικούς βομβαρδισμούς

Ερωτηθείσα για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο, κατά τις οποίες επλήγησαν κτίρια κατοικιών στο κέντρο της Βηρυτού στις 10 Οκτωβρίου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών άσκησε ανοιχτή κριτική. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία με τον τρόπο που την είδαμε να διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες» στη Βηρυτό, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Τουλάχιστον 1.356 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο από τότε που το Ισραήλ κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς του τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έναν απολογισμό του AFP από στοιχεία του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας, αν και ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα υψηλότερος.

Ο πόλεμος στον Λίβανο, ο οποίος έχει υποστεί χρόνια οικονομική κρίση, έχει εκτοπίσει τουλάχιστον 690.000 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Το Ισραήλ ζυγίζει επίσης πώς θα απαντήσει στην απόφαση του Ιράν να εκτοξεύσει περίπου 200 πυραύλους στη χώρα την 1η Οκτωβρίου. Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ -και όχι ο κορυφαίος σύμμαχός του, οι Ηνωμένες Πολιτείες- θα αποφασίσει πώς θα αντεπιτεθεί. «Ακούμε τις απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις με βάση το εθνικό μας συμφέρον», δήλωσε την Τρίτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο κορυφαίος προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην πλήξει τις πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post τη Δευτέρα, που επικαλείται ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Λευκό Οίκο ότι το Ισραήλ σκέφτεται να στοχεύσει μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araqchi επιβεβαίωσε σε συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ότι «η Τεχεράνη είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε ισραηλινή περιπέτεια», τονίζοντας ότι «το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν ευθύνη για οποιαδήποτε αύξηση της ανασφάλειας στην περιοχή».

Ακόμη τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους για να σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα στη Γάζα και τον Λίβανο».

Σαρωτική επίθεση στη Γάζα

Παρά την ανάγκη για τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και καταφύγιο στη μαστιζόμενη από την πείνα Γάζα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF δήλωσε την Τρίτη ότι η βοήθεια αντιμετωπίζει τους αυστηρότερους περιορισμούς από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο.

«Βλέπουμε τώρα τους χειρότερους ίσως περιορισμούς που έχουμε δει ποτέ στην ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέιμς Έλντερ στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι υπήρξαν “αρκετές ημέρες την τελευταία εβδομάδα (όπου) δεν επιτράπηκε η είσοδος κανενός εμπορικού φορτηγού”.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μια σαρωτική αεροπορική και χερσαία επίθεση με στόχο τη βόρεια Γάζα και την περιοχή γύρω από την Τζαμπάλια, εν μέσω ισχυρισμών ότι οι μαχητές της Χαμάς ανασυντάσσονται εκεί.

«Ολόκληρη η περιοχή έχει γίνει στάχτη», δήλωσε ο Ράνα Αμπντέλ Ματζίντ, 38 ετών, από την περιοχή Αλ Φαλούτζα της βόρειας Γάζας. Πρόσθεσε ότι ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα είχαν ισοπεδωθεί από «τους αδιάκριτους, ανελέητους βομβαρδισμούς».

Σε ένα σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο και χτυπήθηκε από ισραηλινό χτύπημα στον κεντρικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, η Fatima al-Azab είπε ότι «δεν υπάρχει ασφάλεια πουθενά» στη Γάζα.



zougla.gr