Αρχική Ελλάδα Στο μετρό της Νέας Υόρκης έργο Ελληνίδας εικαστικού

Στο μετρό της Νέας Υόρκης έργο Ελληνίδας εικαστικού

26
0


Εκεί όπου συναντώνται όλοι οι δρόμοι στο Μανχάταν, κάτω από την διάσημη Madison Square Garden, στον σταθμό Penn της Νέας Υόρκης, οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα τέχνης, που εκτίθενται στις αχανείς αίθουσες.

Δημιουργός πολλών εξ αυτών είναι η εικαστικός Ειρήνη Λιναρδάκη, η οποία έχει διανύσει την μακρά διαδρομή της οικογενειακής της ιστορίας από την Κρήτη έως την Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Walking back round  ήταν μια έμπνευση που προέκυψε ακολουθώντας συχνά τον πατέρα της, οδηγό στις συγκοινωνίες και ερχόμενη σε επαφή με τους δρόμους, τους θορύβους και τους ανθρώπους που κινούνται στην μεγαλούπολη, όπως λέει.

Τα έργα της κ. Λιναρδάκη εκτίθενται σε δυο ορόφους του σταθμού σε μήκος 150 μέτρα, μοιρασμένο σε κομμάτια, λόγω του μεγέθους τους.

Στο σταθμό του Grant Center, ένα δεύτερο σύνολο έργων ζωγραφικής δίνουν χρώμα και φώς στις μεγάλες σήραγγες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δημόσια τέχνη είναι για όλους», αναφέρει η καλλιτέχνης. Η σύγχρονη Τέχνη Underground ταξιδεύει τους επιβάτες μέσα από τους σταθμούς ή τα σιδηροδρομικά βαγόνια και ζωντανεύει τις μετακινήσεις.

Στις ΗΠΑ οι προοπτικές ακολουθούν το μνημειώδες και τις σκέψεις των υπευθύνων για την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς παρέχοντας εικαστικές και παραστατικές τέχνες στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.  Στην Ελλάδα ένα έργο της εκτέθηκε στην Φωκίωνος Νέγρη.

Στον σταθμό Penn της Νέας Υόρκης το έργο κρητικιάς εικαστικού

Η παλέτα της πολύχρωμη κουβαλά τα χρώματα των υφαντών της Κρήτης, της πολιτιστικής της κληρονομιάς, όπως την μετέφερε η γιαγιά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχέδια από τα κρητικά κεντήματα οριοθετούν την κορυφογραμμή σε γεωλογικές απεικονίσεις, ή κρέμονται σαν πολύχρωμη ομίχλη επάνω από καταπράσινα τοπία. Κάπου εκεί ο  Γκόγια συναντά τον Κρόνο και οι φλόγες γεμίζουν τον ουρανό της βόρειας Μινεσότα.

Στον σταθμό Penn της Νέας Υόρκης το έργο κρητικιάς εικαστικού

Σε αυτήν την έκρηξη των χρωμάτων συνέβαλαν οι εικόνες που προσέλαβε από τα ταξίδια της.

Το 2008 η κ. Λιναρδάκη πήγε στην Λιβερία και δούλεψε με άτομα που  ασχολούνταν με την υφαντική. Μια εμπειρία που αποτυπώνεται σε μια καθαρά αμερικανικού τύπου γέφυρα πλαισιωμένη από την βλάστηση της Αφρικής και στους ουρανοξύστες του Μανχάταν βαμμένους στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Πηγή: ΕΡΤ



zougla.gr