Αρχική Κόσμος Ουκρανία: Θα γίνει το σχέδιο «νίκης» η ταφόπλακα του Ζελένσκι;

Ουκρανία: Θα γίνει το σχέδιο «νίκης» η ταφόπλακα του Ζελένσκι;

39
0


Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται ν’ απευθύνει ομιλία για το σχέδιο «νίκης» του σήμερα Τετάρτη στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, το Verkhovna Rada, αλλά το σπουδαιότερο μέρος της θα είναι μυστικό καθώς αφορά στην παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία (στη φωτογραφία αρχείου από Ukrainian Presidential Press Service/via Reuters, επάνω, ο Ζελένσκι).

Ορισμένα τμήματά της θα παρουσιαστούν δημόσια για το κοινοβούλιο και το κοινό. Ο ουκρανός πρόεδρος θα πιέσει ξανά για περισσότερα όπλα, ειδικά πυραύλους ATACMS, θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει την επιχείρηση στο Κουρσκ που έχει ήδη κοστίσει περισσότερες από 20.000 ζωές ουκρανών στρατιωτών και όπου ο στρατός της Ουκρανίας απωθείται συστηματικά.

Ψηφίστηκε νομοθεσία που επιτρέπει στους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ να διοικούν ουκρανικές μονάδες

Το σπουδαιότερο μέρος της ομιλίας του Ζελένσκι στο ουκρανικό κοινοβούλιο θα είναι μυστικό… (φωτογραφία αρχείου Wikimedia Commons)

Θα διαμαρτυρηθεί για τους στρατιώτες της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία, αλλά δεν θα παραθέσει το ελάχιστο αποδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξή τους, και θα ζητήσει από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να σπεύσουν και να βοηθήσουν.

Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει οποιαδήποτε επιχείρηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ ως κήρυξη πολέμου, η οποία παρέχει στους Ρώσους τη δυνατότητα να επιτεθούν στις βάσεις του και στους σταθμούς ανεφοδιασμού του.

Ενα κακό προμήνυμα αποτελεί η απόφαση της Γερμανίας να μην παρέχει πλέον κανένα βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, κυρίως επειδή δεν διαθέτει, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ειδικός στη στρατηγική και την τεχνολογία ασφαλείας.

Η κατάσταση στη Γερμανία είναι πιο ακραία απ’ ό,τι στην Πολωνία ή στη Γαλλία, αλλά κανένας τους δεν αγωνιά από το ενδεχόμενο να δει ρωσικούς πυραύλους να πέφτουν στο έδαφός τους.

Ενα μεγάλο «αν»

Στην περίπτωση της Βρετανίας, εκτός από τις ικανές ειδικές δυνάμεις, ο βρετανικός στρατός είναι μόλις μια σκιά του παλιού εαυτού του.

Η Βρετανία σπαταλά δισεκατομμύρια σε αεροπλανοφόρα αντί να ενισχύει τις χερσαίες δυνάμεις της.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο μόλις ψήφισε νέα νομοθεσία που επιτρέπει στους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ να διοικούν ουκρανικές μονάδες.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν αντιδρά, επειδή πιθανώς δεν πιστεύει ότι η βορειοατλαντική συμμαχία θα διαθέσει διοικητές στρατιωτικών επιχειρήσεων για τον στρατό της Ουκρανίας.

Αλλά αν συμβεί, και αυτό είναι ένα μεγάλο «αν», οι Ρώσοι θα το εκλάβουν ως αποστολή νατοϊκών στρατευμάτων και θ’ αντιδράσουν ανάλογα.

Μέλη του τάγματος Αζόφ παρατεταγμένα στο κέντρο του Κιέβου (φωτογραφία αρχείου Gleb Garanich / Reuters)

Ορισμένοι εικάζουν ότι ο Ζελένσκι θα υπαινιχθεί την επιθυμία να επιτύχει κάποια κατάπαυση του πυρός και να καθοριστεί μια ουδέτερη ζώνη, η οποία θα περιφρουρείται από ένα είδος συνασπισμού που επιθυμεί το ΝΑΤΟ.

Η «παραχώρηση» Ζελένσκι

Αυτό περιγράφεται ως «παραχώρηση» του Ζελένσκι με βάση την πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η Ρωσία, η οποία κατέχει ουκρανικό έδαφος. Αλλά είναι ένα πολύ ζόρικο ζήτημα.

Οι σκληροπυρηνικοί, στιλ Αζόφ, δεν θα δεχτούν μια τέτοια συμφωνία, κάτι που γνωρίζει ο ουκρανός πρόεδρος.

Ούτε υπάρχει λόγος για τους Ρώσους να εγκαταλείψουν τους πολιτικούς τους στόχους, με κυριότερους την αποστρατιωτικοποίηση και την ουδετερότητα της Ουκρανίας.

Το Κουρσκ ανακαταλαμβάνεται αργά αλλά σταθερά από τους Ρώσους χωρίς να χρειάζεται να μετατοπίσουν δυνάμεις από άλλες περιοχές συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι εξακολουθεί να λέει ότι αποτελεί χαρτί διαπραγμάτευσης, αλλά σ’ αυτό είτε απατάται είτε κάνει λάθος.

Επίθεση στην Υπερδνειστερία…

Υπάρχουν, επίσης, φήμες ότι η Ουκρανία μπορεί να προσπαθήσει να επιτεθεί στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας στην οποία βρίσκονται μερικές χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες (μερικοί απ’ αυτούς σε μια συμφωνημένη ειρηνευτική αποστολή και άλλοι για να προστατεύουν μια τεράστια χωματερή πυρομαχικών που έχει απομείνει από τη σοβιετική περίοδο).

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει επίσημα την Υπερδνειστερία και θα δυσκολευόταν να υπερασπιστεί το έδαφός της, καθώς είναι πολύ μακριά από το σημείο όπου βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και στην Κριμαία.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν όπλα υψηλής ακρίβειας εναντίον του αεροδρομίου Lymanske στην περιοχή της Οδησσού, προφανώς καταστρέφοντας στέγαστρα και χώρους αποθήκευσης αεροσκαφών.

Η Υπερδνειστερία (Transnistria) είναι πολύ μακριά από το σημείο όπου βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και στην Κριμαία (εικόνα ipn.md)

Το αεροδρόμιο αποτελεί τόπο συναρμολόγησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την Ουκρανία. Υπάρχουν κοντά σιδηροδρομικές γραμμές για τη μεταφορά καυσίμων, εξαρτημάτων για drones και ανταλλακτικών που αποστέλλονται σιδηροδρομικώς από τη Μολδαβία.

Δεν θα επιβιώσει για πολύ…

Οι Ρώσοι έχουν επίσης επιτεθεί σε φορτηγά πλοία στο λιμάνι της Οδησσού που ξεφορτώνουν όπλα και στρατιωτικές προμήθειες από την Τουρκία.

Μπορεί κανείς να περιμένει ότι εάν οι Ουκρανοί επιτεθούν στην Υπερδνειστερία, οι Ρώσοι θ’ ανατινάξουν τις χωματερές πυρομαχικών και θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούν στις δυνάμεις της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας κυρίως πυραύλους και αεροπορική δύναμη.

Το πώς μια τέτοια επιχείρηση θα ωφελούσε τον Ζελένσκι είναι δύσκολο να ειπωθεί, αν όχι καθόλου. Η Μολδαβία έχει επίσης σημαντικές εκλογές στις 20 Οκτωβρίου.

Μια ουκρανική επίθεση στην Υπερδνειστερία θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ και ν’ ανατρέψει τη σημερινή φιλονατοϊκή και φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας.

Τα μυστικά μέρη της ομιλίας του Ζελένσκι δεν θα είναι μυστικά για περισσότερο από 5 λεπτά.

Μόλις οι αντίπαλοί του καταλάβουν ότι είναι πρόθυμος να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, δεν θα επιβιώσει για πολύ ως πρόεδρος της Ουκρανίας.



in.gr