Αρχική Κόσμος Μέση Ανατολή: Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Γάζα και Λίβανο εν αναμονή της ισραηλινής...

Μέση Ανατολή: Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Γάζα και Λίβανο εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν

37
0


Στο χείλος περιφερειακής σύγκρουσης βρίσκεται η Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να προετοιμάζει την απάντησή του στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν.

Σύμφωνα με τους Times Of Israel, το Τελ Αβίβ έχει αποφασίσει για τον τρόπο που θα απαντήσει στην Τεχεράνη. Σε σύσκεψη ασφαλείας στο στρατιωτικό αρχηγείο «Kirya», ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι κορυφαίοι υπουργοί του και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατέληξαν σε σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την επικείμενη επίθεση, τόνισε Ισραηλινός αξιωματούχος στο ισραηλινό Μέσο.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η ίδια πηγή, στο επίκεντρο είναι οι ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Σημειώνεται ότι χθες (9/10) Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητά να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε Λωρίδα της Γάζας και Λίβανο

Εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν, οι IDF συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Λίβανο.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν τον νότιο Λίβανο, με τέσσερα άτομα να χάνουν τη ζωή τους σε επίθεση ανατολικά της πόλης Μπααλμπέκ και πέντε τραυματιοφορείς να σκοτώνονται στην πόλη Ντερντγκάιγια στη νότια Τύρο. Άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση στην πόλη Βαρντανίγια, κοντά στη Σιδώνα.

Το ένα τέταρτο της λιβανέζικης επικράτειας βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό εντολή μετακίνησης του ισραηλινού στρατού

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 8.000 τραυματίστηκαν από τη στιγμή που το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ σε λιβανέζικο τις τελευταίες εβδομάδες.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές της χώρας από την κλιμάκωση των μαχών, καθώς η ανθρωπιστική κρίση μεγαλώνει και το Ισραήλ εντατικοποιεί τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Το ένα τέταρτο της λιβανέζικης επικράτειας βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό εντολή μετακίνησης του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ οι IDF επιμένουν ότι «θα συνεχίσουν να πλήττουν τη Χεζμπολάχ με ένταση, χωρίς να της επιτραπεί καμία ανάπαυλα ή ανάκαμψη».

Εκτοπισμένες οικογένειες βρίσκουν καταφύγιο σε σχολείο στη Βηρυτό

Στον αντίποδα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ,  σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, οι οποίοι είναι οι πρώτοι άμαχοι που χάνουν τη ζωή τους  από τότε που το Ισραήλ  ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχεύει τις ισραηλινές εχθρικές δυνάμεις με ρουκέτες για την υπεράσπιση του Λιβάνου και προς υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, μαίνεται και η καταστροφική πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν ένα σπίτι σε συνοικία της Χαν Γιουνίς σκοτώνοντας πέντε άτομα. Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι επτά μηνών, σκοτώθηκαν μαζί με τη μητέρα και τον πατέρα τους.

Αεροπορικές επιδρομές λαμβάνουν χώρα και στη Νουσεϊράt, αλλά και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια με τρεις Παλαιστίνιους να πέφτουν νεκροί.

Στην Δυτική Όχθη η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι σε περιστατικό στην πόλη της Ναμπλούς άνδρες της πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις ένοπλους Παλαιστίνιους, ενώ το Wafa ισχυρίζεται ότι οι άνδρες απλά επέβαιναν σε ένα όχημα και οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους.



in.gr