Αρχική Οικονομία «Κούρεμα» προστίμων έως 50% με «γραπτή ομολογία» για φοροδιαφυγή

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% με «γραπτή ομολογία» για φοροδιαφυγή

30
0


Μια ειδική δήλωση ομολογίας των φορολογικών παραβάσεων που έχουν διαπράξει θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να πετύχουν «κούρεμα» , στην εφορία, των προστίμων από 25% έως και 50%.

Με τη δήλωση αποδοχής της οφειλής που βεβαιώθηκε στο πλαίσιο του ελέγχου οι φορολογούμενοι παραιτούνται από το δικαίωμα άσκησης προσφυγής στα δικαστήρια ενώ θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα, εντός τριών ημερών, το 25% του ποσού που έχει βεβαιωθεί. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να εξοφληθεί σε δόσεις οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 12.

Η δήλωση

Στο έντυπο με την επωνυμία «Δήλωση αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου» οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

– Να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, επωνυμία της εταιρείας, είδος δραστηριότητας, διεύθυνση,

– Να δηλώσουν ότι αποδέχονται την πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, τέλους η εισφοράς

– Να δηλώσουν ότι εντός 3 ημερών από την κοινοποίηση η παραλαβή του σχετικού μηνύματος στη θυρίδα του ηλεκτρονικού λογαριασμού θα καταβάλλουν το 25% του κύριου φόρου και ότι το υπόλοιπο ποσό μετά την αφαίρεση του 25% και τη μείωση των προστίμων θα καταβάλουν εφάπαξ ή σε έως 12 δόσεις.

Με τους νέους κανόνες που ενεργοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2024, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να αποδεχθούν την οφειλή και μετά την έκδοση της «λυπητερής» αλλά η έκπτωση μειώνεται, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα γίνει η παραδοχή. Όσο πιο νωρίς υποβληθεί η δήλωση αποδοχής της οφειλής τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση στα πρόστιμα.

Tο «συγχωροχάρτι» που θα συμπληρώνουν και θα υποβάλλουν όσοι παραδέχονται τις παραβάσεις

«Κούρεμα» προστίμων

Συγκεκριμένα η νέα διαδικασία προβλέπει μείωση των προστίμων ως εξής:

– 50% εφόσον η παραδοχή των παραβάσεων (μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων) γίνει μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών, και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου. Για να εξασφαλίσει την έκπτωση ο ελεγχόμενος, θα πρέπει να υποβάλει τις σχετικές εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις πριν την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (με την έκδοση της εντολής ελέγχου) ή να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

– 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Ο ελεγχόμενος έχει προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, για να προσφύγει στη ΔΕΔ και στο διάστημα αυτό, μπορεί να αποδεχτεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και να μειώσει το πρόστιμο, για να μην ρισκάρει την απόρριψη της προσφυγής του από τη ΔΕΔ και τη βεβαίωση ολόκληρου του προστίμου.

– 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.

– 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

Πηγή: OT



in.gr