Αρχική Ελλάδα Κάτω από τη μέση τιμή των 11 βαθμών η θερμοκρασία τις επόμενες...

Κάτω από τη μέση τιμή των 11 βαθμών η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες

36
0


«Βουτιά» -και μάλιστα απότομη- στον υδράργυρο, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Ο καιρός στην Ελλάδα θα επηρεαστεί από το φαινόμενο του «Ωμέγα Εμποδιστή», που φέρνει τσουχτερό κρύο.

Όπως διευκρινίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης «πρόκειται για ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων, που εξαπλώνεται πάνω από μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου σχηματίζοντας το κεφαλαίο γράμμα ωμέγα της ελληνικής αλφαβήτου και στην ουσία ο σχηματισμός του κλείνει το δρόμο στις κακοκαιρίες, αναγκάζοντάς τες να ακολουθήσουν άλλη διαδρομή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται ακόμη και να πέσει το πρώτο χιόνι το Σαββατοκύριακο.

Όπως προκύπτει από τους χάρτες του meteo, οι αέριες μάζες που θα εγκατασταθούν πάνω από τη χώρα μας από την Παρασκευή 18/10 θα ρίξουν τη θερμοκρασία κατά 4 έως 6 °C και τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα 7 έως 8 °C  από τις τιμές που ισχύουν τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζεται, ενδεικτικά, το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 23/10 σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Με κόκκινη γραμμή αποτυπώνεται το «θερμότερο» σενάριο, ενώ με την μπλε γραμμή το «ψυχρότερο». Με πράσινη γραμμή αποτυπώνεται η μέση θερμοκρασία, που προβλέπει το μοντέλο πρόγνωσης ενώ με μαύρη γραμμή σημειώνεται η μέση τιμή της εποχής, σύμφωνα με τα δεδομένα της χρονικής περιόδου 1991-2020.

Ο πίνακας για τις τιμές στην Αθήνα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι τιμές για τη Θεσσαλονίκη



zougla.gr