Αρχική Ελλάδα Αγνοείται η τύχη του Ιρανού ηγέτη της Δύναμης Κουντς

Αγνοείται η τύχη του Ιρανού ηγέτη της Δύναμης Κουντς

43
0


Ανησυχία προκαλεί στο Ιράν και κατ’ επέκταση στη Μέση Ανατολή η τύχη του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιρανικού Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), Εσμαήλ Κανί.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, τρεις ανώνυμοι Ιρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ο Κανί εθεάθη τελευταία φορά στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε μεταβεί για να στηρίξει τη Χεζμπολάχ. Από εκείνη τη στιγμή όμως υπάρχουν φήμες ότι ο Κανί μπορεί να έπεσε νεκρός σε κάποια από τις επιθέσεις των ισραηλινών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια είναι η «Δύναμη Κουντς»

Η Δύναμη Κουντς, μια ελίτ μονάδα του IRGC, είναι υπεύθυνη για τις υπερπόντιες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιράν και έχει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη συμμαχικών δυνάμεων, όπως η Χεζμπολάχ και άλλες οργανώσεις στην περιοχή. Ο Κανί ανέλαβε τη θέση του διοικητή το 2020, μετά την εξόντωση του προκατόχου του, Κασέμ Σουλεϊμανί, από αμερικανικό χτύπημα στο Ιράκ. Έκτοτε, αποτελεί κεντρική μορφή στον συντονισμό των επιχειρήσεων του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Η σιωπή από το Ιράν σχετικά με την τύχη του Κανί έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τάξεις του IRGC, με έναν ανώνυμο αξιωματικό της Δύναμης Κουντς που βρίσκεται στη Βηρυτό να αναφέρει ότι η έλλειψη ενημέρωσης από την Τεχεράνη «προκαλεί πανικό» στους στρατιωτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο άτομο σημείωσε πως εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Κανί, αυτό θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για την επιρροή του Ιράν στην περιοχή και θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του.

Η Τεχεράνη, μέχρι στιγμής, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη δήλωση, ούτε έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις φήμες περί θανάτου του Κανί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



zougla.gr