Αρχική Οικονομία Το προφίλ της εκλεκτής της φον ντερ Λάιεν για την επιτροπή ανταγωνισμού

Το προφίλ της εκλεκτής της φον ντερ Λάιεν για την επιτροπή ανταγωνισμού

34
0


Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα, είναι η πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, με την 55χρονη πολιτικό να καλείται να συνεχίσει το δύσκολο έργο της Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Με την επίσημη τοποθέτησή της στη θέση αυτή, κάτι που χρειάζεται το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ίδια καλείται να ελέγξει τις δραστηριότητες μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στην Ευρώπη, τραπεζών, τηλεπικοινωνιών, αερομεταφορέων και άλλων σημαντικών κλάδων, σε μια εποχή που πληθαίνουν οι προκλήσεις από ΗΠΑ και Κίνα.

Θα πρέπει, εκτός από τον αυστηρό έλεγχο προς όφελος των καταναλωτών της ΕΕ, να μπορέσει να ζυγίσει τις παρεμβάσεις της με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πλήττεται η ανταγωνιστικότητα ευρωπαϊκών εταιρειών έναντι αντίστοιχων κινεζικών και αμερικανικών. Στα πλαίσια της Έκθεσης Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη Γηραιά Ήπειρο, η ΕΕ ήδη εξετάζει ποια μέτρα μπορεί να λάβει για να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και η τοποθέτηση της Ριμπέρα σε τέτοιο πόστο δεν θεωρείται τυχαία.

Η Ριμπέρα είναι υπουργός της κυβέρνησης της Ισπανίας από το 2018. Ανήκει στο σοσιαλιστικό κόμμα και αποτελεί μια από τις πιο φιλόδοξες πολιτικούς στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η ίδια διατηρεί πολύ στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Σάντσες. Αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη νέα θέση της για να επιταχύνει την εφαρμογή της αποκαλούμενης Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, που αποτελεί φιλόδοξο σχέδιο για να καταστεί το μπλοκ κλιματικά ουδέτερο έως το 2050. Η Ριμπέρα θεωρεί ότι η Πράσινη Συμφωνία μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομική ανταγωνιστικότητα.

Την ίδια στιγμή μένει να φανεί τι στάση θα κρατήσει απέναντι σε σημαντικούς στόχους της Βεστάγκερ, τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες όπως είναι οι Apple, Google, Meta και Microsoft. Οι εταιρείες αυτές έχουν δεχτεί μεγάλα πρόστιμα από τη Βεστάγκερ για τις πρακτικές λειτουργίας τους στην ΕΕ.

Άλλη μεγάλη πρόσκληση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα είναι η αντιμετώπιση και εποπτεία εταιρειών που δραστηριοποιούνται έντονα στην τεχνητή νοημοσύνη -η οποία αυτό το διάστημα γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη –και συγκεντρώνει πολλές προειδοποιήσεις για κινδύνους.

Ανταγωνιστικότητα και ΕΕ

Επιπλέον, στα πλαίσια των προσπαθειών για αύξηση της ανταγωνιστικότητας ευρωπαϊκών ομίλων και κλάδων επιχειρήσεων η Ριμπέρα μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει για να εμποδίσει ξένες εταιρείες να αποκτήσουν ομίλους στην ΕΕ, να λάβουν μέρος σε δημόσιες προσφορές μέσω αθέμιτής κρατικής επιδότησης.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times η ίδια έκανε λόγο για νέα εποχή στον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες θα ελέγχουν μεγάλα ντιλς, υποσχόμενη ότι οι κανόνες συγχώνευσης του μπλοκ θα προχωρήσουν προς τα εμπρός για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μεγαλώσουν και να αντιμετωπίσουν τους ξένους αντιπάλους.

Η Τερέζα Ριμπέρα ανέφερε ότι σε μια τέτοια προσπάθεια θα ακολουθούσε προσέγγιση βήμα προς βήμα, όπως τη χαρακτήρισε, αναφορικά με μεταρρυθμίσεις για την άρση φραγμών στην καινοτομία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.

Θεωρεί ότι όλοι στις Βρυξέλλες θα πρέπει να εργαστούν για την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία βιομηχανικών οικοσυστημάτων, σύμφωνα με τα λόγια της, για την κατασκευή ευρωπαϊκών προϊόντων όπως αυτοκίνητα. Επίσης ζητά προσέλκυση επενδύσεων προς μια ομαλή πράσινη μετάβαση.

Έκανε ακόμη λόγο στην εν λόγω συνέντευξη σε δυνητικά αμφιλεγόμενες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα ελέγχει τις συγχωνεύσεις και τη δημιουργία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που ορισμένοι ηγέτες έχουν χαρακτηρίσει ως Ευρωπαίους Πρωταθλητές. «Υπάρχει ζήτημα μεγέθους σε διεθνές επίπεδο… Νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη να βελτιωθούν τα πράγματα», είπε η Ριμπέρα στους FT. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να σηματοδοτεί ότι θα ήταν λιγότερο αυστηρή σε μεγαντιλς μεταξύ ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τη δημιουργία τέτοιων ομίλων πρωταθλητών της Ευρώπης.

Πηγή: ΟΤ



in.gr