Αρχική Ελλάδα Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για την παράσταση «Αγαμέμνων: ο κύκλος του αίματος»...

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για την παράσταση «Αγαμέμνων: ο κύκλος του αίματος» της Ραφίκα Σαουίς

29
0


Η Ελληνίδα δημιουργός, ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ραφίκα Σαουίς, μετά την επιτυχία της διεθνούς περιοδείας του έργου της Europeana το 2019 σε συμπαραγωγή με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία στέφθηκε με τη διάκριση καλύτερης δραματουργίας και σκηνοθετικής πρότασης της Υποτροφίας Ίψεν στα επίσημα Βραβεία Ίψεν της Νορβηγίας το 2019, παρουσιάζει, έπειτα από πρόσκληση του Οργανισμού LaMaMa Experimental Theatre Club, φέτος τον Νοέμβριο για πρώτη φορά, στις ΗΠΑ το νέο της έργο «Αγαμέμνων: ο κύκλος του αίματος», βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το LaMama παρουσιάζει σε διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία της Ραφίκας Σαουίς μια νέα σύγχρονη απόδοση της αρχαίας τραγωδίας, κατά την οποία ο «Αγαμέμνων» αναπαρίσταται ως ένα πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στο σήμερα. Τη δημιουργική ομάδα συμπληρώνουν ο εικαστικός Μιχάλης Αργυρού, ο μουσικός Μανώλης Μανουσάκης, ο media και documentaryartist Αστέρης Κούτουλας, η Γερμανίδα δραματουργός IsabellaSedlak και οι ηθοποιοίΜάνος Βακούσης, Κρις Ραντάνοφ, Σαμουήλ Ακινόλα. Πρόκειται για έναν διάλογο με στοιχεία ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας (Docu-Fiction).

Η διασκευή μεταφέρει το έργο στη σύγχρονη πολιτική σκηνή ενός δυτικού κράτους, όπου, στο τέλος του πολέμου, όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Το έργο ξαναβλέπει την ιστορία από τα μάτια της Κλυταιμνήστρας. Και εδώ η Κλυταιμνήστρα δεν είναι ο εκδικητής, αλλά ο εγκλωβισμένος άνθρωπος που προσπαθεί να σπάσει τον τοίχο της πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του. Κι όταν θα προσπαθήσει να αντισταθεί, θα μεταμορφωθεί σε στιγματισμένη, θα γίνει θύμα και θήραμα και θα θυσιαστεί, ως άλλη Ιφιγένεια, στο όνομα της «δικαιοσύνης» που ισοπεδώνει τα πάντα.

Η σκηνοθεσία υιοθετεί την προσέγγιση του cinematictheatre, όπου οι σκηνικές δράσεις αποτελούν την τρίτη διάσταση της ταινίας που παρακολουθούμε μέσω προτζέκσιον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ραφίκα Σαουίς και οι συνεργάτες της έφτιαξαν μια αυτόνομη κινηματογραφική ταινία που λειτουργεί ως παράλληλη και συγχρονισμένη στη ζωντανή περφόρμανς αφήγηση. Η ταινία που ακολουθεί επί σκηνής τη σόλο περφόρμανς της Ραφίκα Σαούις, ενσωματώνει στοιχεία από την πραγματικότητα του σύγχρονου πολέμου και παρουσιάζεται με εξαιρετικούς ηθοποιούς στην οθόνη, δημιουργώντας ένα μεγάλο χορικό. Ο Μάνος Βακούσης στον ρόλο του Αγαμέμνονα, Αίγισθος ο Κρις Ραντάνοφ, ο Σαμουήλ Ακινόλα ως Κήρυκας και η Ραφίκα Σαουίς ως Κλυταιμήστρα.

Η παράσταση παρουσιάζεται για δυο εβδομάδες στο ιστορικό LaMaMa της Νέας Υόρκης, ένα θέατρο με μεγάλη ιστορία και παράδοση στην έρευνα της αρχαίας τραγωδίας και στη σύγχρονη σκηνική αντιμετώπισή της, από την ιδρύτριά του, κορυφαία δημιουργό του σύγχρονου αμερικανικού θεάτρου και τακτική επισκέπτρια των Δελφών Ellen Stewart (1919- 2011).

Μετά την πρεμιέρα στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει η παγκόσμια περιοδεία της παράστασης. Στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Θέατρο Ακροπόλ.

Λίγα λόγια για τη Ραφίκα Σαούις

Όπως αναφέρει το θέατρο La MaMa στην επίσημη ιστοσελίδα του “η Ραφίκα Σαουίς είναι βραβευμένη ηθοποιός και δημιουργός, γνωστή για την εξερεύνηση της μνήμης, του τραύματος, του φύλου και της μετα-αποικιοκρατίας. Η καλλιτεχνική της πρακτική εκτείνεται σε θέατρο, πολυμέσα, προφορικό λόγο και περφόρμανς, ασχολούμενη με επείγοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Ως υποστηριχτής των δικαιωμάτων των παιδιών, η Ραφίκα έχει συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στη Λέσβο της Ελλάδας. Το 2014, ίδρυσε την πλαφόρμα THE BLIND PLATFORM μαζί με τον Αντώνη Βολανάκη, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ προσφύγων, διεθνών και ντόπιων καλλιτεχνών.

Η Ραφίκα Σαουίς έχει βραβευτεί για τη θεατρική της δουλειά και έχει παίξει στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, επιδεικνύοντας την ευελιξία της. Θα εμφανιστεί στην επερχόμενη σειρά “The Second Attack”, σε σκηνοθεσία της αναγνωρισμένης Αυστριακής σκηνοθέτιδας Barbara Eder, η οποία έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2025 στο ARD της Γερμανίας. Οι παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί σε πόλεις όπως η Αθήνα, το Όσλο, το Βερολίνο και η Νέα Υόρκη. Έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο του Όσλο, το Östgötateatern (το μεγαλύτερο περιφερειακό θέατρο της Σουηδίας) το Πανεπιστήμιο του Πουερτο Ρίκο (τμήμα θεάτρου) κ.ά, κερδίζοντας αναγνώριση για την συνεισφορά της στην διακαλλιτεχνική πρακτική στο θέατρο και τη περφόρμανς. Η Ραφίκα έχει λάβει την υποτροφία Ίψεν και το Grant για νέες Περφόρμανς του Ιδρύματος Neon. Μέλος του Lincoln Theatre Director’s Lab και της Young Curator’s Academy του Θεάτρου Maxim Gorky”.

Η Ραφίκα Σαουίς είναι η πρώτη Ελληνίδα που προσκαλεί το ιστορικό θέατρο να παρουσιάσει έργο της στην άλλη πλευρά του ανταντικού. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα της και διασκευές της στο Μεξικό, το Πουερτο Ρικο, τη Σερβία, τη Νορβηγία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σουηδία .

Τον προσεχή Οκτώβριο παρουσιάζεται σε δική της σκηνοθεσία -και ερμηνεία επί σκηνής- στο μεγαλύτερο περιφερειακό θέατρο της Σουηδίας σε δεύτερη συνεργασία το Östgötateatern η νέα πολιτική σάτιρα της Αλεξάνδρας Βουτζουράκης “Το Τέρας” .

Τέλος, η Ραφίκα Σαούις διατελεί από το 2022 καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Μικρού Γκλόρια στην Αθήνα, στο οποίο με την πολύτιμη αρωγή του Μάνου Καρατζογιάννη, έδωσε νέα πνοή στοχεύοντας κυρίως στο νέο ελληνικό έργο και τους σύγχρονους δημιουργούς, μέσα από τις πολύ πετυχημένες παραστάσεις των Δημήτρη Σαμόλη, Ζέτης Φίτσιου και πολλών άλλων που τίμησαν με την παρουσία τους το θέατρο.

Συντελεστές

Σύλληψη, σκηνοθεσία και ερμηνεία: Ραφίκα Σαουίς

Ηθοποιοί: Μάνος Βακούσης (Αγαμέμνων), Ραφίκα Σαουίς (Κλυταιμνήστρα), Κρις Ραντάνοφ (Αίγισθος), Σαμουήλ Ακινόλα (Κήρυκας), Rada (Κασσάνδρα), Ιωάννα Αγγελίδη (κορυφαία χορού).

Χορός: Αντιμάντο Παύλος, Aμπατζόγλου Γεωργία, Μπριάνας Θανάσης, Άκης Καραγιάννης , Αγγέρου Κουλουλία, Δήμος Λόλας, Κωνσταντίνος Μιχαλάς, Αγγελική Παπαδημητρίου, Άννυ Θεοδούλου, Μιχάλης Θεοδωράκης, Ιωάννα Ζέρβα, Ελένη Ζαφείρη, Μουσταφά

 



zougla.gr