Αρχική Ελλάδα Ο ασυμβίβαστος Ρώσος μαθηματικός – ιδιοφυΐα που γύρισε την πλάτη στη δόξα...

Ο ασυμβίβαστος Ρώσος μαθηματικός – ιδιοφυΐα που γύρισε την πλάτη στη δόξα και τα πλούτη

54
0


Ο Γκριγκόρι Γιακόβλεβιτς Πέρελμαν, ένας διάσημος και πολυβραβευμένος Ρώσος μαθηματικός και γεωμέτρης, που έλυσε ένα από τα μεγαλύτερα μαθηματικά προβλήματα στον κόσμο, γύρισε την πλάτη στη δόξα και τα πλούτη, αποφασίζοντας να μείνει πιστός στις ηθικές αρχές του. Και απέδειξε με την έμπρακτη στάση του ότι δεν αγοράζονται όλα στη ζωή…

Ο Πέρελμαν έφτασε μάλιστα στο σημείο να αρνηθεί όχι ένα αλλά τρία βραβεία, καθώς και ένα εκατομμύριο δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, συνηθίζει να κυκλοφορεί ατημέλητος, σε σημείο κάποιοι να τον περνούν ακόμη και για άστεγο.

Ο ίδιος όμως έχει δώσει αποστομωτική απάντηση, δηλώνοντας ότι «Τα χρήματα ή η δόξα δεν με ενδιαφέρουν. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν όπως ένα ζώο σε ζωολογικό κήπο».

Ποιος είναι

Γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1966 στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη). Η μητέρα του σπούδασε μαθηματικά, αλλά άφησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές για να μεγαλώσει τον γιό της. Ο Πέρελμαν έλαμψε στα μαθηματικά από νωρίς και μάλιστα εγγράφηκε σε Γυμνάσιο του Λένινγκραντ, το οποίο ειδικευόταν στα μαθηματικά και τη φυσική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1982, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Ο Πέρελμαν φοίτησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ. Εκεί στη σχολή Μαθηματικών και Μηχανικής πήρε και το διδακτορικό του.

Στη συνέχεια εργάστηκε στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Στεκλόφ της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά από αυτά διορίστηκε σε ερευνητικές θέσεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια αλλά ξαναγύρισε στην πατρίδα του. Το έργο του πάνω στη Γεωμετρία του Ρίμαν και την τοπολογία είναι αυτό που τον έκανε διάσημο.

Το 2000, το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι χάριζε βραβεία σε όσους έλυναν βασικά προβλήματα στα μαθηματικά. Η εικασία του Πουανκαρέ ήταν ανάμεσα στα αρχικά επτά Προβλήματα της Χιλιετίας από το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι. Ο Πέρελμαν, σε τρία άρθρα που δημοσίευσε το 2002 και το 2003, απέδειξε την εικασία του Πουανκαρέ, που είχε τεθεί το 1904 και η οποία πριν από τη λύση της θεωρούνταν ως ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στην τοπολογία.

Τα βραβεία και το χρηματικό ποσό που αρνήθηκε

Ο Πέρελμαν έλαβε το βραβείο της Μαθηματικής εταιρείας του Λένινγκραντ το 1991. Το 2006 απονεμήθηκε στον Πέρελμαν το μαθηματικό βραβείο Μετάλλιο Φίλντς, το οποίο θεωρείται το βραβείο Νόμπελ των μαθηματικών. Εκείνος το αρνήθηκε λέγοντας: «Τα χρήματα ή η δόξα δεν με ενδιαφέρουν. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν όπως ένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Δεν είμαι ένας ήρωας των μαθηματικών. Δεν είμαι καν επιτυχημένος, γι’ αυτό δεν θέλω να βρεθώ στη θέση του να πρέπει να με κοιτάνε όλοι».

Επιπλέον, το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι πρόσφερε στον Πέρελμαν το βραβείο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων το 2010. Εκείνος το αρνήθηκε και αυτό.

Σήμερα, φημολογείται ότι ο Πέρελμαν έχει πάψει να ασχολείται με τα μαθηματικά.

Σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις του στην καθημερινή εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», είπε ότι προσπάθησε να καταλάβει πώς ο Ιησούς περπάτησε πάνω στο νερό: «προσπαθούσα να υπολογίσω την ταχύτητα με την οποία περπατούσε πάνω στο νερό», δήλωσε.

Αιτιολόγησε, επίσης, την άρνησή του να λάβει την αμοιβή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Ινστιτούτου Μαθηματικών Κλέι για τη λύση του προβλήματος του Ανρί Πουανκαρέ, γιατί όπως είπε «γνωρίζω πώς να κυβερνήσω το σύμπαν, γιατί να τρέξω πίσω από ένα εκατομμύριο δολάρια;»

Ατημέλητος στο μετρό

Ο Μαθηματικός «Μάγος» Γκριγκόρι Γιακόβλεβιτς Πέρελμαν φωτογραφήθηκε στο της Αγίας Πετρούπολης μετρό από Ρώσο blogger.

Στις φωτογραφίες εμφανίζεται με ανακατεμένα μαλλιά, γενειάδα και παλιά παπούτσια, σχεδόν σαν να ήταν άστεγος ή ζητιάνος.

Αξίζει όμως να ειπωθεί όμως πόσο πολύ έχει επηρεάσει τη νέα γενιά της χώρας του ο Πέρελμαν.

Στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης, μπορείς να συναντήσεις νέους με μπλουζάκια με την εικόνα του Πέρελμαν και το σύνθημα… «Δεν αγοράζονται όλα».

Αγνοώντας τους κανόνες συμπεριφοράς της επιστημονικής κοινότητας, ο Πέρελμαν πέτυχε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα του έργου του συνεχίζοντας να ζει μια ζωή ερημίτη, στη μοναξιά.

Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο για τον Γκριγκόρι Γιακόβλεβιτς Πέρελμαν:

 



zougla.gr