Αρχική Κόσμος Νετανιάχου: Προκλητική ομιλία από το βήμα του ΟΗΕ – Απειλές κατά πάντων

Νετανιάχου: Προκλητική ομιλία από το βήμα του ΟΗΕ – Απειλές κατά πάντων

37
0


«Δεν είχα την πρόθεση να έρθω εδώ φέτος», ξεκίνησε ο Νετανιάχου την ομιλία του στο βήμα του ΟΗΕ.

«Η χώρα μου βρίσκεται σε πόλεμο και μάχεται για τη ζωή της» ισχυρίστηκε. «Αλλά αφού άκουσα τα ψέματα και τις συκοφαντίες που διατυπώθηκαν για τη χώρα μου από πολλούς ανθρώπους σε αυτό το βήμα, αποφάσισα να έρθω εδώ και να βάλω τα πράγματα στη θέση τους», είπε ο Νετανιάχου και συνέχισε σε μία ομιλία που είχε από όλα αλλά τίποτα που να ταιριάζει με το πνεύμα που πρεσβεύει ο ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ανέβει στο βήμα πολλοί διπλωμάτες αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Με αναφορές σε ιστορίες ομήρων και στον «βιβλικό προορισμό» του Ισραήλ, ο Νετανιάχου απηύθυνε απειλές κατά πάντων στην περιοχή και αφιέρωσε αρκετή ώρα για να περιγράψει τους «κινδύνους» του Ιράν όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά για όλο τον κόσμο.

«Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το μακρύ χέρι του Ισραήλ και αυτό ισχύει για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή»

Σε όλη την ομιλία του ο Νετανιάχου επέλεξε να χρησιμοποιήσει το δίπολο «καλού» και «κακού» και παρουσίασε το Ισραήλ ως θύμα όχι μόνο των γειτόνων του αλλά και του υπόλοιπου κόσμου που κατηγορεί το Τελ Αβίβ για όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

Παρουσίασε ακόμα δύο χάρτες όπου στον ένα το Ισραήλ εμφανιζόταν ως ενεργειακός κόμβος που συνδέει την Ασία με τη Δύση, κάτι που όπως είπε θα ωφελήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους και έναν άλλον χάρτη με τις γειτονικές χώρες του Ισραήλ με μαύρο χρώμα – «άξονας του κακού» – που θα «κυριαρχήσουν» εάν χάσει το Ισραήλ.

Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου στο βήμα του ΟΗΕ

Απειλές κατά του Ιράν

Ο ισραηλινός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι το Ιράν θα θέσει σε κίνδυνο κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και πολλές χώρες πέραν αυτής.

«Για πάρα πολύ καιρό ο κόσμος έχει κατευνάσει το Ιράν. Αυτός ο κατευνασμός πρέπει να τελειώσει και αυτός ο κατευνασμός πρέπει να τελειώσει τώρα», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να φτάσει σε οποιοδήποτε μέρος του Ιράν, αν η Τεχεράνη επιτεθεί πρώτη.

«Έχω ένα μήνυμα για τους τυράννους της Τεχεράνης. Αν μας χτυπήσετε, θα σας χτυπήσουμε εμείς», είπε. «Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το μακρύ χέρι του Ισραήλ και αυτό ισχύει για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

«Θα σταθείτε με τη δημοκρατία και την ειρήνη; Θα σταθείτε στο πλευρό του Ισραήλ ή στο πλευρό του Ιράν, μιας διαβολικής δικατορίας που θέλει να καταστρέψει τον τρόπο ζωής μας;», δήλωσε ο Νετανιάχου απευθυνόμενους στους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών.

Θα διαλύσουμε τη Χαμάς

Ο Νετανιάχου δήλωσε στον ΟΗΕ ότι «η Χαμάς πρέπει να φύγει» και ότι δεν θα έχει κανένα ρόλο στην ανοικοδόμηση της Γάζας, καθώς δεσμεύεται να πολεμήσει μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη».

«Αν η Χαμάς παραμείνει στην εξουσία, θα ανασυνταχθεί και θα επιτεθεί στο Ισραήλ ξανά και ξανά και ξανά. Έτσι η Χαμάς πρέπει να φύγει», είπε.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης στους παγκόσμιους ηγέτες ότι το έθνος του θα «συνεχίσει να υποβαθμίζει τη Χεζμπολάχ», μειώνοντας περαιτέρω τις ελπίδες για μια διεθνώς υποστηριζόμενη κατάπαυση του πυρός που θα σταματήσει την εξέλιξη σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο.

«Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να απομακρύνει αυτή την απειλή και να επιστρέψει τους πολίτες μας στα σπίτια τους με ασφάλεια. Και αυτό ακριβώς κάνουμε … θα συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε τη Χεζμπολάχ μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Φανταστείτε μόνο αν οι τρομοκράτες μετέτρεπαν το Ελ Πάσο και το Σαν Ντιέγκο σε πόλεις-φαντάσματα … Πόσο καιρό θα το ανεχόταν αυτό η αμερικανική κυβέρνηση;» είπε, κουνώντας τη γροθιά του με έμφαση. «Ωστόσο, το Ισραήλ ανέχεται αυτή την απαράδεκτη κατάσταση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Λοιπόν, ήρθα εδώ σήμερα για να πω: Αρκετά».

Από το μένος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν γλίτωσε ούτε ο ΟΗΕ ούτε το ΔΠΔ. Ο ίδιος δεν δίστασε να κατηγορήσει τον ΟΗΕ και τα Διεθνή Δικαστήρια για αντισημιτισμό.

Ο ισραηλινός ηγέτης λέει ότι η επιλογή της χώρας του αποτελεί «ηθική κηλίδα για τα Ηνωμένα Έθνη», καθιστώντας τον θεσμό «βάλτο αντισημιτισμού».

«Σας λέω, μέχρις ότου το Ισραήλ – μέχρις ότου το εβραϊκό κράτος – αντιμετωπιστεί όπως τα άλλα έθνη, μέχρις ότου αποξηρανθεί αυτός ο αντισημιτικός βάλτος, τα Ηνωμένα Έθνη θα θεωρούνται από τους δίκαιους ανθρώπους παντού ως κάτι περισσότερο από μια περιφρονητική φάρσα», είπε.

Στο τέλος μίλησε στα εβραϊκά απευθυνόμενος στον λαό και τον στρατό της χώρας του λέγοντας πως πρέπει να εφοδιαστούν με κουράγιο και ότι το «φως του Ισραήλ» δεν θα σβήσει.





in.gr