Αρχική Ελλάδα Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την προσπάθεια για τον πρώτο ιδιωτικό περίπατο στο...

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την προσπάθεια για τον πρώτο ιδιωτικό περίπατο στο Διάστημα

52
0


Σε ζωντανή μετάδοση και για πρώτη φορά στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, δύο ερασιτέχνες αστροναύτες επιχειρούν το μεσημέρι της Πέμπτης 12/09 να βγουν στο κενό του Διαστήματος, στο πλαίσιο της ριψοκίνδυνης αποστολής Polaris Dawn της SpaceX.

Δεδομένου ότι η διαδικασία της SpaceX δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, η εξέλιξη της φιλόδοξης αυτής εξόρμησης δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία μεταδίδεται ζωντανά από την SpaceX στο X, την πλατφόρμα του Έλον Μασκ, στον οποίο ανήκει η διαστημική εταιρεία.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν, ο οποίος χρηματοδότησε την ιδιωτική αποστολή, προγραμματίζεται να βγει πρώτος για τον διαστημικό περίπατο γύρω στις 13.30 ώρα Ελλάδας, ενώ το σκάφος Crew Dragon κινείται σε ύψος 700 χιλιομέτρων.

Συνδεδεμένος με παροχή οξυγόνου, θα αιωρηθεί στο κενό για περίπου 12 λεπτά πριν επιστρέψει στη θέση του, οπότε θα ακολουθήσει ο διαστημικός περίπατος της 30χρονης μηχανικού Σάρα Γκίλις, υπεύθυνης του προγράμματος εκπαίδευσης αστροναυτών στη SpaceX.

Οι δύο συνεπιβάτες τους, ο πιλότος Σκοτρ Ποτίτ, 50 ετών και η μηχανικός της NASA Άνα Μίνον, 38 ετών, θα παραμείνουν δεμένοι στις θέσεις τους τις δύο ώρες που η θυρίδα του σκάφους θα μείνει ανοιχτή.

Και αυτοί πάντως θα φορούν στολές υπό πίεση, αφού θα εκτεθούν στο κενό του Διαστήματος. Ο λόγος είναι πως, σε αντίθεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το Crew Dragon δεν διαθέτει διπλό αεροφράκτη αλλά μόνο μια μονή θυρίδα, κάτι που σημαίνει ότι θα αδειάσει εντελώς από αέρα πριν από τη μεγάλη έξοδο.

Μέχρι σήμερα, μόνο επαγγελματίες αστροναύτες έχουν βγει σε διαστημικούς περιπάτους –περίπου 270 έχουν πραγματοποιηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2000 και ακόμα 16 στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong.





zougla.gr