Αρχική Ελλάδα F1 GP Σιγκαπούρης: Εύκολη νίκη για Norris που απειλήθηκε μόνο από τον...

F1 GP Σιγκαπούρης: Εύκολη νίκη για Norris που απειλήθηκε μόνο από τον εαυτό του

21
0


Του Γιώργου Παλληκάρη

Για πρώτη φορά το GP της Σιγκαπούρης ολοκληρώθηκε χωρίς κίτρινες σημαίες, χωρίς Safety Cars, και με μόλις δύο εγκαταλείψεις  λόγω μηχανικής βλάβης. Ο Norris ξεκίνησε πρώτος και τερμάτισε πρώτος χωρίς να απειληθεί στιγμή, εκτός από δύο φορές που παραλίγο να βγει εκτός μόνος του. Δεύτερος ο Verstappen αλλά με πολλά δευτ. διαφορά ενώ το πόντιουμ ολοκληρώνει η δεύτερη McLaren με τον Piastri. Το 18ο Grand Prix ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα (και ιδιαίτερο ενδιαφέρον), αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως πλέον πρωταγωνίστρια είναι η McLaren και όχι η Red Bull.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πίστα

Η πίστα Marina Bay στη Σιγκαπούρη έχει μήκος 4.94 Km. Από το 2023 άλλαξε η χάραξη της και οι στροφές έχουν μειωθεί από 23 σε 19. Οι πιλότοι κάνουν 62 γύρους και καλύπτουν συνολικά 306.143 km. Η πίστα διαθέτει τρείς ζώνες DRS όποτε θα γίνουν αρκετές προσπεράσεις. Για πρώτη φορά αγώνας της F1 στη Σιγκαπούρη (Singapore Airlines  Grand Prix) έγινε το 2008. Πολυνίκης στη συγκεκριμένη διαδρομή είναι ο Vettel με πέντε νίκες. O Hamilton έχει κερδίσει τέσσερις φορές, ο Alonso δύο και πέρυσι κέρδισε ο Sainz.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  • Θερμοκρασία οδοστρώματος: 37 Βαθμοί Κελσίου
  • Θερμοκρασία αέρα: 31 Βαθμοί Κελσίου
  • Θεατές 3ημέρου: 275.000
  • Υγρασία: 71%
  • 1.600 προβολείς κάνουν τη νύχτα μέρα σε αυτό το σιρκουί πόλης που είναι και η 18η στάση στο φετινό καλεντάρι

Η σειρά εκκίνησης

Ο Lando Norris συνεχίζει να εντυπωσιάζει παίρνοντας την 6η Pole Position της καριέρας του, αφήνοντας δεύτερο τον Max Verstappen και τρίτο τον Lewis Hamilton.  Τέταρτος στο Grid ο Russell, πέμπτος ο Piastri και έκτος ο Hulkenberg. Leclerc και Sainz στις θέσεις 9 και 10 ενώ ο Perez εκκινεί από την 13η θέση.

Πως κύλησε ο αγώνας

Τα πέντε φώτα έσβησαν και τα μονοθέσια ξεκίνησαν. Ο Norris θα κάνει καλή εκκίνηση και θα προστατέψει την πρώτη θέση, όπως και ο Verstappen την δεύτερη και ο Hamilton την τρίτη. Μία καθαρή εκκίνηση χωρίς κάποια σοβαρή επαφή παρά την μεγάλη στενότητα της πίστας. Ο Perez θα καταφέρει να κερδίσει 3 θέσεις στον πρώτο γύρο και να φτάσει στην 10η.

Για πρώτη φορά ο Norris θα καταφέρει να προστατέψει την πρώτη θέση του σε εκκίνηση και μάλιστα θα αποκτήσει και διαφορά ασφαλείας από τον δεύτερο Verstappen. Φαίνεται πως πλέον είναι πιο έμπειρος και μαθαίνει από τα λάθη του.

Με τους 10 πρώτους γύρους από τους 62 να έχουν ολοκληρωθεί, η διαφορά Norris – Verstappen είναι στα 4.2 δευτ. ενώ ακολουθεί ο Hamilton με παρόμοια απόσταση. Να θυμίσουμε πως και στα 14 Grand Prix που έχουν γίνει στη Σιγκαπούρη, έχει βγει αυτοκίνητο ασφαλείας καθώς οι ταχύτητες είναι υψηλές και η πίστα ιδιαίτερα στενή. Έτσι πολλές ομάδες στηρίζουν αρκετά τις στρατηγικές τους στην εμφάνιση ενός Safety Car.

Η πρώτη εγκατάλειψη θα έρθει στον 16ο γύρο και αφορά τον Albon ο οποίος θα βγει εκτός μάχης λόγω μηχανικού προβλήματος, χωρίς να επηρεάσει την ροή του αγώνα.

Οι λιγοστές προσπεράσεις γίνονται στη μεγάλη ευθεία με τη χρήση DRS ενώ ο Norris συνεχίζει να κάνει τον ταχύτερο γύρο. Αξίζει να θυμίσουμε πως την περσινή χρονιά, στη Σιγκαπούρη ο Carlos Sainz της Ferrari κέρδισε, το μοναδικό GP από όλο το περσινό καλεντάρι που δεν κέρδισε οδηγός της Red Bull.

Ο πρωτοπόρος Norris θα μπει για αλλαγή ελαστικών στον 31ο από τους 62 γύρους του αγώνα και θα παραμείνει πρώτος μιας και είχε χτίσει τεράστια διαφορά.

Μετά από αρκετές επισκέψεις στα pits και με 18 γύρους να απομένουν η κατάταξη είναι: Norris – Verstappen – Russell – Piastri – Hamilton – Leclerc – Sainz – Alonso – Hulkenberg – Perez.

Καθώς το GP της Σιγκαπούρης είναι σιρκουί πόλης, η άσφαλτος προκαλεί αρκετές αναταράξεις στα μονοθέσια ενώ πολλοί οδηγοί έρχονται σε επαφή με τις μπαριέρες στις εξόδους των στροφών.Στον 50ο γύρο ο Magnussen θα δηλώσει στο team radio πως έχει κλατάρισμα ελαστικού και θα οδηγήσει αργά προς τα pits για αλλαγή. Προκλήθηκε από την επαφή του στις μπαριέρες στην στροφή 5.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Norris όχι μόνο μία αλλά δυο φορές παραλίγο να πέσει στις μπαριέρες πηγαίνοντας στα όρια, παρά το γεγονός πως έχει απόσταση 23 δευτ. από τον δεύτερο Verstappen.

Η δεύτερη εγκατάλειψη θα έρθει στον 6ο γύρο και αφορά τον Magnussen ο οποίος πριν μερικούς γύρους ακούμπησε τις μπαριέρες, προκάλεσε κλατάρισμα και τελικά ζημιά στο πάτωμα του μονοθεσίου του.

Μετά από 62 γύρους ο Norris θα αντικρίσει πρώτος την καρό σημαία και θα πάρει μία μεγάλη και εύκολη νίκη. Η τελική κατάταξη είναι: Norris – Verstappen – Piastri – Russel – Leclerc – Hamilton – Sainz – Alonso – Hulkenberg – Perez – Colapinto – Tsunoda – Ocon – Stroll – Zhou – Bottas- Gasly – Ricciardo. Εγκατέλειψαν οι: Magnussen – Albon.



zougla.gr