Αρχική Κόσμος Το ανατριχιαστικό μήνυμα που θα ακούσει κάποιος εάν μπει στην κάψουλα υποβοηθούμενης...

Το ανατριχιαστικό μήνυμα που θα ακούσει κάποιος εάν μπει στην κάψουλα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας «Sarco»

48
0


Όσοι επιλέξουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους μέσω της κάψουλας υποβοηθούμενης αυτοκτονίας «Sarco» θα ακούσουν ένα ηχογραφημένο μήνυμα πριν την τελική απόφαση.

Το εν λόγω μηχάνημα έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητά του, και έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο εχθές, αφού οι ελβετικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι «αρκετά άτομα» τέθηκαν υπό κράτηση μετά τη χρήση του —για πρώτη φορά— από μία 64χρονη Αμερικανίδα.

Η Sarco δημιουργήθηκε από τον Dr Philip Nitschke. Το όνομα «Sarco» αποτελεί συντομογραφία της σαρκοφάγου. Το μηχάνημα είναι ένας 3D εκτυπωμένος θάλαμος που περιέχει ένα δοχείο υγρού αζώτου.

Μόλις το άτομο εισέλθει στην κάψουλα, πατάει ένα κουμπί το οποίο μειώνει γρήγορα τα επίπεδα οξυγόνου εντός της και προκαλεί την απώλεια των αισθήσεων του επιβάτη μετά από ένα λεπτό. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία, δεν υπάρχει τρόπος να τη σταματήσει ή να τη αντιστρέψει κανείς

Η Sarco έχει διχάσει τον κόσμο από την πρώτη ημέρα παρουσίασής της. Ωστόσο ο Dr Nitschke επιμένει πως η εφεύρεση προσφέρει έναν γρήγορο και ανώδυνο θάνατο.

Το μήνυμα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Daily Mail και του AFP, μόλις κάποιος μπει στο μηχάνημα θα ακούσει μια φωνή να λέει: «αν θέλετε να πεθάνετε, πατήστε αυτό το κουμπί».

Η διαδικασία μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί μέσω της κίνησης των ματιών και του φωνητικού ελέγχου για όποιον έχει μειωμένη κινητικότητα. Ένα δημοσίευμα της First Post πρόσθεσε επίσης ότι μόλις ξεκινήσει η διαδικασία, δεν υπάρχει τρόπος να τη σταματήσει ή να τη αντιστρέψει κανείς.

«Μη νόμιμη» η κάψουλα

Την Τρίτη (24/9), την πρώτη ημέρα χρήσης της Sarco σε ένα χωριό της Ελβετίας κοντά στα γερμανικά σύνορα, η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Elisabeth Baume-Schneider δήλωσε ότι η εν λόγω κάψουλα είναι «μη νόμιμη».

Η επικεφαλής εταιρεία με το όνομα «The Last Resort» παρουσίασε τη Sarco στη Ζυρίχη τον Ιούλιο, λέγοντας ότι αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά μέσα σε λίγους μήνες και ότι δεν βλέπει κανένα νομικό εμπόδιο για τη χρήση της στην Ελβετία.

Η αστυνομία στο βόρειο καντόνι Schaffhausen δήλωσε ότι αρκετά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση και αντιμετωπίζουν ποινικές διαδικασίες.

Η αστυνομία, η ιατροδικαστική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης και η εισαγγελία «πήγαν στον τόπο του εγκλήματος». Η κάψουλα αυτοκτονίας Sarco ασφαλίστηκε και ο νεκρός μεταφέρθηκε για αυτοψία.

«Βρήκαμε την κάψουλα με το άψυχο άτομο μέσα», δήλωσε ο εισαγγελέας Peter Sticher. Ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι γνώριζαν τους κινδύνους της σύλληψης.

«Τους προειδοποιήσαμε εγγράφως. Είπαμε ότι αν έρχονταν στο Schaffhausen και χρησιμοποιούσαν τη Sarco, θα αντιμετώπιζαν ποινικές συνέπειες».



in.gr