Αρχική Ελλάδα Οδοιπορικό – αυτοψία της «Ζούγκλας» στα καμένα της Αττικής

Οδοιπορικό – αυτοψία της «Ζούγκλας» στα καμένα της Αττικής

32
0


Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Σχεδόν δύο μήνες έχουν παρέλθει από τότε που οι φλόγες εισήλθαν στον αστικό ιστό της Αττικής. Η Περιφέρεια πραγματοποιεί εργασίες για τον καθαρισμό των πληγεισών περιοχών, εστιάζοντας στα ρέματα, όμως οι ενέργειες αυτές είναι αποσπασματικές και δεν εκτελούνται με την απαιτούμενη ταχύτητα ώστε το Λεκανοπέδιο να είναι προετοιμασμένο για τις επικείμενες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που αναπάντεχα θα χτυπήσουν τη χώρα όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 20 Σεπτεμβρίου, ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε δημόσια πως η Αττική είναι αθωράκιστη ενάντια στον χειμώνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ανατολική Αττική καθαρίζονται συνολικά 38 ρέματα και μέχρι στιγμής, έχουν καθαριστεί τα 19 από αυτά, δηλαδή περίπου 10,4 χιλιόμετρα.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καθαριστούν άλλα 19 ρέματα, που ισούνται με περίπου 20,9 χιλιόμετρα. Υπάρχουν πολλά «αν» που θα μεσολαβήσουν σε αυτό το διάστημα του ένα μήνα, στο οποίο ποντάρει ο περιφερειάρχης Αττικής. Αν, όντως, οι εργασίες ολοκληρωθούν μέχρι τότε. Αν δεν μεσολαβήσει κάποια μεγάλη κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της οποίας θα σημειωθούν οι ζημιές που τρέχουν τώρα – τελευταία στιγμή, για ακόμα μια φορά – να οχυρωθούν για να αποτρέψουν. Εν ολίγοις, αν είμαστε τυχεροί, ίσως και να «θωρακιστούμε». Αλλιώς και η επόμενη καταστροφή, θα αποδοθεί αποκλειστικά και μόνο στην κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το σημερινό φωτορεπορτάζ της «Ζούγκλας» προκύπτει ότι έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα για να θωρακιστεί το Λεκανοπέδιο με αντιπλημμυρικά έργα. Η έλλειψη μέριμνας είναι άκρως επικίνδυνη.

Τα ρέματα σε Πεντέλη, Χαλάνδρι και Βριλήσσια παραμένουν γεμάτα με πεσμένα δέντρα, ακαθάριστα. Σε μια μεγάλη νεροποντή θα φράξουν και ο αστικός ιστός θα πλημμυρίσει. Και αυτή είναι η πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι.

Δείτε φωτογραφίες:

default

default

default



zougla.gr